Weather Icon
Aφρική , Γεωπολιτική , Ισλάμ 20 Ιουνίου 2023

Ανάλυση: Το Μάλι αντιμετωπίζει το «φάντασμα» της αναρχίας μετά την απαίτηση της αποχώρησης του ΟΗΕ

Ανάλυση: Το Μάλι αντιμετωπίζει το «φάντασμα» της αναρχίας μετά την απαίτηση της αποχώρησης του ΟΗΕ

Η σύγκρουση στην Δυτική Αφρική τείνει να προκαλέσει ένα ακόμη τεράστιο μέτωπο αστάθειας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περιφερειακή ασφάλεια, καθώς δύναται να προκληθεί νέο κύμα μετανάστευσης αλλά και διάχυσης ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

Η απροσδόκητη απαίτηση του Μάλι για αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ μπορεί να προαναγγέλλει ένα ξαφνικό τέλος σε μια δεκαετή αποστολή που αγωνίζεται να προστατεύσει τους αμάχους και τα δικά του στρατεύματα, εγείροντας φόβους ότι η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει βαθύτερα στο χάος εν μέσω μιας ισλαμιστικής εξέγερσης και της πιθανής αναβίωσης μιας αυτονομιστική εξέγερσης.

Η αποστολή του ΟΗΕ, γνωστή ως MINUSMA, έχει ταλαιπωρηθεί από περιορισμούς στις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις της από τότε που η κυβερνώσα χούντα του Μάλι ένωσε τις δυνάμεις της με τη ρωσική στρατιωτική εταιρεία Wagner Group το 2021, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητά της ενάντια σε μια ισλαμιστική εξέγερση που ριζώθηκε πριν από μια δεκαετία και έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλη τη Δυτική Αφρική.

Παρά τους περιορισμούς, η δύναμη των 13.000 ανδρών της MINUSMA έχει κρατήσει τη γραμμή στις βόρειες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Γκάο και του Τιμπουκτού, που περικυκλώνονται από μαχητές. Περιπολεί στρατόπεδα εκτοπισμένων, που δέχονται συχνές επιθέσεις, και παρέχει ιατρικές εκκενώσεις για τον ελλιπώς εξοπλισμένο στρατό του Μάλι.

Και βοήθησε επίσης να κατευναστούν οι αντάρτες υπό την ηγεσία των Τουαρέγκ στο βόρειο Μάλι, οι οποίοι σταμάτησαν την αυτονομιστική τους εξέγερση με τη Συμφωνία του Αλγερίου του 2015.

Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να φύγουν τα στρατεύματα του ΟΗΕ μετά από αίτημα του Μάλι την Παρασκευή.

Αλλά, εάν και όταν το κάνουν, το Μπαμάκο θα μείνει με περίπου 1.000 στρατιώτες της Wagner για να πολεμήσει τους μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, οι οποίοι έχουν σκοτώσει χιλιάδες πολίτες και στρατιώτες και ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις της ερήμου βόρεια και το κέντρο της χώρας.

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της χούντας του Μάλι, η οποία εδραίωσε την εξουσία με δύο πραξικοπήματα το 2020 και το 2021, έχουν ξεφτίσει εδώ και χρόνια.

Το Μπαμάκο ήθελε η MINUSMA να γίνει μια πιο ενεργή μαχητική δύναμη για την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής απειλής, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ δεν ήταν μέρος της αποστολής της.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, εν τω μεταξύ, πίεσαν για μεγαλύτερες ελευθερίες για την προστασία των αμάχων και τη διερεύνηση παραβιάσεων δικαιωμάτων από μαχητές, τον στρατό και, πιο πρόσφατα, της Wagner.

Οι σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο τον περασμένο μήνα, όταν οι ερευνητές του ΟΗΕ δημοσίευσαν μια έκθεση που κατηγορούσε τον στρατό και τους “οπλισμένους λευκούς άνδρες” για σφαγή 500 ανθρώπων στην πόλη Μόουρα τον Μάρτιο του 2022.

Το Μάλι, η Ρωσία και ο Βάγκνερ αρνούνται ότι έκαναν αδικοπραγία στη Μόουρα ή ότι στόχευαν αμάχους οπουδήποτε στο Μάλι.

Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα πει ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τη χούντα τον εμπόδισαν να εκπληρώσει την αποστολή του.

Το Μάλι αρνιόταν συχνά ή καθυστέρησε την άδεια στην MINUSMA να κινηθεί σε ζώνες μάχης καθιστώντας την λιγότερο ικανή να ανταποκριθεί σε αμάχους που δεχόταν επίθεση ή να ερευνήσει γρήγορα τις καταχρήσεις.

Μετά από αναθεώρηση της αποστολής τον Ιανουάριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απέρριψε την περασμένη εβδομάδα πρόταση για αύξηση έως και 3.600 επιπλέον στρατευμάτων, για την οποία είχαν πιέσει οι Αφρικανοί γείτονες του Μάλι, καθώς και μια εναλλακτική πρόταση που θα είχε συρρικνώσει το MINUSMA σε πολιτική αποστολή στο Μπαμάκο.

Αντίθετα, πρότεινε την παράταση της εντολής για τη δύναμη με μερικές μόνο τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος ορισμένων μικρών βόρειων βάσεων.

Στις 14 Ιουνίου, η κυβέρνηση του Μάλι εξέδωσε δήλωση με την οποία απέρριψε όλες τις προτάσεις.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών του Μάλι, Abdoulaye Diop, είπε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι υπήρξε “κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών του Μάλι και της MINUSMA” και η δύναμη πρέπει να αποχωρήσει “αμέσως”.

Η βία έχει εξαπλωθεί στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, δημιουργώντας μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Το Μπαμάκο και το Κρεμλίνο λένε ότι ρωσικά στρατεύματα, όχι μισθοφόροι της Wagner, είναι παρόντα στο Μάλι αλλά μόνο για την εκπαίδευση του στρατού και την προμήθεια εξοπλισμού.

Ο εκπρόσωπος του στρατού του Μάλι, συνταγματάρχης Souleyman Dembele, δήλωσε ότι οι περιορισμοί στην MINUSMA ήταν αντίποινα για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που επέβαλε οι γαλλικές δυνάμεις πέρυσι. Το Παρίσι το αρνείται.

Ενοχλημένες από αύτη την στάση, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Σουηδία, που παρείχαν μερικούς από τους καλύτερα εκπαιδευμένους στρατιώτες, ανακοίνωσαν αποσύρσεις στρατευμάτων που ανέρχονται σε περισσότερο από το 20 τοις εκατό της αποστολής.

Η Γαλλία, η οποία είχε ξεχωριστή ειδική ομάδα στο Μάλι, απέσυρε τους εναπομείναντες 2.400 στρατιώτες της το 2022, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής υποστήριξης που παρείχε στον ΟΗΕ.

Η πλειοψηφία των εναπομεινάντων στρατιωτών της MINUSMA προμηθεύεται από αφρικανικά έθνη.

Παρόλα αυτά, η MINUSMA εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο Μάλι. Ο προϋπολογισμός του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει προσφέρει τοπική υποστήριξη με την ανέγερση φώτων στους δρόμους ή αστυνομικά τμήματα σε μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει ακρωτηριαστεί από τις κυρώσεις που σχετίζονται με το πραξικόπημα που επιβλήθηκαν από τους γείτονές της.

Οι περιορισμοί στις κινήσεις της MINUSMA σημαίνουν ότι η αποστολή επικεντρώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στην προστασία της.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης, είπε ότι το 90% των επιχειρήσεων των στρατευμάτων επικεντρώνεται στην ασφάλεια των δικών του βάσεων και στην υπεράσπιση των ειρηνευτικών δυνάμεων.

Ως αποτέλεσμα, η MINUSMA αγωνίστηκε να αντιμετωπίσει ένα κύμα αντι-ΟΗΕ με αναρτήσεις στο διαδίκτυο, χάνοντας τη μάχη για την κοινή γνώμη στο Μάλι.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube