Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 27 Μαΐου 2023

Τουρκικά drones βομβάρδισαν την πόλη Ζαουίγια στη Λιβύη

Τουρκικά drones βομβάρδισαν την πόλη Ζαουίγια στη Λιβύη

Ο βουλευτής της πόλης Az Ζαουίγια, Αλί Αμπού Ζαρίμπα, κατηγόρησε, με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ότι τουρκικά  μη επανδρωμένα αεροσκάφη βομβάρδισαν ορισμένες τοποθεσίες στην περιοχή Αλ Ζαγίντα Ζαϊνάμπ στην πόλη Az Ζαουίγια και στο λιμάνι αλ Μαγιά, το οποίο βομβαρδίστηκε με πυραύλους των drones, γράφει λιβυκό δημοσίευμα.

Η ιστοσελίδα «Λιβύη του Μέλλοντος» αναφέρει ότι το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων θεώρησε ότι αυτός ο βομβαρδισμός και η επιθετικότητα ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων που είναι παρούσες στη Λιβύη κατά  των λιβυκών εθνικών δυνάμεων και κατά των τοποθεσιών που απορρίπτουν αυτή την παρουσία στο λιβυκό έδαφος.

Ο Αμπού Ζαρίμπα πρόσθεσε ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν την πόλη αλ Ζαουίγια με εντολή του αλ Ντμπεϊμπά και «μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα τουρκικά drones, που κινούνται υπό τις διαταγές του αλ Ντμπεϊμπά, στόχευσαν τον χώρο ανάπαυσής στην περιοχή Αμπού Σούρα.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο βομβαρδισμός είχε θύματα άοπλους πολίτες και ισοδυναμεί με αναγγελία της έναρξης του πολέμου μεταξύ των τουρκικών αποικιακών δυνάμεων και των συνεργατών τους με την εθνική δύναμη της Λιβύης στην περιοχή.

Η περιοχή Αμπού Σούρα στην Az Ζαουίγια και το λιμάνι της αλ Μαγιά θεωρούνται περιοχές επιρροής των ενόπλων δυνάμεων που αντιτίθενται ανοιχτά στην κυβέρνηση του Αμπντούλ Χαμίντα αλ Ντμπεϊμπά και αυτές οι ομάδες δεν ανήκουν στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Αρνήθηκαν εδώ και καιρό τη συνέχιση της θητείας του αλ Ντμπεϊμπά, την οποία θεωρούν ότι υποστηρίζεται από την Τουρκία, στη θέση του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, χθες, Πέμπτη, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή της Δυτικής Ακτής στην πόλη Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης, ενάντια σε αυτό που περιέγραψε ως «συμμορίες λαθρεμπορίας καυσίμων, ανθρώπων και διακίνησης ναρκωτικών»

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανέφερε σε ανακοίνωσή της στη σελίδα της στο Facebook: «Το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η Εθνική μας Αεροπορία πραγματοποίησε, το πρωί της Πέμπτης, ακριβείς και στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον κρησφύγετων συμμοριών λαθρεμπορίου καυσίμων, ναρκωτικών και εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή της Δυτικής Ακτής», περιγράφοντας τις επιθέσεις ως «επιτυχείς».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Άμυνας εκτελεί την εθνική του αποστολή με άμεση παρακολούθηση από τον πρωθυπουργό», τονίζοντας «την εφαρμογή των οδηγιών και του στρατιωτικού σχεδίου που έχει καθοριστεί για τον καθαρισμό των περιοχών της δυτικής ακτής και της υπόλοιπης Λιβύης από τα λημέρια του εγκλήματος και των συμμοριών».

Το υπουργείο Άμυνας κάλεσε «όλους τους πολίτες να συνεργαστούν πλήρως με τις στρατιωτικές δυνάμεις και το Γενικό Επιτελείο σε πολεμικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα σταματήσουν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του».

Ο βομβαρδισμός έρχεται εν μέσω αιτημάτων από τους κατοίκους της περιοχής να εργαστούν για τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στην πόλη, η οποία υποφέρει από χάος ασφαλείας, υπό το φως της επιρροής των ενόπλων ομάδων και συμμοριών τους τελευταίους μήνες.

Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της «Ομάδας Εργασίας Ασφάλειας για τη Λιβύη» παρουσία μελών της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής «5 + 5», με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την ενοποίηση των στρατιωτικών θεσμών και τη δημιουργία ενός μηχανισμού που παρέχει ένα υγιές περιβάλλον ασφάλειας που ευνοεί τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στη χώρα.

Αυτή η συνάντηση είναι η πρώτη του είδους της που πραγματοποιείται στη Λιβύη, με τη συμμετοχή των συμπροέδρων της ομάδας που εκπροσωπούν τη Βρετανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αφρικανική Ένωση, και των αξιωματικών των «5 + 5» κοινής στρατιωτικής επιτροπής, με επικεφαλής τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Αμπντουλάχ Μπατίλι και την Τουρκία.

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube