Weather Icon
Γαλλία , ΝΑΤΟ , Ουκρανία 20 Ιουνίου 2023

Le Monde: Στροφή της Γαλλίας υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Le Monde: Στροφή της Γαλλίας υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Στροφή στην τακτική του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (φωτ. Reuters)

Το Παρίσι αποφάσισε να στραφεί υπέρ της εισόδου του Κιέβου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία

Μερικές εβδομάδες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο, η Γαλλία αποφάσισε να στραφεί υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, συντασσόμενη με το αίτημα των χωρών μελών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπως αποκαλύπτει την Τρίτη η έγκυρη εφημερίδα Le Monde.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Παρίσι κρίνει ότι η προοπτική της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επηρεάσει τη σύγκρουση και να προσπαθήσει να φέρει τη Μόσχα και το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πρόκειται για μετακίνηση της θέσης της γαλλικής κυβέρνησης από εκείνη που προτιμούν Ουάσιγκτον και Λονδίνο, δηλαδή υπέρ στήριξης αλλά όχι ένταξης ακόμη της Ουκρανίας, ενόψει των λεπτών συζητήσεων μεταξύ των συμμάχων στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί για το Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Το πρόσφατο συμβούλιο για θέματα άμυνας της Γαλλίας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μελέτησε την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας, μια επιλογή που εξετάζεται τώρα στο Παρίσι ως εγγύηση ασφαλείας από μόνη της, επειδή είναι πιθανό να αποθαρρύνει τη Ρωσία από τη συνέχιση του πολέμου ή, εάν σταματήσει η σύγκρουση, για να αποτραπεί οποιαδήποτε νέα επίθεση.

Αυτή η προοπτική θα μπορούσε, επιπλέον, να πείσει και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, ανάλογα με τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης που είναι σε εξέλιξη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία.

Η τακτική αυτή μετατόπιση των Παρισίων συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης. Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία πλησιάζει περισσότερο τις θέσεις που υπερασπίζονται οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι περισσότερες από τις οποίες, με πρώτες την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, ακούραστα ζητούν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Η γαλλική θέση είναι πλέον πιο κοντά σε αυτή της Πολωνίας παρά σε εκείνη της Γερμανίας», επιβεβαιώνει ξένος διπλωμάτης στη Le Monde.

Πηγή: Le Monde, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube