REAL TIME |

Weather Icon

Γιατί φεύγουν οι επιχειρήσεις…

Γιατί φεύγουν οι επιχειρήσεις…

Η αναφορά του Ευάγγελου Μυτιληναίου πριν από λίγες μέρες πως η διοίκηση του ομίλου δέχεται πιέσεις από τους μετόχους για μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Έκπληξη είναι πως οι 15-20 μεγάλοι όμιλοι της χώρας που είναι εισηγμένοι στο Χ.Α. συνεχίζουν να διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα…

Επιχειρηματικοί όμιλοι με άνω του 50% των εσόδων και των κερδών να προκύπτει από διεθνείς δραστηριότητες απολαμβάνουν μεγαλύτερο κύρος όταν εμφανίζουν ως έδρα της διοίκησης κάποιο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και έχουν τις μετοχές εισηγμένες σε κάποια μεγάλη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά.

Τούτο σημαίνει καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα και εξάλειψη του μειονεκτήματος της έδρας σε μια μικρή και θεσμικά αδύναμη περιφερειακή χώρα, έναντι διεθνών ανταγωνιστών…

Κάποιος που μιλά συχνά με ελληνικές επιχειρήσεις θα έχει ακούσει πολλές φορές πως έχασαν δουλειές στο εξωτερικό  μόνο και μόνο γιατί είχαν την έδρα στην Ελλάδα… μια χώρα που χρεοκόπησε και για να τελεσιδικήσει μια δίκη χρειάζονται 5-10 χρόνια…

Το γεγονός πως η είδηση αυτή προέκυψε τις ημέρες που στην προεκλογική επικαιρότητα κυριαρχούσε το θέμα της αύξησης της φορολογίας στα μερίσματα και τα υπερκέρδη, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο.

Επί του πρακτέου όμως οι απώλειες για την ελληνική οικονομία από τη μεταφορά της έδρας ενός πολυεθνικού ομίλου στο εξωτερικό δεν είναι τόσο τραγικές όσο κάποιοι  νομίζουν…

Οι μονάδες που λειτουργούν και παράγουν στην Ελλάδα, όπως η ΜΕΤΚΑ, το Αλουμίνιο και ο ενεργειακός τομέας, θα συνεχίζουν να λειτουργούν, να παράγουν, να πωλούν και να εξάγουν από την Ελλάδα, καταβάλλοντας μισθούς, εισφορές και φόρους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία…

H μεταφορά της έδρας μιας μεγάλης εταιρείας από μια περιφερειακή οικονομία σε κάποιο ανερχόμενο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Πριν από μια δεκαετία περίπου η Fiat, που αποτελεί μια από τις αιχμές της ιταλικής οικονομίας, μετά από 115 χρόνια λειτουργίας μετέφερε την έδρα της από την Ιταλία στην Ολλανδία.

Σε μια έκτακτη γενική συνέλευση τότε οι μέτοχοι αποφάσισαν τη συγχώνευση με την Chrysler και τη μεταφορά της έδρας.

Ο Πρόεδρος, της Fiat τότε διαβεβαίωσε ότι η παρουσία στην Ιταλία δεν θα μειωθεί. Και δεν μειώθηκε…

Η εξέλιξη αυτή για την εταιρεία που είχε ιδρύσει στο Τορίνο το 1899 ο Τζιοβάνι Ανιέλι εντάσσεται στην προσπάθεια του ομίλου να επιβιώσει σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και στην έφοδο της ηλεκτροκίνησης.

Τις ίδιες μέρες με την είδηση για τις πιέσεις που δέχεται ο όμιλος για μεταφορά της έδρας, έγιναν γνωστές και οι ειδήσεις για μια μεγάλη εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στον Καναδά και ενδεχομένως μια επένδυση για τη δημιουργία μονάδας αλουμινίου εκεί.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube