Weather Icon
Κίνα 8 Μαΐου 2023

Stratfor : Ο μεγάλος πονοκέφαλος της Κίνας με το δημογραφικό

Stratfor : Ο μεγάλος πονοκέφαλος της Κίνας με το δημογραφικό

Οι αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό και η εργασιακή αναντιστοιχία. Η ανάγκη επανακατάρτισης και επανεκπαίδευσης των εργαζομένων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και γιατί είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του συστήματος hukou.

Η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού της Κίνας την ώρα που η χώρα κάνει τη μετάβαση σε μεσαίο εισόδημα αντιπροσωπεύει ένα οξύ πρόβλημα για το εργατικό της δυναμικό, που αλλάζει ταχύτατα μαζί με τη δημογραφική σύνθεση της χώρας.

Άτομα που πρόσφατα αποφοίτησαν από τα κολλέγια βρίσκουν λιγότερες ευκαιρίες που να ταιριάζουν με το επίπεδο εκπαίδευσής τους, ενώ το εργατικό δυναμικό της χώρας γενικότερα δεν διαθέτει τις δεξιότητες για να κάνει το άλμα στην μεταποίηση προστιθέμενης αξίας. Για να αναδυθεί ως μια οικονομία υψηλού εισοδήματος την ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσει και τη δημογραφική της πτώση, η Κίνα θα πρέπει να κατανείμει με τον βέλτιστο τρόπο την εργασία, μειώνοντας την ανεργία των νέων, δίνοντας νέες και αυξημένες δεξιότητες στο εργατικό της δυναμικό, αυτοματοποιώντας περισσότερες δουλειές με ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη, και επιτρέποντας μεγαλύτερη ρευστότητα στην κίνηση του εργατικού δυναμικού προς πόλεις χαμηλότερου επιπέδου. Αλλά η επιτυχία της μόνο διασφαλισμένη δεν είναι.

Το εργατικό δυναμικό της Κίνας που αλλάζει

Όπως αναφέρει στην σχετική του ανάλυση το Stratfor, η ένατη πενταετής εθνική έρευνα εργατικού δυναμικού της Κίνας, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, έδειξε ότι το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε από 746,5 εκατ. το 2021 σε 733,5 εκατ. το 2022. Περαιτέρω μειώσεις είναι αναπόφευκτες καθώς ο κινεζικός πληθυσμός συρρικνώνεται.

Ο μέσος εργαζόμενος είναι επίσης πλέον 38,3 ετών, από 37,1 που ήταν το 2017. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 38,9, αλλά το νούμερο της Κίνας την τοποθετεί πολύ πάνω από άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό, όπου ο μέσος εργαζόμενος είναι 31,9 και 29,3 ετών αντίστοιχα.

Αυτό επηρεάζει πιο άμεσα τον έντασης εργασίας μεταποιητικό τομέα της χώρας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι νεότερες γενιές εργαζομένων εγκαταλείπουν τη μεταποιητική εργασία για υψηλότερα αμειβόμενες και λιγότερο ενεργοβόρες θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών, όπως η διανομή τροφίμων. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη ζήτηση για την αναβάθμιση των υφιστάμενων εργαζομένων στη μεταποίηση, καθώς η Κίνα δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις νέες γενιές για την κάλυψη συμβατικών ρόλων.

Αν και αποτελεί κοινό φαινόμενο για μια οικονομία που κάνει τη μετάβαση από το καθεστώς μεσαίου στο καθεστώς υψηλού εισοδήματος, η ανάγκη της Κίνας για μεταποίηση έντασης εργασίας παραμένει σημαντική κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου. Η δημογραφική πρόκληση της χώρας καθιστά την πραγματικότητα αυτή ακόμη πιο έντονη.

Από τη σκοπιά της μεταποίησης, αυτό σημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Κίνας για την υλοποίηση της μετάβασης στο μεσαίο εισόδημα με ένα εργατικό δυναμικό που συρρικνώνεται και γερνάει θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη μετάβαση στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, σε αντίθεση με την επί δεκαετίες εξάρτηση από τον όγκο. Αλλά για τις μεμονωμένες επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, η εξάντληση του εργατικού δυναμικού στον συμβατικό τομέα της μεταποίησης συνεπάγεται την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίου, επειδή μπορούν να κινηθούν προς τα πάνω στην αλυσίδα αξίας μόνο αφού εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και κατάλληλα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Παρά τη ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα της μεταποίησης χαμηλής προστιθέμενης αξίας, η ανεργία (η οποία ανερχόταν στο 5,6% τον Μάρτιο) έχει αποδειχθεί σταθερό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια – ιδίως για τους νεότερους Κινέζους πολίτες, με σχεδόν το ένα πέμπτο των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών να είναι σήμερα άνεργοι.

Η ανεργία των νέων στην Κίνα αυξάνεται σταθερά από τον Ιανουάριο του 2018, όταν το ποσοστό βρισκόταν στο 11%. Τον Ιούλιο του 2022, η ανεργία των νέων έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ του 19,9%. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε αυξημένο, φθάνοντας στο 19,6% τον Μάρτιο του 2023. Αυτή η τάση, ωστόσο, δεν οφείλεται στην έλλειψη θέσεων εργασίας, αλλά μάλλον στην έλλειψη θέσεων εργασίας που επιθυμούν (και για τις οποίες εκπαιδεύονται) οι νέοι Κινέζοι πολίτες, σημειώνει το Stratfor.

Μια εργασιακή αναντιστοιχία

Όπως επισημαίνει το αμερικανικό think tank, πιθανόν να περάσουν αρκετές δεκαετίες προτού η πληθυσμιακή κρίση της Κίνας οδηγήσει σε έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η κύρια πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια είναι η αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που χρειάζονται οι εργοδότες και των δεξιοτήτων που διαθέτουν οι Κινέζοι εργαζόμενοι.

Καθώς γίνεται η μετάβαση της οικονομίας, αυξάνεται η ζήτηση των νοικοκυριών για τριτοβάθμια εκπαίδευση (που είναι το συμβατικό μέσο για κοινωνική ανέλιξη και αποτελεί σύμβολο κύρους). Όμως, όπως αποδεικνύεται από την υψηλή ανεργία των νέων της χώρας, η επένδυση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν εξασφαλίζει πλέον αξιόλογη απόδοση. Από τα πάνω από 10 εκατομμύρια αποφοίτους κολεγίων που βγάζει η Κίνα κάθε χρόνο, πολλοί συνειδητοποιούν ότι υπάρχει μικρή ζήτηση στην αγορά που να ταιριάζει στην εκπαίδευσή τους κατά την είσοδό τους στο εργατικό δυναμικό.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube