Weather Icon
Γεωοικονομία , Τουρκία 14 Ιουνίου 2023

Η Τουρκία δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο πληθωριστικής πίεσης

Η Τουρκία δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο πληθωριστικής πίεσης

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο, καθώς η επιστροφή στον οικονομικό ορθολογισμό, υπό τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το νόμισμα θα πέσει πολύ χαμηλότερα, με κίνδυνο μιας νέας πληθωριστικής σπείρας.

Πολλοί αναλυτές της Wall Street υποστηρίζουν ότι η λίρα πρέπει να αφεθεί να πέσει πολύ χαμηλότερα για να εξισορροπηθεί η οικονομία, η οποία υποφέρει από ένα μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, εφόσον μεγάλο μέρος της προέρχεται από εισαγωγές ενέργειας. Με τον πληθωρισμό ήδη στο 40%, ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές εισαγωγών είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν μια άλλη επικίνδυνη πληθωριστική σπείρα. Ένα τέτοιο σενάριο δεν θα προσελκύσει πολλά ξένα κεφάλαια.

Την Παρασκευή, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο Χαφιζέ Ερκάν, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και της First Republic, θα είναι ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι, μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, ότι ο Τούρκος πρόεδρος υποχωρεί από οικονομικές ιδέες που δεν αρέσουν ευρέως στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως η εξάρτηση από την πιστωτική ανάπτυξη και η καταπολέμηση του πληθωρισμού διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014, η λίρα έχει χάσει το 91% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν εξαφανιστεί.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο Ερκάν, μαζί με άλλους διορισμούς όπως ο Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργός Οικονομικών, μπορούν να κάνουν την Τουρκία ξανά φιλική προς την αγορά, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο.

Ο Ερκάν είναι ο πέμπτος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ερντογάν μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι επενδυτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα υπάρξει σταθερότητα και συνεχίζουν να βασίζονται στην παράξενη ικανότητά του να πείσει συμμάχους, αντί για χρηματοπιστωτικές αγορές, να του δανείσουν δολάρια.

Το θέμα είναι ότι η επιστροφή στην ορθότητα θα πρέπει να σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι νομισματικές παρεμβάσεις από τους κρατικούς δανειστές και τελικά θα αφαιρεθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων, που και τα δύο έχουν βοηθήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Πηγή: Wall Street Journal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube