Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 26 Ιουνίου 2023

Λιβύη: Σκάνδαλο με υποτροφίες που παίρνουν παιδιά κρατικών αξιωματούχων για σπουδές στην Τουρκία

Λιβύη: Σκάνδαλο με υποτροφίες που παίρνουν παιδιά κρατικών αξιωματούχων για σπουδές στην Τουρκία

Λιβύη: Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνες για τις γενναιόδωρες υποτροφίες σπουδών στην Τουρκία

Οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκινούν έρευνες μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις γενναιόδωρες υποτροφίες σπουδών στην Τουρκία, από τις οποίες επωφελούνταν πολλοί συγγενείς υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων.

Χρήστες του διαδικτύου και δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για νεποτισμό, αφού μελέτησαν τη λίστα των περίπου 1.900 υποτρόφων. Τα άτομα αυτά λάμβαναν μηνιαίο επίδομα ύψους 2.000-3.000 ευρώ για να σπουδάσουν στην Τουρκία το 2023. Προσπαθώντας να διαπιστώσουν ποια είναι τα άτομα αυτά, ανακάλυψαν ότι πρόκειται για συγγενείς υπουργών, υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων ή αρχηγών τοπικών πολιτοφυλακών. Στη λίστα δεν αναφέρονται τα πλήρη ονόματα των υποτρόφων, παρά μόνο ο αριθμός της ταυτότητάς τους.

Η αγανάκτηση διογκώθηκε ακόμη περισσότερο όταν αποκαλύφθηκε πως ορισμένοι “υπότροφοι” στην Τουρκία, στην πραγματικότητα ζούσαν στη Λιβύη. Η ηλικία και το προφίλ ορισμένων δικαιούχων έδωσαν επίσης τροφή στο σκάνδαλο: για παράδειγμα, η περίπτωση δύο αδελφών ηλικίας 57 και 70 ετών οι οποίοι θα συνοδεύονταν στη “φοιτητική ζωή τους” στην Τουρκία από 10 και 15 μέλη των οικογενειών τους αντίστοιχα – όλοι αυτοί με έξοδα του κράτους.

Μια άλλη δικαιούχος ήταν μια γυναίκα 74 ετών η οποία λάμβανε κάτι παραπάνω από 2.700 δολάρια μηνιαίως για να σπουδάσει πληροφορική στην Τουρκία. Χρήστες του διαδικτύου την ταυτοποίησαν, διαπιστώνοντας ότι είναι συγγενής μιας ισχυρής προσωπικότητας της Λιβύης.

Μετά τον σάλο, ο επικεφαλής της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, ο Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκροτείται μια “ερευνητική επιτροπή” που θα αναλάβει να επανεξετάσει τις λίστες των δικαιούχων και τον μηχανισμό επιλογής των υποτρόφων που εφαρμόζει το υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα και, εν αναμονή των συμπερασμάτων της, διακόπτεται η χορήγηση των υποτροφιών στους “φοιτητές” τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στις επίμαχες λίστες. Στην ανακοίνωσή της στο Facebook η εισαγγελία διευκρίνισε ότι στις λίστες αυτές αναφέρονται 1.895 υπότροφοι, στους οποίους χορηγούνται κάθε τρίμηνο περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ.

Η Λιβύη, μια χώρα με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: μία στην Τρίπολη με επικεφαλής τον Ντμπεϊμπά και μία στην ανατολική Λιβύη, που στηρίζεται από τον πανίσχυρο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube