Weather Icon

Κάλεσμα αφύπνισης! Έκθεση αποκαλύπτει τη δράση εξτρεμιστικών στοιχείων στη Βρετανία και καλεί την κυβέρνηση Σούνακ να αναλάβει δράση

Κάλεσμα αφύπνισης! Έκθεση αποκαλύπτει τη δράση εξτρεμιστικών στοιχείων στη Βρετανία και καλεί την κυβέρνηση Σούνακ να αναλάβει δράση

Η εξάπλωση των εξτρεμιστικών ιδεολογιών είναι επικίνδυνη

Ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή των εξτρεμιστών υπέρ του Χαλιστάν στη Βρετανία εκφράζει ανεξάρτητη έκθεση ονόματι “Bloom Report” που παραγγέλθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τον Οκτώβριο του 2019, διόρισε τον Κόλιν Μπλουμ (εξ ου και Bloom Report) ως ανεξάρτητο σύμβουλο, προκειμένου να κάνει προτάσεις για το πώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αλληλεπιδρά με θρησκευτικές οργανώσεις στην Αγγλία.

Μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές που τόνισε ο Κόλιν Μπλουμ στην έκθεση είναι η χειραγώγηση των νέων, ευαίσθητων μυαλών από τους αυτονομιστές του Χαλιστάν*. Υπογραμμίζει μια πιο ύπουλη διάσταση του εξτρεμιστικού ζητήματος: την εκμετάλλευση των αθώων.

Η Ινδία που αντιμετωπίζει την τρομοκρατία ως παγκόσμια απειλή!

Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι οι επιθέσεις των Χαλιστανικών στοιχείων σε ινδικές αποστολές σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Στις 19 Μαρτίου, νωρίτερα φέτος, μια ομάδα Χαλιστάνων βανδάλισε την Ύπατη Αρμοστεία και έδειξε ασέβεια προς την ινδική Εθνική Σημαία στο Λονδίνο. Τέτοιες απειλές και επιθέσεις από φιλοχαλιστανικά στοιχεία αυξήθηκαν μετά τη δολοφονία του αρχηγού της δύναμης Τίγρης του Χαλιστάν, Νιτζάρ.

Μια συγκέντρωση με σύνθημα “Σκοτώστε την Ινδία” προγραμματίστηκε από στοιχεία του Χαλιστάν στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και ακόμη και στις ΗΠΑ μετά το θάνατο του Νιτζάρ. Ωστόσο, οι στόχοι της έκθεσης περιελάμβαναν τον καθορισμό του τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει τις συνεισφορές των θρησκευτικών οργανώσεων εντός των κοινοτήτων, τον καλύτερο τρόπο για την άρση των εμποδίων και την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, τα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση για την προώθηση κοινών αξιών και την καταπολέμηση επιβλαβών πολιτισμών και πρακτικών και πώς μπορεί να προωθήσει, εκτός από την ελευθερία της θρησκείας, τις αξίες της ελευθερίας του λόγου, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου; Τα τμήματα της μελέτης για τον ριζοσπαστισμό του Χαλιστάν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν, όπως θα έπρεπε, δημιουργήσει μια καταιγίδα οργής.

Η Bloom Review, μια ανεξάρτητη έκθεση που ανέθεσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να εξετάσει πώς πρέπει να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους της πίστης, απορρίφθηκε από μια ομάδα δικηγόρων Σιχ στη Βρετανία που ισχυρίζονται ότι είναι “αποικιοκρατική” αφού αφιερώνει 13 σελίδες στον “εξτρεμισμό που βασίζεται στην πίστη.” Μικρό ποσοστό των Σιχ συμμετέχουν σε ριζοσπαστικές δραστηριότητες του Χαλιστάν.

Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των Σιχ είναι νομοταγείς, μη βίαιοι άνθρωποι που έχουν ελάχιστους ή καθόλου δεσμούς με τον ριζοσπαστισμό. Παρόλο που η έκθεση Bloom αναγνωρίζει την πλειοψηφία των ειρηνικών ανθρώπων, η εστίασή της στη ριζοσπαστική μειονότητα έχει ανησυχητικές επιπτώσεις.

