Weather Icon

Οι ΗΠΑ προτρέπουν τις αρχές τους Πακιστάν να σεβαστούν τις δημοκρατικές αξίες! Σε στρατιωτικές δίκες οδηγήθηκαν πολίτες για τις διαδηλώσεις της 9ης Μαΐου

Οι ΗΠΑ προτρέπουν τις αρχές τους Πακιστάν να σεβαστούν τις δημοκρατικές αξίες! Σε στρατιωτικές δίκες οδηγήθηκαν πολίτες για τις διαδηλώσεις της 9ης Μαΐου

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει τις αναφορές που αφορούν πολίτες που θα δικαστούν σε στρατιωτικά δικαστήρια για φερόμενη συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 9ης Μαΐου στο Πακιστάν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προτρέπουν τις πακιστανικές αρχές να σεβαστούν τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου για όλους, όπως κατοχυρώνεται στο σύνταγμα.

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στο Πακιστάν, όπου 5.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών βρίσκονται στη φυλακή και οι εντολές του Ανωτάτου Δικαστηρίου παραβιάζονται, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ είπε: «Γνωρίζουμε τις αναφορές που αφορούν πολίτες που θα αντιμετωπίσουν στρατιωτικές δίκες για ύποπτη συμμετοχή στη διαμαρτυρία της 9ης Μαΐου».

«Συνεχίζουμε, όπως κάναμε στο παρελθόν, να παροτρύνουμε τις πακιστανικές αρχές να σεβαστούν τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου για όλους τους ανθρώπους, όπως κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της χώρας. Και συζητάμε τακτικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου με Πακιστανούς αξιωματούχους στα υψηλότερα επίπεδα. Αυτό παραμένει προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Στις 12 Ιουνίου, η Εθνοσυνέλευση του Πακιστάν ενέκρινε ψήφισμα που καλεί για ταχεία δράση κατά των ταραχοποιών της 9ης Μαΐου βάσει του νόμου περί στρατού, ανέφερε η Express Tribune .

Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Χαβάγια Ασίφ υπέβαλε το ψήφισμα, το οποίο απαιτούσε να διωχθούν οι ένοχοι των γεγονότων της 9ης Μαΐου σύμφωνα με τον νόμο περί στρατού, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κείμενο του ψηφίσματος ανέφερε ότι στις 9 Μαΐου, μια συμμορία και οι αρχηγοί της πραγματοποίησαν επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στους κρατικούς θεσμούς και τη χώρα. Ως αποτέλεσμα, το ψήφισμα προέτρεπε όλα αυτά τα στοιχεία να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα, σύμφωνα με την The Express Tribune .

Σύμφωνα με το ψήφισμα, δεν σημειώθηκε καμία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της δράσης που αναλήφθηκε κατά των κακοποιών και των εγκληματιών. Το ψήφισμα ανέφερε επίσης ότι ο στρατός έχει την εξουσία να απαντά σε επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τιμωρούνται για τη συμπεριφορά τους βάσει του νόμου για τον στρατό του Πακιστάν του 1952.

Ο Χαβάγια Ασίφ είπε ότι οι περιπτώσεις που πρόκειται να ακουστούν σύμφωνα με το Άρθρο 16 της Διατήρησης Δημόσιας Τάξης (MPO) θα αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Όσοι στόχευσαν μαχητικά αεροσκάφη και επιτέθηκαν στο οχυρό Bala Hisar, από την άλλη πλευρά, θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες βάσει του νόμου περί στρατού.

Στις 9 Μαΐου, ο πρόεδρος του Πακιστάν,Ιμράν Καν, συνελήφθη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ για την υπόθεση Al Qadir Trust. Μετά τη σύλληψή του, ξέσπασαν διαδηλώσεις στο Πακιστάν και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας του διοικητή του σώματος της Λαχώρης και των κρατικών περιουσιακών στοιχείων υπέστησαν ζημιές στο Πακιστάν. Ο στρατός του Πακιστάν είχε χαρακτηρίσει την ημέρα ένα «σκοτεινό κεφάλαιο» στην ιστορία της χώρας και δεσμεύτηκε να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης όλους όσους εμπλέκονται στον βανδαλισμό.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube