Weather Icon

ΟΗΕ: Έκθεση εμπλέκει χώρες της ΕΕ για συνεργασία με Λίβυους λαθρέμπορους

ΟΗΕ: Έκθεση εμπλέκει χώρες της ΕΕ για συνεργασία με Λίβυους λαθρέμπορους

Giacomo Zorzi/ Sea-Watch/Handout via REUTERS

Διέψευσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Δεν βοηθάμε τους λαθρέμπορους στη Λιβύη. Πολεμάμε ενάντια στους λαθρέμπορους”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται ότι βοηθάει λαθρεμπόρους στη Λιβύη, μετά το ναυάγιο του αλιευτικού ανοικτά της Πύλου, το οποίο είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ.

«Δεν βοηθάμε τους λαθρέμπορους στη Λιβύη. Πολεμάμε ενάντια στους λαθρέμπορους”, είπε σήμερα ο Έρικ Μαμέρ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Το σχόλιο του εκπροσώπου έγινε σε ερώτηση σχετικά με ειδική έκθεση του ΟΗΕ που κυκλοφόρησε νωρίτερα εφέτος, που κατηγόρησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Λιβυκής Ακτοφυλακής (LCG) και του τμήματός της για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης (DCIM), για συνεργασία με διακινητές προσφύγων και λαθρέμπορους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει πάντως να εντείνει τη συνεργασία με τη λιβυκή αρχή που κατηγορείται για συμπαιγνία με λαθρέμπορους και διακινητές.

Η ίδια έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, άμεσα ή έμμεσα, παρείχαν χρηματική, τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη στο LCG και το DCIM,που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της υποκλοπής και της κράτησης μεταναστών.

Η έκθεση έκανε  επίσης λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που πιθανόν να αφορούσαν προσωπικό και αξιωματούχους του DCIM.

Παρόμοιες καταγγελίες είχε κάνει και πρώην λιβυκός αστυνομικός που υποστήριξε ότι «η ακτοφυλακή της Λιβύης και οι λαθρέμποροι είναι μαζί». «Οι λαθρέμποροι πληρώνουν χρήματα στη λιβυκή ακτοφυλακή για να τους αφήσει να περάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης», είπε.

Ένα εσωτερικό έγγραφο, με ημερομηνία 9 Ιουνίου και το οποίο έχει στην κατοχή του η βελγική εφημερίδα «EUobserver»αναφέρει ότι ασκούνται πιέσεις  τώρα στην ΕΕ να παρατείνει την εντολή της συνοριακής της αποστολής στη Λιβύη (EUbam) για άλλα δύο χρόνια.

Αυτό περιλαμβάνει «την ενίσχυση της ικανότητας των αρμόδιων λιβυκών αρχών και υπηρεσιών να διαχειρίζονται τα σύνορα της Λιβύης», σημειώνει το έγγραφο.

Νωρίτερα εφέτος, ο Ούγγρος επίτροπος της ΕΕ Ολιβιέ Βαρχελί παρέδωσε περιπολικά στη λιβυκή ακτοφυλακή και ανακοίνωσε ένα πακέτο 800 εκατομμυρίων ευρώ για τον περιορισμό της μετανάστευσης σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική.

Διαβάστε όλη την  ΕΚΘΕΣΗ  ΤΟΥ ΟΗΕ

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube