Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Ιουλίου 2023

H άκρως ανατρεπτική πορεία της πλατφόρµας kariera.gr

H άκρως ανατρεπτική πορεία της πλατφόρµας kariera.gr

Ο Θεόφιλος Βασιλειάδης

Του Γιώργου Λαμπίρη

Μια άκρως ανατρεπτική επιχειρηματική διαδρομή είναι αυτή που έχει διανύσει έως τώρα η πλατφόρμα διαχείρισης προσωπικού kariera.gr.

Διότι πρόκειται για μια εταιρεία που εξαγοράστηκε αρκετά χρόνια πριν από την αμερικανική πολυεθνική Career Builder, όντας εκείνη την εποχή η πρώτη ελληνική startup που εξαγοράζεται από πολυεθνική. Δύο δεκαετίες αργότερα, εκτός από τον έναν εκ των ιδρυτών της, Θεόφιλο Βασιλειάδη, και δύο γνωστοί επιχειρηματίες, ο Αριστοτέλης και o Στέφανος Παντελιάδης, συμμετείχαν με κεφάλαια στην επαναγορά της, προχωρώντας τον περασμένο Μάιο και στην εξαγορά των εταιρειών της Career Builder, σε 8 από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνταν. Το 2023 ο τζίρος της, από τα 3 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η αρχή έγινε το 1997, όταν δύο φίλοι παρακίνησαν μερικούς ακόμα να ιδρύσουν μια εταιρεία. Η συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών φοιτούσε ακόμη στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Το 1999 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ο θεσμός των Ημερών Καριέρας. Την ίδια χρονιά, ο Φώτης Ρήγας, προερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη, εισέρχεται και εκείνος στη νεοσύστατη επιχείρηση, διατηρώντας φιλικές σχέσεις με τα μέλη της υπόλοιπης ομάδας. Το 2000 ξεκίνησε το kariera.gr, με ημερομηνία ίδρυσης τις 14 Φεβρουαρίου. Σταδιακά η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ βραβεύτηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το 2003 δημιουργήθηκαν τα Kariera Seminars, επιδοτούμενα επαγγελματικά σεμινάρια. 

O Φώτης Ρήγας, Managing Director, Recruitment Services, ο οποίος δεν είναι πλέον μέτοχος στην επιχείρηση, ωστόσο συμμετέχει σε αυτήν ως υψηλόβαθμο στέλεχός της, περιέγραψε τη διαδρομή αυτή από το βήμα του 5ου Family Business Forum. “Για να γίνουν όλα αυτά υπήρχε τόλμη και φιλοδοξία, ενώ επενδύσαμε πολύ στο brand. Ταυτόχρονα, υπήρχαν ανάγκες άντλησης κεφαλαίου, οι οποίες στην πορεία αντλήθηκαν από την Εθνική Χρηματιστηριακή και από άλλους που μας ενίσχυσαν κεφαλαιακά στη συνέχεια”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η πώληση στην Career Builder

Το 2003, η εταιρεία πουλήθηκε στην αμερικανική πολυεθνική, την Career Builder, η οποία το 2007 έκανε περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ τζίρο, ενώ η Ελλάδα πραγματοποιούσε κύκλο εργασιών περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Ρήγας. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες που είχε εξαγοράσει η αμερικανική εταιρεία στην Ευρώπη έκαναν τζίρο περίπου 30% από τις συνολικές πωλήσεις της αμερικανικής εταιρείας. “Αυτό ήταν και καλό αλλά και κακό, δεδομένου ότι σε ένα τμήμα της δραστηριότητάς της, που έφερε τον χαρακτηρισμό “international”, η ίδια η Career Builder δεν φαινόταν να δίνει την ίδια προσοχή που έδινε στη δραστηριότητά της επί αμερικανικού εδάφους”, ανέφερε ο Φώτης Ρήγας. 

Η αποχώρηση του Φώτη Ρήγα

Το 2004, ο Φώτης Ρήγας αποχώρησε από την εταιρεία. Ίδρυσε μια δική του εταιρεία, με την ονομασία Human Factor, διατηρώντας καλές σχέσεις με τους πρώην συνεταίρους του, με τους οποίους ανέπτυξε και συνεργασία. Κατά την προσπάθειά του να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, ασχολήθηκε με τη δημιουργία συστημάτων ανθρώπινου δυναμικού, αδειών και βαρδιών, καθώς και όλο αυτό το κομμάτι που πλαισιώνει τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών. “Μάλιστα, το 2004 μεσουρανούσε το Excel και ήταν πολύ δύσκολο να εισάγει κανείς αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης σε ένα τμήμα HR, όπου κυριαρχούσε η γραφειοκρατία”. 

Η επαναγορά της το 2020

Η ανατροπή πραγματοποιείται το 2020, όταν η εταιρεία επαναγοράστηκε από τον έναν εκ των ιδρυτών της, Θεόφιλο Βασιλειάδη, κίνηση που συνεπικουρείται από κεφάλαια που εισφέρουν οι επιχειρηματίες Αριστοτέλης και Στέφανος Παντελιάδης, της γνωστής οικογένειας που διατηρεί τον όμιλο Metro – My market αλλά και την εταιρεία γαλακτοκομικών Όπτιμα, που παράγει τη φέτα “Ήπειρος”. “Τότε ο Θεόφιλος με προσεγγίζει ξανά για να επανέλθω στο δυναμικό της εταιρείας. Εγώ έβλεπα ότι η δική μου εταιρεία δεν θα μπορούσε να μεγαλώσει όσο θα περίμενα και να βγω προς τα έξω. Επέλεξα να πουλήσω την εταιρεία που είχα δημιουργήσει, ώστε να ενηλικιωθεί –είχαν ήδη περάσει 17,5 χρόνια– και να πάει στην επόμενη μέρα. Διάλεξα έναν δύσκολο δρόμο, να μεγαλώσει μαζί με άλλες επιχειρήσεις και να λάβει μια διαφορετική διαδρομή. Τα συστήματα που δημιούργησα τότε βρίσκονται ήδη σε 8 χώρες, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα, παρά το γεγονός ότι πλέον δεν έχω καμία συμμετοχή στο συγκεκριμένο εγχείρημα”, αφηγήθηκε μεταξύ άλλων ο Φώτης Ρήγας. 

Η επιστροφή του Φώτη Ρήγα στο kariera.gr σηματοδοτείται το 2021, ενώ τον Νοέμβριο η Καριέρα Α.Ε. –εταιρεία που διαχειρίζεται το kariera.gr− εξαγοράζει τη Workathlon (σ.σ. για την Workathlon η ιδρύτριά της Κατερίνα Σαντίκου είχε διακριθεί στην ελληνική λίστα Forbes 30 Under 30 το 2019) και εισέρχεται και στον τομέα του τουρισμού. “Συνεχίζουμε και έχουμε τα χαρακτηριστικά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να μετασχηματιστούν. Φτάνουμε στον Μάιο του 2023, όταν το kariera.gr εξαγοράζει τη δραστηριότητα του Career Builder σε 8 χώρες της. Έτσι, από 30 άτομα πριν από δύο χρόνια, μετατρέπεται σε μια επιχείρηση με περισσότερα από 300 άτομα προσωπικό και, από τα 3 εκατομμύρια ευρώ, αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών για το 2023. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται ανάγκες για ανθρώπους, να είμαστε βιώσιμοι και να πάμε στην επόμενη μέρα. Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι η εύρεση προσωπικού αποτελεί την κυριότερη παράμετρο βιωσιμότητας αυτήν τη στιγμή για τις ελληνικές επιχειρήσεις, και ιδίως για τις οικογενειακές. Με τη συγκεκριμένη εξαγορά καταφέρνουμε να μεγαλώσουμε, όντας μια οικογενειακή επιχείρηση. Κατά κάποιο τρόπο οι προκλήσεις είναι στο τραπέζι μας και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές”. 

Να θυμίσουμε ότι η εξαγορά αφορούσε απόκτηση των επιχειρήσεων της CareerBuilder L.L.C σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην οποία προχώρησε η Καριέρα Α.Ε., δημιουργώντας το Kariera Group.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube