Weather Icon

Λαθροεισβολείς, παράτυποι και δυστυχισμένοι..

Λαθροεισβολείς, παράτυποι και δυστυχισμένοι..

“Όταν κατονομάζεις τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ακόμα και τους παράνομους, ως εισβολείς και λαθροεισβολείς, δεν μπορεί παρά να χαίρεσαι με το κακό που τους βρήκε. Απλά είσαι δειλός και ντρέπεσαι να το παραδεχτείς. Άι σιχτίρ…”

έγραφε πριν λίγες μέρες ο φίλος Αλέξανδρος Σκούρας, πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ στα κοινωνικά δίκτυα…

Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Πιστεύω πως εισερχόμεθα σε μια σκοτεινή εποχή, όπου κάποιες  εκατόμβες πνιγμών στα νερά της Μεσογείου και οι θάνατοι έξω από τους φράχτες των συνόρων της Ευρώπης, το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να καθυστερήσουν κατά μερικά χρόνια ή έστω δεκαετίες το μεγάλο κύμα της μετανάστευσης το οποίο ελάχιστα θα διαφέρει από μια εισβολή…

Αν κάτι είναι βέβαιο, τούτο είναι η επιθυμία μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων νεαρής ηλικίας να έρθουν στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες. Οι καταστάσεις που θα δημιουργήσουν πιστεύω πως πρόκειται να αλλάξουν ριζικά τα επόμενα χρόνια τις αντιλήψεις μας για τον ανθρωπισμό, τον χριστιανισμό, τη δημοκρατία και τον φιλελευθερισμό…

Όπως γράφαμε και τις προάλλες ο πληθυσμός της Αφρικής από 250 εκατ. το 1950 προσεγγίζει το 1,5 δισ. και το 2050 και 2100 με βάση τις έρευνες του ΟΗΕ θα προσεγγίσει τα 2,5 και 4 δισ.

Αντίστοιχη αύξηση του πληθυσμού παρατηρείται και στην Ασία κάτι που το “αισθανόμαστε” ήδη με τον αριθμό των Πακιστανών, των Αφγανών και των Μπαγκλαντεσιανών  που συρρέουν παράνομα στη χώρα…

Μέτρα…

Η Αθήνα πανηγύριζε τις προηγούμενες μέρες για τις αποφάσεις της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Μερικές από τις βασικές αποφάσεις της  “επαναδιαπραγμάτευσης του τρόπου με τον οποίο επιμερίζεται η ευθύνη, μέσω του κανονισμού του Δουβλίνου” είναι οι εξής:

– Η ευθύνη για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου θα τερματίζεται σε 18 μήνες, αντί για 10 χρόνια που ήταν έως σήμερα, όταν η αίτηση αυτή απορρίπτεται σε συνοριακές διαδικασίες ασύλου.

– Δημιουργείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που στοχεύει στη  διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα.

– Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής πρέπει να δημιουργήσουν αυστηρά ελεγχόμενες εγκαταστάσεις υποδοχής, όπου θα παραμένουν οι μετανάστες μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου, διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες.

– Σε όσους χορηγηθεί άσυλο, προβλέπεται αυστηροποίηση των κανόνων στις μετακινήσεις τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Όσων η αίτηση απορριφθεί, θα επαναπροωθούνται στις χώρες εισαγωγής, εφόσον έχουν κριθεί ασφαλείς.

– Προβλέπεται η μετακίνηση 30.000 μεταναστών ετησίως από τις χώρες πρώτης υποδοχής προς τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Σε όσες χώρες δεν συμμορφώνονται, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά μετανάστη.

Βλέπε: Συμφωνία για μεταναστευτικό: Η “ευέλικτη αλληλεγγύη” και τα αγκάθια – Τι σημαίνει η απόφαση για την Ελλάδα

Η συμφωνία αυτή, αν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση απέχει από το να καταφέρει να εξασφαλίσει μια βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα που θα κλιμακώνεται με τα χρόνια καθώς συναρτάται της πληθυσμιακής έκρηξης στις περιοχές γύρω από την Ευρώπη.

για τη συνέχεια CAPITAL

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube