Weather Icon

Κρίση στο Κοσσυφοπέδιο: Οι τρεις προτάσεις ΗΠΑ και ΕΕ μετά την τριμερή συνάντηση με Κούρτι

Κρίση στο Κοσσυφοπέδιο: Οι τρεις προτάσεις ΗΠΑ και ΕΕ μετά την τριμερή συνάντηση με Κούρτι

Σε εξέλιξη παρέμβαση ΗΠΑ-Ε.Ε. για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

Η ηρεμία της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, η διεξαγωγή νέων εκλογών και η επιστροφή στον διάλογο ήταν τα τρία αιτήματα του απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, και του Αμερικανού απεσταλμένου για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti.

«Παρουσιάσαμε μια πρόταση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας που περιέχει τρία στοιχεία. Είχαμε μακροχρόνιες, ειλικρινείς και δύσκολες συνομιλίες», είπε ο Λάιτσακ μετά την τριμερή συνάντηση το βράδυ της 5ης Ιουνίου.

Είπε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχουν «νόμιμοι» δήμαρχοι δήμων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου που εκπροσωπούν τους πολίτες. Εν τω μεταξύ, ο Εσκομπάρ είπε ότι ήρθε σε αυτή τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, ως φίλος του Κοσσυφοπεδίου και είπε ότι ελπίζει να εισακουστούν τα αιτήματά τους.

«Δεν έχω δει ποτέ τόση ενότητα μέσα στη διατλαντική κοινότητα. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και σχεδόν όλοι οι φίλοι του Κοσσυφοπεδίου έχουν κάνει την ίδια πρόταση. Ελπίζω λοιπόν να ακουστούμε», είπε ο Εσκομπάρ.

Ερωτηθείς εάν ο Κούρτι έχει αποδεχθεί τις προτάσεις τους, και οι δύο είπαν ότι βρίσκονται στην «αρχή της αποστολής τους», η οποία θα διαρκέσει δύο ημέρες.

«Ελπίζω ότι θα ανακοινώσουμε καλά νέα στο τέλος, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», είπε ο Λάιτσακ.

Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της ΕΕ θα έχουν συναντήσεις με τους ανώτερους αρχηγούς κρατών στην Πρίστινα και το Βελιγράδι στις 6 Ιουνίου.

Πηγή: Χιμάρα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube