Weather Icon
Κίνα , Μιανμάρ 9 Ιουνίου 2023

Η Κίνα ενισχύει τη νομιμότητα της Χούντας στη Μιανμάρ

Η Κίνα ενισχύει τη νομιμότητα της Χούντας στη Μιανμάρ

Οι συζητήσεις υπό την αιγίδα της Κίνας στη Μιανμάρ μεταξύ της χούντας και τριών εθνοτικών στρατών γνωστών ως Brotherhood Alliance για να πείσουν τους τρεις να υποστηρίξουν το εκλογικό σχέδιο του στρατού έληξαν χωρίς συμφωνία την Παρασκευή (2 Ιουνίου 2023), σύμφωνα με τη Φωνή της Αμερικής (Voice Of America).

Ο Στρατός Arakan, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός Ta’ang και ο Στρατός Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας της Μιανμάρ έχουν σχηματίσει μια συμμαχία για την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και προμηθειών σε ομάδες κατά της χούντας.

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε δύο ημέρες στην περιοχή Mongla της πολιτείας Σαν στη βόρεια Μιανμάρ, κοντά στα κινεζικά σύνορα. Σύμφωνα με τοπικούς λογαριασμούς, ο Guo Bao, ειδικός απεσταλμένος της Κίνας από το Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων της παρακείμενης κινεζικής επαρχίας Yunnan, παρευρέθηκε στις συζητήσεις. σύμφωνα με το Voice of America, το οποίο είναι μέρος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Παγκόσμιας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (USAGM), της κυβερνητικής υπηρεσίας που επιβλέπει όλες τις μη στρατιωτικές, διεθνείς εκπομπές των ΗΠΑ.

“Και τα δύο μέρη αντάλλαξαν απόψεις και συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη συνάντηση”, δήλωσε στο VOA ο Kyi Myint, εκπρόσωπος του Στρατού Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο οποίος είναι ξεχωριστός από τον Εθνικό Δημοκρατικό Στρατό της Μιανμάρ και είναι μία από τις ομάδες που διευκόλυνε τις συνομιλίες.

«Τρεις εθνοτικές ένοπλες ομάδες ήταν παρόντες για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ακούσουν την άποψη της χούντας», σύμφωνα με τον Kyi Myint, ο οποίος συντόνισε τη συνάντηση.

«Είπαν ότι θα υποβάλλουν εκθέσεις στις αντίστοιχες κεντρικές εκτελεστικές επιτροπές τους», πρόσθεσε, «αλλά δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία με τα στελέχη της χούντας».

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της χούντας και της συμμαχίας, με τη βοήθεια της Κίνας, ήταν οι πρώτες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 2021, μετέδωσε το VOA.

«Δεν θα ήμασταν διατεθειμένοι να συναντηθούμε με τη χούντα χωρίς την Κίνα», δήλωσε ο Khaing Thu Kha, εκπρόσωπος του Στρατού Arakan, σε τηλεφωνική συνέντευξη στη VOA την Πέμπτη.

Είπε στη VOA, «Απαιτήσαμε την απελευθέρωση των κρατουμένων μελών μας από τη χούντα, την ανάκληση του χαρακτηρισμού της ομάδας μας ως «σύλλογο παράνομων» και τον τερματισμό των ταξιδιωτικών περιορισμών στο Rakhine, ώστε να παραδοθεί βοήθεια στα θύματα του κυκλώνα Μόκα. που έπληξε τη δυτική επαρχία στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, οι αξιωματούχοι της χούντας στη συνάντηση ζήτησαν από τη συμμαχία να υποστηρίξει την πολυπρογραμματισμένη εκλογή της, αλλά η συμμαχία αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα.

Η χούντα ζήτησε από τις εθνοτικές ένοπλες ομάδες να στηρίξουν το εκλογικό της σχέδιο μετά το πραξικόπημα του 2021, με την υπόσχεση, ότι η εξουσία θα πήγαινε στο νικητήριο κόμμα. Ωστόσο, η χούντα δεν έχει ορίσει ημερομηνία για τις εκλογές και έχει δηλώσει μόνο ότι θα γίνουν όταν υπάρξει ειρήνη. Οι προγραμματισμένες εκλογές χαρακτηρίστηκαν παράνομες τόσο στη χώρα όσο και σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η Φωνή της Αμερικής

«Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή η πλευρά μας να κάνει οριστικές δηλώσεις», είπε ο Khaing Thu Kha στο VOA.

Όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο της Κίνας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Khaing Thu Kha είπε: «Η Κίνα ήταν μόνο χορηγός της συνάντησης και δεν συμμετείχαν στη συζήτησή μας».

Αν και δεν υπάρχει επίσημη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ενόπλων ομάδων και της χούντας της Μιανμάρ, σύμφωνα με τον Khaing Thu Kha, ο στρατός του Arakan έχει σταματήσει τις μάχες με τον στρατό της Μιανμάρ για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι άλλες δύο ένοπλες οργανώσεις, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός Ta’ang και ο Στρατός Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας της Μιανμάρ, έχουν πολεμήσει κατά καιρούς τις δυνάμεις της χούντας, αλλά δεν έχουν εμπλακεί σε μάχες με τον στρατό τώρα.

Μια δήλωση της συμμαχίας στις 30 Μαΐου επεσήμανε τον ρόλο της Κίνας στην έναρξη της συνάντησης, λέγοντας ότι «σύμφωνα με τη μεσολάβηση» των κινεζικών αρχών, εκπρόσωποι της συμμαχίας και της χούντας θα συναντήθηκαν στη Μόνγκλα την 1η Ιουνίου.

Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης στη Μιανμάρ ανέφεραν την περασμένη Τρίτη, ότι ανώτατος αξιωματούχος της κινεζικής στρατιωτικής υπηρεσίας, ο υποστράτηγος Yang Yang, συνομίλησε με τον αναπληρωτή αρχηγό της χούντας στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Naypyidaw, πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο αξιωματούχος, ο πρώτος Κινέζος στρατιωτικός ηγέτης που επισκέφτηκε δημόσια τη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα του 2021, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή στρατηγό Soe Win για να συζητήσουν τη «συνεργασία μεταξύ των δύο στρατών».

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ ήρθε επίσης στο Naypyidaw στις 2 Μαΐου, συναντώντας τον αρχηγό της χούντας, στρατηγό Min Aung Hlaing, μετέδωσε η VOA.

«Τέτοιες επισκέψεις Κινέζων αξιωματούχων χρησιμεύουν μόνο για την ενίσχυση της νομιμότητας της χούντας», δήλωσε ο Than Soe Naing.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Irrawaddy, την επίσκεψη του Τσιν ακολούθησαν διαδηλώσεις στη Μιανμάρ για τη σχέση της Κίνας με τη στρατιωτική χούντα. Ένα από αυτά ήταν μια διαδήλωση στο Letpadaung, στην περιοχή Sagaing, όπου βρισκόταν ένα αμφιλεγόμενο ορυχείο χαλκού που εκμεταλλεύεται η Κίνα, κατά την οποία κάηκε μια κινεζική σημαία.

Μια διαδήλωση Βιρμανών Αμερικανών κατά της υποστήριξης της Κίνας στη στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ πραγματοποιήθηκε επίσης έξω από το Γενικό Προξενείο της Κίνας στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube