Weather Icon

Ρούμπεν Σαφραστιάν: Κάτι ετοιμάζεται στην Άγκυρα

Ρούμπεν Σαφραστιάν: Κάτι ετοιμάζεται στην Άγκυρα

Μετά τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη διευθέτηση των αρμενοτουρκικών σχέσεων. Φυσικά, η προϋπόθεση για τη διευθέτηση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν θα παραμείνει, γεγονός που αποτελεί σημαντική περίσταση για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Τέτοια άποψη εξέφρασε ο ειδικός τουρκιών θεμάτων Ρουμπέν Σαφραστιάν, σύμβουλος του διευθυντή του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, σε συζήτηση με το Armenpress, ως προς τις προοπτικές εξομάλυνσης των αρμενοτουρκικών σχέσεων μετά τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο Σαφραστιάν υπενθύμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν επρόκειτο να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον, αλλά η συνάντηση ακυρώθηκε επ’ αόριστον. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης συζητήθηκε επίσης η αρμενο-αζερικη διαπραγματευτική διαδικασία- κάτι κυοφορείται στην Άγκυρα, τα αποτελέσματα της οποίας, σύμφωνα με τον Σαφραστιάν, θα είναι ορατά σε δύο με τρεις ημέρες.

“Ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εξέφρασε κάποια δυσαρέσκεια για την πορεία των διαπραγματεύσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, και κατόπιν της επίθεσής του η αζέρικη πλευρά ανέβαλε τη συνάντηση. Δεδομένων των προηγούμενων δραστηριοτήτων του Φιδάν και των ικανοτήτων του στη μυστική διπλωματία, είναι σαφές ότι οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν προς την Αρμενία υπό τη διαμεσολάβησή του θα ενταθούν. Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν θα πραγματοποιηθεί επίσης αύριο. Ως νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει αν κερδίσει, θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο Ερντογάν θα παρουσιάσει τις προσεγγίσεις της Τουρκίας στον Ιλχάμ Αλίγιεφ”, δήλωσε ο Τούρκος ειδικός.

Μιλώντας για τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση της Τουρκίας, ο Σαφραστιάν επισήμανε ότι στην πραγματικότητα η σύνθεση της εκτελεστικής εξουσίας έχει αλλάξει εντελώς, ενώ προηγουμένως ένα τμήμα της παρέμενε συνήθως αμετάβλητο. Οι εκπρόσωποι της νέας κυβέρνησης είναι ως επί το πλείστον νέοι άνθρωποι. Ο Ερντογάν προσπαθεί τώρα να βρει νέους ανθρώπους που μπορούν να υλοποιήσουν τα μελλοντικά του σχέδια με νέα ενέργεια και αίμα.

«Είναι εντυπωσιακό ότι άνθρωποι πιστοί στον Ερντογάν, εκπρόσωποι του στενού κύκλου του, έχουν διοριστεί σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος είναι επικεφαλής της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από το 2010, καθώς και ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι γραμματέας Τύπου του Ερντογάν για πολλά χρόνια. Αξιοσημείωτος είναι επίσης ο διορισμός στη θέση του γραμματέα Τύπου ενός νεαρού συγγενή του Σερντάρ Κιλίτς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Αρμενία», είπε ο Σαφραστιάν.

Σύμφωνα με την παρατήρησή του, ο Ερντογάν σίγουρα θα συνεχίσει να κοιτάζει πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική, η οποία ουσιαστικά επιδιώκει έναν στόχο: να τοποθετήσει τη χώρα ανάμεσα στα κράτη που αποφασίζουν για την τύχη του κόσμου. Αυτή η στρατηγική θα αποτελέσει τη βάση της εξωτερικής πολιτικής, επομένως ο διορισμός του Χακάν Φιντάν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι τυχαίος. Έχει πραγματοποιήσει πολλές μυστικές διπλωματικές αποστολές στο παρελθόν, εκτελώντας προσωπικές αποστολές του Ερντογάν.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική περίσταση που, σύμφωνα με τον αναλυτή, θα αναγκάσει τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην εσωτερική πολιτική. Πρώτον, η δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται. Η τουρκική λίρα συνεχίζει να υποτιμάται. Την παραμονή των εκλογών, η προηγούμενη κυβέρνηση έριξε στην αγορά ένα μεγάλο ποσό οικονομικών πόρων για να αποτρέψει την περαιτέρω υποτίμηση της λίρας.

“Ακόμα και τώρα, η επίλυση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης αποτελεί προτεραιότητα, και υπό αυτή την έννοια, ο διορισμός του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ είναι επίσης σημαντικός, ενώ η νεαρή Χαφίζα Ερτζάν, η οποία αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Μπρίσμπεϊν των ΗΠΑ και κατείχε σημαντικές θέσεις σε αμερικανικά ιδρύματα, ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας”, δήλωσε ο Σαφράστιαν.

Πρόσθεσε επίσης ότι το νεοσύστατο Υπουργικό Συμβούλιο περιμένει ένα μεγάλο και υπεύθυνο έργο για την εξάλειψη των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού και την εξασφάλιση τεράστιων επενδύσεων.

Πρόσθεσε επίσης ότι το νεο υπουργικό συμβούλιο θα έχει να κάνει ένα μεγάλο και υπεύθυνο έργο όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού και την εξασφάλιση τεράστιων επενδύσεων.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube