Weather Icon

ΜόνιμηΑντιπρόσωπος της Ελβετίας στον ΟΗΕ: Η κατάσταση στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν είναι ένα “πολύ δύσκολο δίλημμα” προς αντιμετώπιση! Ο λαός χρειάζεται 4,62 δις δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια το 2023

ΜόνιμηΑντιπρόσωπος της Ελβετίας στον ΟΗΕ: Η κατάσταση στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν είναι ένα “πολύ δύσκολο δίλημμα” προς αντιμετώπιση! Ο λαός χρειάζεται 4,62 δις δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια το 2023

Με το Αφγανιστάν να αντιμετωπίζει το 3ο συνεχόμενο έτος ξηρασίας, το 2ο έτος σοβαρών οικονομικών δυσκολιών και τις συνέπειες δεκαετιών πολέμου και επαναλαμβανόμενων φυσικών καταστροφών, η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει το τελευταίο σωσίβιο σωτηρίας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού

Η πρέσβειρα, Πασκάλε Μπερασβίλ, Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελβετίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν είναι ένα «πολύ δύσκολο δίλημμα» να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Αφγανιστάν Khaama Press.

Η Ελβετία ανέλαβε την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για πρώτη φορά τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2023. Η Μπερασβίλείπε στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ: “Δεν έχουμε τη μαγική λύση γι’ αυτό. Ελπίζω ότι η συνάντηση της Ντόχα θα οδηγήσει σε συζήτηση για τη διαχείριση της κατάστασης.”

Ο ΟΗΕ συγκάλεσε τη Δευτέρα διήμερες συζητήσεις στη Ντόχα σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν οι de facto ηγέτες των Ταλιμπάν και θα τους ασκηθεί πίεση για να καταργήσουν την απαγόρευση εργασίας σε κορίτσια και γυναίκες .

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε προσκλήσεις για τις διήμερες συζητήσεις σε εκπροσώπους από περίπου 25 έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και σημαντικούς ευρωπαίους χορηγούς βοήθειας και σημαντικούς γείτονες όπως το Πακιστάν, σύμφωνα με στο Khaama Press.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάνε Ντούρατζιτς, δήλωσε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023: «Ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει απευθύνει πρόσκληση στις de facto αρχές».

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ τόνισαν εν τω μεταξύ ότι η ατζέντα δεν θα περιλαμβάνει την αναγνώριση της ηγεσίας των Ταλιμπάν.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η διάσκεψη θα επικεντρωθεί σε σημαντικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών, η κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στο Αφγανιστάν (OCHA), η ανθρωπιστική βοήθεια είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας του Αφγανιστάν.
Κατά τον OCHA, ο αφγανικός λαός θα χρειαστεί 4,62 δισεκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας το 2023.

«Με το Αφγανιστάν να αντιμετωπίζει το 3ο συνεχόμενο έτος ξηρασίας, το 2ο έτος σοβαρών οικονομικών δυσκολιών και τις συνέπειες δεκαετιών πολέμου και επαναλαμβανόμενων φυσικών καταστροφών, η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει το τελευταίο σωσίβιο σωτηρίας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Απαιτούνται 4,62 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθηθούν 23,7 εκατομμύρια άνθρωποι το 2023», ανέφερε το OCHA.

Σχόλιο: Όπως καταλαβαίνετε η εξαθλίωση σε μια χώρα όπως το Αφγανιστάν θα ενισχύσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τον δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των Αμερικανών τον Αύγουστο του 2021.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube