ΤΗΝ ώρα κατά την οποία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, το έντονο παρασκήνιο και οι διεργασίες έχουν προκαλέσει εξελίξεις, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Λευκωσίας και αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε διάφορα πεδία, για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Όπως συναφώς ανέφερε ο κ. Κόμπος στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τον Γενικό Γραμματέα συζήτησαν «τις ιδέες και σκέψεις του ως προς τα επόμενα βήματα και ειδικά ως προς το ζήτημα του διορισμού απεσταλμένου το επόμενο χρονικό διάστημα. Από πλευράς μας το μήνυμα ήταν σαφές, εμείς είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα». Παράλληλα αναλύθηκε η πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς η οποία περιλαμβάνει «την ευρω-ενωσιακή διάσταση ως καταλύτη για να προχωρήσει η διαδικασία, πάντοτε υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας έχει μια εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να παρέχει καλές υπηρεσίες στο Κυπριακό. Ο σημερινός Γ.Γ. έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, συνεκάλεσε ειδικές συνόδους και Διασκέψεις για το Κυπριακό, οι οποίες δυστυχώς δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο Αντόνιο Γκουτέρες γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους, που δεν υπήρξαν αποτελέσματα. Αν και δεν το έχει καταγράψει στις εκθέσεις του, ωστόσο, είναι πρόδηλο ότι η Άγκυρα είναι εκείνη που φρενάρει τις όποιες εξελίξεις με τις θέσεις που προτάσσει. Είναι η κατοχική Τουρκία, η οποία οδηγεί το Κυπριακό από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, καθώς επιμένει σε παράλογες και παράνομες αξιώσεις. Επιμένει στη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων.

ΔΕΝ χρειάζεται να ερευνήσει κανείς και να μελετήσει τις εκατέρωθεν θέσεις για να οδηγηθεί σε συμπεράσματα. Άλλωστε η κατοχική Τουρκία δεν επιστρατεύει διπλωματικές διατυπώσεις για να προβάλλει τις επιδιώξεις της. Επιμένει, μεταξύ άλλων, στην εκ προοιμίου αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας πριν προσέλθει σε οποιαδήποτε νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων. Κι αυτό δεν το έχει αναφέρει στις εκθέσεις του ο Γενικός Γραμματέας αν κι αυτός είναι ο λόγος, ο οποίος «κρατά» σε αδιέξοδο το Κυπριακό.

ΟΙ πρωτοβουλίες της Λευκωσίας προκαλούν κινητικότητα τόσο στο πεδίο των Ηνωμένων Εθνών όσο και σε αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από της ανάληψης των καθηκόντων τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες στο Κυπριακό. Κι αυτό προφανώς και διαμορφώνει και την εικόνα. Από την μια οι πρωτοβουλίες της Λευκωσίας και στην αντίπερα όχθη οι τουρκικές αξιώσεις για προσαρμογή στα στρατηγικά σχέδια της κατοχικής δύναμης.