Αλλά τα συμπεράσματα της έκθεσης δεν μπορούν να απορριφθούν με κανέναν τρόπο. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι μερικά ακραία μέλη της διασποράς των Σιχ έχουν εμφανιστεί και ισχυρίστηκαν ότι μιλούν για ολόκληρη την κοινότητα. Δεδομένου ότι οι ριζοσπάστες από το Χαλιστάν έχουν διαπράξει πολλά βίαια και επιθετικά εγκλήματα, αυτό είναι τόσο επικίνδυνο όσο και παραπλανητικό. Σύμφωνα με την έκθεση, βίαιοι ακτιβιστές Σιχ έχουν επιτεθεί σε αρκετούς πολιτικούς, καθηγητές και γραφειοκράτες και έχουν κακοποιήσει ή απειλήσει οποιονδήποτε τους επικρίνει. Η αδυναμία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να διακρίνει τα ριζοσπαστικά στοιχεία έχει προκαλέσει ανησυχίες στη μελέτη.

Η έκθεση όπως τονίστηκε παραπάνω υπογραμμίζει μια πιο ύπουλη πτυχή του εξτρεμιστικού προβλήματος: την εκμετάλλευση των αθώων. Στην πραγματικότητα, αυτή η πλύση εγκεφάλου των νέων Σιχ είναι μια μυστική στρατηγική για να τους προκαλέσει να επιδιώξουν αυτονομιστικούς στόχους με το πρόσχημα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελευθερίας.

Η εξάπλωση των εξτρεμιστικών ιδεολογιών είναι επικίνδυνη, αλλά και η πιθανή μακροπρόθεσμη βλάβη σε αυτά τα νεαρά μυαλά και τον κοινωνικό ιστό των κοινοτήτων. Αυτό απαιτεί εγρήγορση, γνώση και—το πιο σημαντικό—ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τις επιπλοκές του παρελθόντος και τους κινδύνους της ριζοσπαστικοποίησης. Η έκθεση του Μπλουμ πρέπει να θεωρηθεί ως κάλεσμα αφύπνισης.

Η εμπλοκή του Πακιστάν στην παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών με σκοπό τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων!

Τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισης και καταπολέμησης του εξτρεμισμού στη βρετανική κοινότητα. Όπως αναφέρεται σε πηγές που αναπαράγουν την έκθεση, η πρώτη δράση αφορά την ενημέρωση των νέων για τους κινδύνους του εξτρεμισμού, να τονιστούν οι αξίες της ειρήνης και της ανοχής που υποστηρίζει ο Σιχισμός και να υπάρξει συνεργασία στην επιβολή του νόμου για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και δημόσια καταγγελία των εξτρεμιστικών τάσεων.

Ο βομβαρδισμός της πτήσης Kanishka, οι επιθέσεις σε ινδικές πρεσβείες και προξενεία σε χώρες όπως ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα στο Μπέρμιγχαμ χρησιμεύουν κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου στη Βρετανία, ότι το εξτρεμιστικό πρόβλημα είναι πραγματικό και απέχει πολύ από το να είναι ασήμαντο. Τα πρόσφατα σχόλια του Λόρδου Indarjit Singh του Wimbledon υπογραμμίζουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση. “Οι άνθρωποι απειλήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν”, είπε. Τέτοιες πράξεις εκφοβισμού και βίας είναι απαράδεκτες.

ΠΗΓΗ: ANI

*To Καλιστάν ή Χαλιστάν είναι τρομοκρατικό δίκτυο, που χρηματοδοτείται από το Πακιστάν και αυτοπροσδιορίζεται ως αυτονομιστικό κίνημα που επιδιώκει να δημιουργήσει μια πατρίδα για τους Σιχ ιδρύοντας ένα εθνοθρησκευτικό κυρίαρχο κράτος που ονομάζεται Khalistan  στην περιοχή του Παντζάμπ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube