Weather Icon
Τουρκία 31 Μαΐου 2023

Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας – Έχασε πάνω από 3% σε δύο ημέρες

Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας – Έχασε πάνω από 3% σε δύο ημέρες

Το δολάριο ξεκίνησε τη μέρα αυξάνοντας την ταχύτητα έναντι της τουρκικής λίρας

Συνεχίζεται η αστάθεια στις αγορές μετεκλογικά. Η ισοτιμία του δολαρίου ξεκίνησε τη μέρα με 20,61 λίρες. Η τουρκική λίρα χάνει καθημερινά την αξία της έναντι του δολαρίου.

Μετά τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο Πρόεδρος του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 52,18 τοις εκατό έναντι του αρχηγού του CHP Kemal Kılıçdaroğlu, ο οποίος έλαβε το 47,82 τοις εκατό των ψήφων στον δεύτερο γύρο, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου, η οποία ξεπέρασε τις 20 λίρες, ξεκίνησε στις 31 Μαΐου με νέα ρεκόρ.

Από τις πρωινές ώρες της 31ης Μαΐου, η ισοτιμία δολαρίου/TL διαπραγματεύεται στα 20,61 επίπεδα.

Την ίδια ώρα, το Ευρώ ανήλθε στα 22,35 TL.

Χθες, υποστηρίχθηκε ότι ορισμένες τράπεζες τερμάτισαν την πρακτική της προπληρωμής των ασφαλίστρων σε νέους λογαριασμούς καταθέσεων (KKM) που προστατεύονται από νόμισμα, αφού η ισοτιμία του δολαρίου ξεπέρασε τις 20 λίρες.

MORGAN STANLEY: ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ ΚΑΤΑ 29%

Οι οικονομολόγοι στο εξωτερικό, από την άλλη πλευρά, λαμβάνουν προειδοποιήσεις επί προειδοποιήσεων. Σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley, εάν ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του τηρήσει την πολιτική του να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, η τουρκική λίρα κινδυνεύει να υποχωρήσει κατά 29%. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος υποτίμησης 29% της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου εάν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές, συνεχίσει να τηρεί την πολιτική χαμηλού επιτοκίου.

ASH: ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ  ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ

Προειδοποίηση ήρθε από τον διάσημο Βρετανό οικονομολόγο. Ο Timothy Ash, διευθυντής του διεθνούς επενδυτικού οργανισμού Bluebay με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι η τρέχουσα τάξη πραγμάτων στην Τουρκία δεν είναι βιώσιμη.

“Τώρα υπάρχουν δύο δυσκολίες για τον Ερντογάν: Η μία είναι η θέση και η στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η άλλη η πορείας της τουρκικής λίρας. Μπορεί να υπάρξουν κρίσεις και στα δύο αυτά ζητήματα. Για να αποφευχθεί μια κρίση με το ΝΑΤΟ, θα πρέπει ο Ερντογάν να δεσμευθεί πριν τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Περιμένω να δώσει το πράσινο φως. Έχει κερδίσει την πολιτική δύναμη που χρειάζεται από το θέμα στις εκλογές. Τώρα μπορεί αν αλλάξει στάση. Στο θέμα της λίρας, πρέπει να κάνει στροφή 180% στη νομισματική πολιτική και να διορίσει μια αξιόπιστη ηγετική ομάδα για την οικονομία. Ειδάλλως  η κατάσταση στη λίρα μπορεί να επιδεινωθεί».

Πηγή: yenicaggazetesi

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube