Weather Icon

Φέουδο της Κίνας ο ΟΗΕ! Πως υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Φέουδο της Κίνας ο ΟΗΕ! Πως υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο κόσμος θα γίνει όλο και πιο επικίνδυνος τις επόμενες δεκαετίες. Ειδικοί καταγράφουν τους τρόπους που η Κίνα ελέγχει τον ΟΗΕ για να κάνει τα στραβά μάτια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιμέλεια: ΧΑΚ

Αναφορές από τον ελεύθερο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από άτομα που έχουν εγκαταλείψει την Κίνα, υπογραμμίζουν τις παραβιάσεις που διαιωνίζονται από το κράτος εντός και εκτός της χώρας

-Το Πεκίνο παρεμβαίνει επίσης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών που βασίζονται στην κινεζική βοήθεια και επενδύσεις

-Το βέτο της Κίνας στον ΟΗΕ οδήγησε στο θάνατο σχεδόν ενός τέταρτου εκατομμυρίου Σύρων, στη σύλληψη σχεδόν 150.000 άλλων και σε εκτεταμένη ατιμωρησία.

-Η Κίνα προωθεί μια προσέγγιση “ανάπτυξης χωρίς δικαιώματα” σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο, επιδιώκοντας να επιβάλει την κοσμοθεωρία της και να φιμώσει τους επικριτές εκμεταλλευόμενος το άνοιγμα των θεσμών στις δημοκρατίες.

-Το σύστημα του ΟΗΕ έχει χάσει από τα μάτια του τους αρχικούς ευγενείς στόχους του και φαίνεται να εργάζεται υπέρ πιο ισχυρών εθνών.

-Το Πεκίνο εκμεταλλεύεται αυτά τα κανάλια χρηματοδότησης για να προωθήσει τις δικές του ατζέντες, ιδιαίτερα για να κερδίσει χώρες που βασίζονται οικονομικά στην Κίνα.

– Το Πεκίνο παρεμβαίνει επίσης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών που βασίζονται στην κινεζική βοήθεια και επενδύσεις

Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας, σύμφωνα με ειδικούς, υπονομεύει όλο και περισσότερο τις διαδικασίες και τους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμια φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Το καθεστώς έχει ως στόχο να προωθήσει τη δική του ατζέντα και να ελαχιστοποιήσει τον έλεγχο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τσερινγκ Πασάνγκ, ιδρυτής και πρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης της Παγκόσμιας Συμμαχίας για το Θιβέτ και τις Διωκόμενες μειονότητες, δήλωσε ότι το Πεκίνο θα διαμορφώσει τις δικές του αφηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποκλίνουν από τις προοπτικές των Συμμάχων, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Ενώ τα κινεζικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης και οι διαδικτυακοί πόροι προωθούν την υποστήριξη της Κίνας σε φόρουμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκόσμια υπεράσπιση, αναφορές από τον ελεύθερο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από άτομα που έχουν εγκαταλείψει την Κίνα, υπογραμμίζουν τις παραβιάσεις που διαιωνίζονται από το κράτος εντός και εκτός της χώρας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν το αφήγημα που καταστρατηγείται με τη μορφή προπαγάνδας που λαμβάνει χώρα σε πολυμερή φόρουμ, όπου το κινεζικό καθεστώς απεικονίζει κάθε προσπάθεια της Δύσης να λογοδοτήσει για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως επίθεση στην εξωτερική πολιτική του Πεκίνου. Αν και το καθεστώς ενσωματώνει τη γλώσσα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αφηγήσεις του, ο πραγματικός του στόχος είναι να υπερασπιστεί τις κομμουνιστικές πολιτικές του και να επικρίνει τον ελεύθερο κόσμο.

Ο Μπένεντικτ Ρότζερς, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Hong Kong Watch, και συγγραφέας του “The China Nexus”, πιστεύει ότι τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα υπόκεινται σε κάποιο βαθμό στις ατζέντες της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής. Ως μέλος των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο της, με αποτέλεσμα την περιορισμένη προσοχή σε κρίσεις όπως αυτές στη Μιανμάρ και τη Βόρεια Κορέα λόγω της διπλωματικής και πολιτικής προστασίας της Κίνας από τους συμμάχους της.

Το κινεζικό καθεστώς προστατεύει σταθερά τους συμμάχους του παρά τα αρχεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, το Πεκίνο άσκησε βέτο στα σχέδια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά του συριακού καθεστώτος 16 φορές μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SNHR). Το SNHR ισχυρίστηκε ότι αυτά τα βέτο οδήγησαν στο θάνατο σχεδόν ενός τέταρτου εκατομμυρίου Σύρων, στη σύλληψη σχεδόν 150.000 άλλων και σε εκτεταμένη ατιμωρησία.

Η Σόφι Ρίτσαρντσον, Διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κίνας, εξήγησε σε ένα έγγραφο ότι η Κίνα στοχεύει όχι μόνο να εξουδετερώσει τον έλεγχο του ιστορικού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της από τους μηχανισμούς του ΟΗΕ, αλλά και να υπονομεύσει την ικανότητα του συστήματος να λογοδοτεί οποιαδήποτε κυβέρνηση για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ρίτσαρντσον τόνισε ότι η Κίνα προωθεί μια προσέγγιση “ανάπτυξης χωρίς δικαιώματα” σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο, επιδιώκοντας να επιβάλει την κοσμοθεωρία της και να φιμώσει τους επικριτές εκμεταλλευόμενος το άνοιγμα των θεσμών στις δημοκρατίες.

Ο Πασάνγκ εστιάζει την προσοχή του στη στρατηγική χρήση του δικαιώματος βέτο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) για να εμποδίσει τη διεθνή παρέμβαση σε θέματα που θεωρεί εσωτερικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Θιβέτ και του Σιντζιάνγκ. Εξέφρασε την ανησυχία του ότι το σύστημα του ΟΗΕ έχει χάσει από τα μάτια του τους αρχικούς ευγενείς στόχους του και φαίνεται να εργάζεται υπέρ πιο ισχυρών εθνών. Επισήμανε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) έχει επωφεληθεί σημαντικά από τότε που της χορηγήθηκε μόνιμη έδρα στον ΟΗΕ, αντικαθιστώντας τη Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν), η οποία ήταν ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών, μετά τον Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γνωστή ως “κινεζικό Ταμείο”, η Κίνα κατέχει τη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου δωρητή στα Ηνωμένα Έθνη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο εκμεταλλεύεται αυτά τα κανάλια χρηματοδότησης για να προωθήσει τις δικές του ατζέντες, ιδιαίτερα για να κερδίσει χώρες που βασίζονται οικονομικά στην Κίνα.

Σύμφωνα με το βιβλίο “The China Nexus” του Μπένεντικτ Ρότζερς, (2016), η Κίνα υποσχέθηκε ένα δισεκατομμύριο δολάρια στα Ηνωμένα Έθνη, με ετήσια πληρωμή 20 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για την ειρήνη, την ασφάλεια και τις προσπάθειες ανάπτυξης. Ο Ρότζερς στάθηκε σε δηλώσεις του πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ Κέλι Κάρυ, ο οποίος αποκάλυψε ότι 10 εκατομμύρια δολάρια από αυτή τη δωρεά πηγαίνουν απευθείας στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δίνοντάς του πλήρη διακριτική ευχέρεια για τη χρήση του χωρίς εξωτερική εποπτεία εκτός από το γραφείο του και την κινεζική κυβέρνηση. Ο Ρότζερς σημείωσε επίσης ότι ο Πρέσβης Κάρι περιέγραψε το Υπουργείο Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ως “κινεζικό φέουδο”, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός Κινέζου αξιωματούχου για πολλά χρόνια.

Τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη δωρεά της Κίνας κατευθύνονται στο ίδιο τμήμα για την προώθηση της πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας (σ.σ. δρόμος του μεταξιύ) στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ρότζερς έκανε αναφορά στον Πρέσβη Κάρυ, επειδή αναφέρθηκε σε αυτή την κατανομή ως “ένα κινεζικό Ταμείο. “Επιπλέον, η Κίνα έχει κυριαρχήσει στην τέχνη της χειραγώγησης της ομάδας των G77, η οποία αποτελείται από 134 αναπτυσσόμενες χώρες, δίνοντάς της την πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση. Αυτό επιτρέπει στην Κίνα να κινητοποιήσει αντίσταση ενάντια σε ψηφίσματα που επικρίνουν το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να χειραγωγήσει το σύστημα προς όφελός της.

Σε μια έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου, εξετάστηκαν οι στρατηγικές της Κίνας στον παγκόσμιο Νότο, συμπεριλαμβανομένης της Υποσαχάριας Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Η έκθεση υπογράμμισε τις προσπάθειες της Κίνας να διαμορφώσει έναν παγκόσμιο λόγο που ευθυγραμμίζεται με τις δικές της ατζέντες, συγκεντρώνοντας υποστήριξη από περιφερειακούς ηγέτες για κανόνες που ορίζονται από την Κίνα. Αυτοί οι κανόνες δίνουν προτεραιότητα στην “μη παρέμβαση” στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δίνουν έμφαση στην κρατική οικονομική ανάπτυξη εις βάρος των προσωπικών και Πολιτικών Ελευθεριών. Η Κίνα το παρουσιάζει ως εναλλακτική λύση στο δυτικό πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο επικρίνει για τη χρήση του ως εργαλείου παρέμβασης σε προηγούμενες συγκρούσεις όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Τσερινγκ Πασάνγκ, το Πεκίνο παρεμβαίνει επίσης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών που βασίζονται στην κινεζική βοήθεια και επενδύσεις. Για παράδειγμα, η κινεζική νομισματική βοήθεια στο Νεπάλ συνοδεύεται από όρους που απαγορεύουν οποιαδήποτε πολιτική για ανθρώπινα δικαιώματα και θρησκευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το Θιβέτ και τον Δαλάι Λάμα. Ο Πασάνγκ σημείωσε, ότι έχει γίνει ζήτημα ακόμα και το να φοράει κανείς ένα μπλουζάκι “ελεύθερο Θιβέτ” στο Νεπάλ,κάτι που αντικατοπτρίζει τα καθημερινά βιώματα των Θιβετιανών που ζουν στο κατεχόμενο από την Κίνα Θιβέτ. Ο Πασάνγκ τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, να αναλάβει άμεση δράση και να διασφαλίσει πραγματική δικαιοσύνη για όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και περιοχές όπως το Θιβέτ και το Ανατολικό Τουρκεστάν που έχουν προσαρτηθεί από το κινεζικό καθεστώς.

Ο Πασάνγκ προειδοποίησε, συν τοις άλλοις, ότι εάν η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των αδίστακτων καθεστώτων όπως το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) επιτραπεί να επιμείνει και το status quo παραμείνει αμετάβλητο, ο κόσμος θα γίνει όλο και πιο επικίνδυνος τις επόμενες δεκαετίες. Προτρέποντας σε αποφασιστική δράση, ο Πασάνγκ δήλωσε: “πρέπει να δράσουμε σύντομα.”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube