Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει κρύψει την αδυναμία του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας το αποδεικνύουν: ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε τοποθετήσει μεγάλα πορτρέτα του Ρώσου προέδρου σε ένα κυβερνητικό κτίριο.

Τα πορτρέτα διακρίνονται στις φωτογραφίες από την συνάντηση που είχε ο Κιμ με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος επισκέπτεται την Πιονγκγιάνγκ αυτή την εβδομάδα για να γιορτάσει την 70ή επέτειο από το τέλος του Κορεατικού Πολέμου, που ονομάζεται «Ημέρα της Νίκης» στη Βόρεια Κορέα.

Ο Μαξ Σέντον, επικεφαλής των ρωσικών ειδήσεων για τους Financial Times, αναφέρθηκε στην παρουσία των πορτρέτων, τα οποία είναι ορατά σε πολλά δωμάτια του κτιρίου.

Αν και ο Πούτιν δεν συνόδευσε τον Σοϊγκού στην Πιονγκγιάνγκ, έστειλε μια επιστολή στον Κιμ που δημοσιεύτηκε από το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) την Παρασκευή. Στην επιστολή, ο Πούτιν επαίνεσε τη σταθερή υποστήριξη της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Είπε επίσης ότι η «αλληλεγγύη του έθνους με τη Ρωσία σε βασικά διεθνή ζητήματα αναδεικνύει τα κοινά μας συμφέροντα…».

Αν και το μήνυμα του Πούτιν δεν εξηγούσε τι εννοούσε σχετικά με την υποστήριξη του Κιμ στον πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμηθεύει όπλα στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και αποστολές διά θαλάσσης, αλλά δεν έχουν προσφέρει αποδείξεις και βορειοκορεατικά όπλα δεν έχουν παρατηρηθεί ευρέως στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σημερινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει Ουκρανοί στρατιώτες θεάθηκαν να χρησιμοποιούν βορειοκορεατικούς πυραύλους που όπως είπαν «κατέσχεσε» «φιλική» χώρα προτού παραδοθούν στην Ουκρανία. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας άφησε να εννοηθεί πως τα όπλα ‘κατασχέθηκαν’ από τους Ρώσους, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία αρνούνται ότι διενεργούν συναλλαγές για όπλα.

Ναυτεμπορική