Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει να ακούει και να καταγράφει τα συν και τα πλην ως προς το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παίξει ρόλο στο Κυπριακό.

Για τον Αντόνιο Γκουτέρες οι συνομιλίες και οι επαφές που έχει αυτή την περίοδο σε σχέση με το Κυπριακό αποτελούν μέρος των προπαρασκευαστικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται ενόψει Σεπτεμβρίου οπόταν και θα βρεθούν όλοι οι παίχτες στη Νέα Υόρκη, για τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες—για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ—είναι έτοιμες και αναμενόταν ότι χθες ή σήμερα θα αποστέλλονταν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι δύο αυτές εκθέσεις, οι οποίες ετοιμάστηκαν κατόπιν απαιτήσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας—τον περασμένο Γενάρη—είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και αφορούν τις εξελίξεις το τελευταίο εξάμηνο.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος την Τρίτη 11/7 θα συναντηθεί με τον ΓΓ ΟΗΕ. Πέραν της ενημέρωσης για τις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Κόμπος και Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται ότι θα ανταλλάξουν και απόψεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν φαίνεται να βλέπει αρνητικά το ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό. Με τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο ΓΓ ΟΗΕ έδειξε πως θέλει την ΕΕ να παίξει υποστηρικτικό και ενισχυτικό ρόλο στις προσπάθειες αναβίωσης των συνομιλιών.

Στον αντίποδα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση για να συμβάλει η ΕΕ στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών βρίσκεται η τουρκική άρνηση. Ο Ερσίν Τατάρ στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του εξήγησε γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παρέμβει στο Κυπριακό.  Υποστήριξε επίσης ότι η άρνηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς σημαίνει ότι «αρνείται την κεκτημένη ισότητα της».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ χρησιμοποίησε την ευκαιρία, που του έδωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσουν τις εξελίξεις, προκειμένου να επιδοθεί σε ένα ακόμα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών σε βάρος ης ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τα δημοσιεύματα στα κατεχόμενα αναφέρονται επίσης και σε τοποθετήσεις που έγιναν από πλευράς ΓΓ ΟΗΕ (στηριζόμενα σε πληροφορίες που έδωσε το κατοχικό καθεστώς). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απαντώντας στον Τατάρ, ο Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει στις προτάσεις συνεργασίας και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης της τουρκοκυπριακής πλευράς και τόνισε την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία που αυτό θα δημιουργήσει μεταξύ των δύο πλευρών από τα κάτω προς τα πάνω.

Η μη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών δεν είναι μόνο θέση του Ερσίν Τατάρ, αλλά στηρίζεται ευρύτερα από την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία. Χαρακτηριστικά ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε (πηγή ΓΤΠ) πως η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης» είπε αναφερόμενος στον ΠτΔ, «προσπαθεί μάταια να αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να γίνει ουδέτερος διαμεσολαβητής στα μάτια της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. […] Είχε ξεκινήσει με τη ρητορική ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία του Κυπριακού και να πρωτοστατήσει, ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν από εκεί που σταμάτησαν σε ομοσπονδιακή βάση, καθώς και με το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου της ΕΕ για το θέμα αυτό και την πίεση της ΕΕ προς την Τουρκία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κ. Λετυμπιώτης, στη διάρκεια παρεμβάσεών του σε τηλεοπτικές εκπομπές, ανέφερε—μεταξύ άλλων—ότι στη συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ ο Κ. Κόμπος θα επαναλάβει ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις επαναρχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ μετέβη στη Νέα Υόρκη όπου στις 12 Ιουλίου αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το Κυπριακό και την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). 

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως κατά την παρουσία του στην έδρα των ΗΕ ο κ. Στιούαρτ πρόκειται να συναντηθεί με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Επίσης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τις μόνιμες αντιπροσωπείες κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, πριν από την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Φιλελεύθερος