Τζαϊσανκάρ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο μερίδιο στις εξελίξεις στον Ινδο-Ειρηνικό

Τζαϊσανκάρ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο μερίδιο στις εξελίξεις στον Ινδο-Ειρηνικό

Το ταχέως διευρυνόμενο παγκόσμιο αποτύπωμα της Ινδίας θα διασταυρωθεί περισσότερο με την ΕΕ τα επόμενα χρόνια

 

Στη μετατροπή του κόσμου σε ένα πολυπολικό σύστημα επικεντρώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ μιλώντας το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 στην Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ινδοειρηνικού.

“Ο Ινδο-Ειρηνικός είναι ένα περίπλοκο και διαφοροποιημένο τοπίο που γίνεται καλύτερα κατανοητό μέσω πιο εντατικής δέσμευσης. Μια γενναιόδωρη και στρατηγική προσέγγιση που καλύπτει τις οικονομικές ασυμμετρίες σίγουρα θα ενισχύσει την ελκυστικότητα της ΕΕ. Όσο περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ινδο-Ειρηνικός συμφωνούν μεταξύ τους, τόσο ισχυρότερη θα είναι η εκτίμησή τους για την πολυπολικότητα. Και να θυμάστε ότι ένας πολυπολικός κόσμος, τον οποίο προτιμά η ΕΕ, είναι εφικτός μόνο από μια πολυπολική Ασία», είπε ο Τζαϊσανκάρ.

Ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας μοιράστηκε τις σκέψεις του για τον Ινδο-Ειρηνικό στο Υπουργικό Φόρουμ ΕΕ-Ινδίας Ειρηνικού, περιγράφοντας έξι σημεία που αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες, τις δραστηριότητες και τις προσπάθειες μεταξύ των εθνών του Ινδο-Ειρηνικού.

Είπε ότι η ΕΕ έχει μεγάλα μερίδια στις εξελίξεις στον Ινδο-Ειρηνικό, ιδίως όσον αφορά την τεχνολογία, τη συνδεσιμότητα, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση. Ο Τζαϊσανκάρ αναφέρθηκε επίσης στην παγκοσμιοποίηση και ανέλυσε τη σκέψη του στο φόρουμ.

“Η παγκοσμιοποίηση είναι η πραγματικότητα της εποχής μας. Ωστόσο, μακριά η μία από την άλλη, οι περιοχές και τα έθνη δεν μπορούν να είναι αδιαπέραστες από σημαντικά γεγονότα αλλού. Ούτε μπορούμε να τα επιλέξουμε για την άνεσή μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο μερίδιο στις εξελίξεις στον Ινδο-Ειρηνικό, ιδιαίτερα Όσον αφορά την τεχνολογία, τη συνδεσιμότητα, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση. Πρέπει, με σεβασμό και τήρηση της UNCLOS. Επομένως, ο αγνωστικισμός σε τέτοια θέματα δεν αποτελεί πλέον επιλογή”, είπε.

Ο κ. Τζαϊσανκάρ είπε ότι οι τεχνητές γραμμές που χώριζαν τα θέατρα λόγω της πολιτικής της εποχής συμβιβάζονται τώρα με μια πιο ολοκληρωμένη ύπαρξη. Αντικατοπτρίζουν επίσης διαφορετικές δυνατότητες, ευρύτερες δραστηριότητες και κοινές προσπάθειες μεταξύ των εθνών του Ινδο-Ειρηνικού.

Παράλληλα ο Ινδός ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι μετασχηματισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη στην χώρα του, όπως η ψηφιακή δημόσια παράδοση ή οι πρωτοβουλίες πράσινης ανάπτυξης, αξίζουν την προσοχή της ΕΕ. Το ταχέως διευρυνόμενο παγκόσμιο αποτύπωμα της Ινδίας θα διασταυρωθεί περισσότερο με την ΕΕ τα επόμενα χρόνια.

“Σε μια τέτοια δέσμευση με τον Ινδο-Ειρηνικό, η ΕΕ θα αναζητήσει φυσικά εταίρους ομοϊδεάτες. Η Ινδία είναι σίγουρα μεταξύ αυτών. Μπορεί να υπάρχουν ιστορικές και πολιτιστικές αποκλίσεις, αλλά στο τέλος της ημέρας, είμαστε πολιτικές δημοκρατίες, οικονομίες αγοράς και πλουραλιστικές κοινωνίες», είπε.

Ο Jaishankar ενώ αξιολογούσε περαιτέρω τον Ινδο-Ειρηνικό έδωσε έμφαση στον Τετραμερή Διάλογο για την Ασφάλεια (QSD), κοινώς γνωστό ως Quad, έναν στρατηγικό διάλογο για την ασφάλεια μεταξύ της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

“Οποιαδήποτε αξιολόγηση του Ινδο-Ειρηνικού θα επηρεάσει φυσικά το Quad ως πλατφόρμα για το παγκόσμιο καλό. Η ατζέντα και ο αντίκτυπος του Quad διευρύνονται σταθερά. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού (IPEF) και τον Ναυτιλιακό Τομέα Οι πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης έχουν δυνητική σημασία. Από την ινδική σκοπιά, επιτρέψτε μου επίσης να επισημάνω την Πρωτοβουλία Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού (IPOI) που προτείναμε το 2019. Η ΕΕ θα είναι άνετη με τους στόχους της και μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί σε έναν από τους πυλώνες της», είπε.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ινδία και η ΕΕ χρειάζονται να συνομιλούν πιο τακτικά, έχοντας έναν ειλικρινή διάλογο, ιδίως όσον αφορά τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube