Weather Icon

Ινδία και Σερβία έθεσαν στόχο για εμπορική συνεργασία ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ

Ινδία και Σερβία έθεσαν στόχο για εμπορική συνεργασία ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ

H Πρόεδρος Ντρουπαντί Μουρμού και ο Σέρβος ομόλογός της Αλεξάνταρ Βούτσιτς  συμφώνησαν την Πέμπτη (8/6) να θέσουν στόχο για το διμερές εμπόριο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Σαντζάι Βέρμα, είπε ότι η Ντρουπαντί Μουρμού είχε μια γεμάτη μέρα επίσημων εκδηλώσεων και συνομιλιών σε επίπεδο αντιπροσωπειών, κοινή συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης.

«Οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν παλιές δεσμεύσεις και αποφάσισαν να διερευνήσουν νέους τομείς συνεργασίας για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Γραμματέας του ινδικού ΥΠΕΞ.

Στη συνέχεια, η Μουρμού κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στην κορυφή του βουνού Avala στο Βελιγράδι.

Κατά τις συνομιλίες σε επίπεδο αντιπροσωπείας, ο Πρόεδρος Βούτσιτς συμμετείχε με τους υπουργούς Άμυνας, Γεωργίας, Πολιτισμού, Υγείας, ορυχείων και ενέργειας, κατασκευών, μεταφορών και υποδομών, εμπορίου και τουρισμού και νεολαίας, πράγμα που σημαίνει ότι οκτώ μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήταν παρόντες  για συνομιλίες σε επίπεδο αντιπροσωπείας. Κάθε συμμετέχων υπουργός ενημερώθηκε για τις δυνατότητες στους αντίστοιχους τομείς τους, πρόσθεσε ο γραμματέας του ινδικού ΥΠΕΞ.

Στην αρχή, ο Πρόεδρος Βούτσιτς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωών στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Οντίσα. Κατά τη διάρκεια των διμερών αλληλεπιδράσεων, και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την αρχή τους για το κράτος δικαίου, τον σεβασμό της κυριαρχίας και την εδαφική ακεραιότητα των εθνών.  Η σερβική πλευρά περιέγραψε τη σχέση με την Ινδία ως αδελφική.

Ονόμασε την Ινδία ως μια δοκιμασμένη στο χρόνο, φιλική χώρα και είπε στη Ινδή πρόεδρο να θεωρήσει τη Σερβία ως δεύτερο σπίτι της.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς προσδιόρισε έξι βασικούς τομείς συνεργασίας. «Αυτά περιλάμβαναν φαρμακευτική συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής τεχνολογίας, τη γεωργία, τη βιομηχανική συνεργασία, την τεχνολογία πληροφοριών, την πολιτιστική συνεργασία στην Τεχνήτη Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ταινιών και των κινηματογραφικών γραφικών».

Και οι δύο πλευρές συζήτησαν “τη συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, ιδιαίτερα στις κινηματογραφικές ταινίες, και τον τουρισμό”. Η Σερβία βλέπει τις δυνατότητες προσέλκυσης Ινδών κινηματογραφιστών για γυρίσματα μετά την παραγωγή και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπάρχει ένα υψηλού προφίλ ινδικό κινηματογραφικό συνεργείο που πραγματοποιεί γυρίσματα σε αυτή τη χώρα.

«Συνεχίστηκαν οι πολύτιμες συζητήσεις για τα θετικά πλεονεκτήματα της συνεργασίας στον χώρο του κινηματογράφου λόγω της σχέσης του με τον τουρισμό και επίσης για την οικοδόμηση επιχειρηματικών σχέσεων καθώς οι χώρες εξοικειώνονται μεταξύ τους», είπε.

Η Σερβία έχει προσφέρει επίσης πολύ ελκυστικές παραχωρήσεις για τα γυρίσματα στη Σερβία.

Για παράδειγμα, περίπου 20 με 25 % διευκόλυνση επιστροφής χρημάτων παρέχεται από τη σερβική κυβέρνηση σε κινηματογραφικές μονάδες που γυρίζουν στη Σερβία. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς τόνισε επίσης ότι επιθυμεί να δημιουργήσει απευθείας αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Δελχί.

Η πρόερος Μουρμού διαβεβαίωσε τον Βούτσιτς, ότι η Indian Airlines θα ενημερωθεί για αυτές τις διευκολύνσεις και παραχωρήσεις που η Σερβία προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα πολιτισμού της Ινδίας.

Υπενθυμίζοντας την επίσκεψή του στην Ινδία το 2017, ως τότε πρωθυπουργός της Σερβίας, ο Πρόεδρος Βούτσιτς εκτίμησε την προσωπική δέσμευση και την ηγεσία για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ινδίας-Σερβίας. Η πρόεδρος Μουρμού ευχαρίστησε επίσης τη σερβική κυβέρνηση για την έκδοση ενός ειδικού ταχυδρομικού γραμματοσήμου για τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ανεξαρτησία της Ινδίας.

Επίσης κάλεσε την Ινδία για συνεργασία σε νέους τομείς όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός, οι startups και η καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια.

Ο Πρόεδρος υποστήριξε επίσης, ότι το εξειδικευμένο και ημιειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό από την Ινδία ως ικανό να καλύψει ένα ζωτικό κενό σε ανθρώπινο δυναμικό στη Σερβία.

Ο Μουρμού μίλησε σε μια συγκέντρωση της ινδικής διασποράς και των Φίλων της Ινδίας. Υπογράμμισε ότι τόσο η Ινδία όσο και η Σερβία είναι αρχαία έθνη και η σχέση τους έχει καθοριστεί στο πλαίσιο του κινήματος των αδέσμευτων.

Τα τελευταία χρόνια, και οι δύο πλευρές έχουν κοινή αντίληψη για τα βασικά συμφέροντα του άλλου. Η Σερβία υπήρξε πολύτιμος εταίρος στο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης της Ινδίας. Καθώς η Ινδία αναδεικνύεται ως ηγετική δύναμη, ο ρόλος της θα ενισχύσει ένα ζήτημα που σχετίζεται με ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, τη θαλάσσια ασφάλεια, την οικονομική ένταξη και την ασφάλεια τροφίμων και ενέργειας.

Η Πρόεδρος εκτίμησε και θαύμασε τη συμβολή της διασποράς και των Φίλων της Ινδίας και υπογράμμισε τη θετική τους συμβολή στην ενίσχυση της Ινδίας.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Business Standard, η ινδική κοινότητα βρίσκεται σε μία πρώιμη κατάσταση στη Σερβία, και τα επόμενα χρόνια θα περισσότεροί Ινδοί επαγγελματίες, φοιτητές, επιχειρηματίες θα βρεθούν στη χώρα.

ΠΗΓΗ: Business Standard

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube