Weather Icon

Δήλωση Ερντογάν για τα F-16: Δεν τα χρησιμοποιήσαμε ποτέ κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε

Δήλωση Ερντογάν για τα F-16: Δεν τα χρησιμοποιήσαμε ποτέ κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε

Υποκριτικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τα F-16

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την δυσπιστία των μελών του Κογκρέσου, που αντιτίθενται στην πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι τα μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 κατά της Ελλάδας.

«Ο σκοπός είναι να κερδίζουμε περισσότερους φίλους παρά να κερδίζουμε περισσότερους εχθρούς», τόνισε για την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Και υπογράμμισε: «Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ τα F-16 κατά της Ελλάδας και δεν σχεδιάζουμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά της Ελλάδας στο μέλλον».

Παράλληλα, δήλωσε «περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ» για το ζήτημα των F-16.

Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως η Τουρκία πάντα υποστήριζε την πολιτική της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την ένταξη νέων χωρών. «Ποτέ δεν εμποδίσαμε την προσχώρηση οποιασδήποτε χώρας στη συμμαχία για αυθαίρετους λόγους», ισχυρίστηκε.

Τον Οκτώβριο η επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό», αλλά όχι πριν από τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Υπάρχει μια δίμηνη διακοπή των εργασιών της Βουλής (και) υπάρχουν πολλές διεθνείς συμφωνίες προς εξέταση, πολλές νομοθετικές προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν με ιεράρχηση βάσει της σπουδαιότητάς τους», τόνισε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο της επικύρωσης τον Οκτώβριο.

«Αλλά σκοπεύουμε να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Παράλληλα τόνισε ότι αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της τρομοκρατίας με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στην επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Είπε επίσης ότι ο αγώνας της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας «είναι αδιάκοπος». «Περιμένουμε μια αποφασιστική και ξεκάθαρη στάση από τους συμμάχους μας σε αυτό το θέμα», επισήμανε.

Σχετικά με το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι η επίθεση στις ιερές αξίες των ανθρώπων δεν είναι ελευθερία του λόγου, κάνοντας λόγο για «βαρβαρότητα, πρωτογονισμό και ένα είδος τρομοκρατικής πράξης».

«Με χαρά θα αποδεχθούμε ρωσικό ή ουκρανικό αίτημα για μεσολάβηση»

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Τουρκία με χαρά θα αποδεχθεί διαμεσολάβηση, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από τους δύο αντιμαχόμενους, ενώ έκανε αναφορά και στην ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά, επισημαίνοντας πως «η Ουκρανία θέλει να τη συνεχίσει». «Συνεχίζονται οι εργασίες για την αντιμετώπιση των “προτάσεων” της Ρωσίας», σημείωσε.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube