Weather Icon

22 χώρες άνοιξαν ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ινδία για συναλλαγές σε ρουπίες

22 χώρες άνοιξαν ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ινδία για συναλλαγές σε ρουπίες

Τράπεζες από 22 χώρες άνοιξαν ειδικούς λογαριασμούς σε τράπεζες της Ινδίας προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές σε τοπικό νόμισμα ως μέρος των σχεδίων σταδιακής αποδολαριοποίησης.

Με απλά λόγια, οι λογαριασμοί επιτρέπουν στις εγχώριες τράπεζες να παρέχουν διεθνείς τραπεζικές υπηρεσίες σε πελάτες που έχουν παγκόσμιες τραπεζικές ανάγκες.

Ποιές χώρες είναι αυτές; Οι Λευκορωσία, Μποτσουάνα, Φίτζι, Γερμανία, Γουιάνα, Ισραήλ, Κένυα, Μαλαισία, Μαυρίκιο, Μιανμάρ, Νέα Ζηλανδία, Ομάν, Ρωσία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Τανζανία, Ουγκάντα, Μπαγκλαντές, Μαλδίβες, Καζακστάν και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας πέρυσι έθεσε σε εφαρμογή μια συμφωνία, η οποία επιτρέπει τις συναλλαγές σε εγχώρια νομίσματα να προωθήσουν την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου με έμφαση στις εξαγωγές από την Ινδία και να αυξήσουν το ενδιαφέρον για τη ρουπία.

Η διεθνοποίηση της ρουπίας συγκέντρωσε ενδιαφέρον μετά την ανακοίνωση της Reserve Bank of India (RBI) για μηχανισμό διακανονισμού πληρωμών για το διεθνές εμπόριο σε ρουπίες, ειδικά για τις εξαγωγές της Ινδίας. Η RBI επέτρεψε την τιμολόγηση και τις πληρωμές για το διεθνές εμπόριο σε ρουπία Ινδίας στις 11 Ιουλίου 2022.

Οι ειδικοί πιστεύουν ευρέως εάν ο μηχανισμός καρποφορήσει, τότε μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διεθνοποίηση της ρουπίας της Ινδίας μακροπρόθεσμα.

Ένα νόμισμα μπορεί να χαρακτηριστεί «διεθνές» εάν είναι ευρέως αποδεκτό παγκοσμίως ως μέσο συναλλαγής.

Για να εξετάσει ζητήματα που σχετίζονται με τη διεθνοποίηση του INR και να προτείνει μια πορεία προς τα εμπρός, η RBI είχε συγκροτήσει μια Διυπηρεσιακή Ομάδα (IDG) τον Δεκέμβριο του 2021.

Η επιτροπή συνέταξε πρόσφατα μια έκθεση, όπου έκανε διάφορες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συστάσεις.

Βραχυπρόθεσμα, τα μέλη του Ομίλου συνέστησαν να ενεργοποιηθεί η ρουπία ως πρόσθετο νόμισμα διακανονισμού στους υφιστάμενους πολυμερείς μηχανισμούς. ενσωμάτωση ινδικών συστημάτων πληρωμών με άλλες χώρες για διασυνοριακές συναλλαγές· συμπερίληψη G-Secs (ή κρατικών ομολόγων) στους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων και παροχή δίκαιων κινήτρων στους εξαγωγείς για διακανονισμό του εμπορίου σε ρουπία.

Μακροπρόθεσμα, οι συστάσεις του περιελάμβαναν αναθεώρηση των φόρων στα ομόλογα Masala (τα ομόλογα Masala είναι ομόλογα σε ρουπία που εκδίδονται εκτός Ινδίας από ινδικές οντότητες) διεθνής χρήση του ακαθάριστου διακανονισμού σε πραγματικό χρόνο (RTGS) για διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές, εξέταση φορολογικών θεμάτων στις χρηματοπιστωτικές αγορές για την εναρμόνιση των φορολογικών καθεστώτων της Ινδίας και άλλων χρηματοπιστωτικών κέντρων και επιτρέπουν τραπεζικές υπηρεσίες σε ρουπίες εκτός Ινδίας μέσω υπεράκτιων υποκαταστημάτων ινδικών τραπεζών.

Δηλώνοντας την Ινδία ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες που επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα ακόμη και ενόψει των μεγάλων αντίξοων συνθηκών (σ.σ. κορωνοϊός), η IDG είπε ότι πιστεύει ότι η ρουπία έχει τη δυνατότητα να γίνει διεθνοποιημένο νόμισμα.

ΠΗΓΗ: Times of Oman

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube