Οι χθεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα ο ΠτΔ μιλώντας με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας χθες, και με τις προγραμματισμένες για σήμερα επαφές στις Βρυξέλλες μεταξύ των οποίων και με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι, στοχεύει εις διπλούν:

Πρώτον, στην υιοθέτηση ενός δυνατού κειμένου για το Κυπριακό, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από το τελευταίο προσχέδιο που βγήκε προς τα έξω και από την εικόνα που έχει μέχρι στιγμής η Λευκωσία, φαίνεται πως το επιτυγχάνει.

Δεύτερον, στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στις συναντήσεις που θα έχουν Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει η Λευκωσία, το μήνυμα που θα δοθεί προς τον Ερντογάν είναι πως θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Η Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι μεταξύ των χωρών που κινούνται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας με βασικό ζητούμενο την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.  Και αυτό το μήνυμα προτίθεται να στείλει ο Όλαφ Σολτς προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση του Βίλνιους. Ερντογάν και Σολτς είχαν και χθες τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, με μόνο θέμα τη Σουηδία και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Στη Λευκωσία, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου ΠτΔ, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε συνέχεια της επίσκεψης του στο Βερολίνο, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Γερμανίας, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για τις εν εξελίξει προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, για επίλυση του Κυπριακού, ως συνέχεια και της σχετικής αναφοράς που υπάρχει στο προσχέδιο Συμπερασμάτων της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 29 και 30 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Καγκελάριο της Γερμανίας για τη στήριξη που παρέχει στην πρωτοβουλία του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τον ρόλο που η Γερμανία διαδραματίζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ενημερώσει για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά με την πρωτοβουλία του για επανέναρξη συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού επί της συμφωνημένης βάσης λύσης, και ειδικότερα για τη συνομιλία που είχε με τον ΓΓ των ΗΕ, καθώς και για άλλες σχετικές διεργασίες που γίνονται από τον διεθνή Οργανισμό. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να είναι σε συνεχή επαφή ενόψει και της σημαντικής Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπαδόπουλος.

Νωρίτερα χθες ο ΠτΔ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, η οποία έγινε ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Β. Παπαδόπουλου, Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα  βήματα σε σχέση με την προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και  επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός Ρούτε, αναφέρει η δήλωση, «συμφώνησαν ότι η σχετική αναφορά για το Κυπριακό στο προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, επανενάρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου». Αναφέρθηκε, επίσης, ότι καθοριστικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούνται και οι συναντήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Λιθουανία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, εξάλλου, το Μεταναστευτικό, καθώς και θέματα που άπτονται της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης το αμέσως επόμενο διάστημα στη Χάγη.

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Η Ουκρανία, το μεταναστευτικό, η οικονομία και η Κίνα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητήσουν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 και 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται ανηλεώς. Η ακλόνητη ενότητά μας έρχεται σε αντίθεση με τη διχόνοια στη Ρωσία που επιδεικνύεται από τα γεγονότα αυτού του Σαββατοκύριακου. Η καταστροφή του φράγματος Κάχοβκα στις αρχές του μήνα είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της εποχής μας που προκλήθηκαν από άνθρωπο»,, αναφέρει.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «εκτός από τις δραματικές συνέπειες που έχουμε ήδη δει, (η καταστροφή) απειλεί επίσης τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Όλο και περισσότερο υπό αυτές τις συνθήκες, θα επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, μεταξύ άλλων μέσω βιώσιμης οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας».

«Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε πώς να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τη διεθνή υποστήριξη για τη φόρμουλα ειρήνης της Ουκρανίας», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι «το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο, και οι πολλές χαμένες ζωές, είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πρόκληση. Μετά την έκθεση της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Επιτροπής, θα εξετάσουμε τη μεταναστευτική κατάσταση και την πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων μας του Φεβρουαρίου».

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προηγηθεί γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο θα συζητηθούν θέματα για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Επίσης, σχετικά με την οικονομία, αναμένεται να γίνει απολογισμός «της προόδου όσον αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας, την ενίσχυση της οικονομικής μας βάσης και την ενίσχυση της οικονομικής μας ασφάλειας και ανθεκτικότητας, αναλογιζόμενοι τις περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν».

Στο ζήτημα της Κίνας, «θα παράσχουμε περαιτέρω καθοδήγηση μετά τη συζήτησή μας τον Οκτώβριο και τη συζήτηση που διεξήχθη από τους υπουργούς Εξωτερικών τον Μάιο. Αυτή θα είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την ευρεία και ενωμένη στάση μας» απέναντι στο Πεκίνο, αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Φιλελεύθερος