Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Ιουλίου 2023

Ιράκ: Persona non grata η πρέσβειρα της Σουηδίας – Διαδηλωτές ποδοπάτησαν το Κοράνι στη Στοκχόλμη

Ιράκ: Persona non grata η πρέσβειρα της Σουηδίας – Διαδηλωτές ποδοπάτησαν το Κοράνι στη Στοκχόλμη

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» χαρακτηρίστηκε από το Ιράκ η πρέσβειρα της Σουηδίας στη Βαγδάτη. Το Ιράκ απέλασε την πρέσβειρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη καύση του Κορανίου στη Στοκχόλμη, που οδήγησε εκατοντάδες διαδηλωτές να εφορμήσουν και να πυρπολήσουν τη σουηδική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ιράκ, η Βαγδάτη ανακαλεί επίσης τον επιτετραμμένο της στη Σουηδία, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ μετέδωσε πως το Ιράκ ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ericsson στο ιρακινό έδαφος.

Διαδηλωτές στη Σουηδία αιτήθηκαν και έλαβαν άδεια από τη σουηδική αστυνομία για να κάψουν το Κοράνι έξω από την ιρακινή πρεσβεία σήμερα. Οι διαδηλωτές ποδοπάτησαν ένα βιβλίο που κατά δήλωσή τους ήταν αντίτυπο του Κορανίου, αλλά έφυγαν από την περιοχή χωρίς να βάλουν φωτιά.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε πως το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας είναι ασφαλές αλλά οι ιρακινές αρχές απέτυχαν στην ευθύνη τους να προστατεύσουν την πρεσβεία όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης.

Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Αλ-Σουντάνι που είπε ότι η ασφάλεια παραβιάστηκε και δεσμεύθηκε για την προστασία των διπλωματικών αποστολών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube