Weather Icon

Η φωνή της Αρμενίας: Απαίτηση για ξεμπλοκάρισμα του Λατσίν! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η φωνή της Αρμενίας: Απαίτηση για ξεμπλοκάρισμα του Λατσίν! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Podcast με την υποστήριξη του el.armradio.am

Ενημέρωση στις 8 Μαΐου 2023

40 βουλευτές της PACE απαίτησαν από το Αζερμπαϊτζάν να ξεμπλοκάρει το διάδρομο του Λατσίν

40 βουλευτές της PACE απαίτησαν από το Αζερμπαϊτζάν να τερματίσει αμέσως τον παράνομο αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αρμενική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι βουλευτές κάλεσαν το Μπακού να εφαρμόσει άμεσα τα υποχρεωτικά προσωρινά μέτρα του ΕΔΑΔ και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, υποχρεώνοντας το Αζερμπαϊτζάν να εξασφαλίσει απρόσκοπτη κυκλοφορία μέσω του διαδρόμου του Λατσίν, αμφίδρομης κατεύθυνσης.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το Αζερμπαϊτζάν στις 23 Απριλίου 2023, κλείνοντας μονομερώς τον διάδρομο του Λατσίν – τον μοναδικό δρόμο που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία, παραβίασε την τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020, η οποία οδήγησε σε σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες για 120.000 κατοίκους της περιοχής.

Οι βουλευτές κάλεσαν το Αζερμπαϊτζάν να συνεργαστεί με καλή πίστη με τους διεθνείς οργανισμούς και να επιτρέψει διερευνητικές επισκέψεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κάλεσαν επίσης το Συμβούλιο της Ευρώπης να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Αλβανοποίηση” των αρμενικών εκκλησιών στα κατεχόμενα – η πολιτική της πολιτιστικής γενοκτονίας του Αζερμπαϊτζάν

Στο Αζερμπαϊτζάν ακολουθείται σε κρατικό επίπεδο μια πολιτική ολοκληρωτικής εξόντωσης κάθε αρμενικού στοιχείου. Αυτό δήλωσε ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, σχολιάζοντας το αίτημα του ανταποκριτή του Armenian News-NEWS.am σχετικά με τις αναφορές για την έναρξη του παράνομου εποικισμού του κατεχόμενου Χαδρούτ του Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν και την “αλβανοποίηση” της αρμενικής εκκλησίας του Χαδρούτ.

“Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολα να καταστρέψουν όλα. Όπου η αρμενική κληρονομιά, τα μνημεία, βρίσκονται μακριά από τα μάτια του κοινού και της διεθνούς κοινότητας, ναι, σβήνονται από προσώπου γης. Αλλάν υπάρχουν παραδείγματα όπου η αρμενική κληρονομιά καταστράφηκε μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, όπως συνέβη με τα χατσκάρ στο Ναχιτσεβάν. Όπου αυτό δεν μπορεί να γίνει, γίνονται προσπάθειες να αλλάξουν την ιστορία των μνημείων, να αποδοθεί σε ξένη προέλευση, αφορά τους ναούς. Αυτό που συμβαίνει στην εκκλησία του Χαδρούτ, η λεγόμενη “αλβανοποίηση”, δεν είναι τίποτα άλλο από πολιτιστική γενοκτονία. Μιλώντας για τη λεγόμενη “αλβανο-ουδιτική εκκλησία”, πρέπει να διακρίνουμε σαφώς τους εκπροσώπους του λαού των Ούντι, απλούς εργάτες, από μια ομάδα σκομορόκων, οι οποίοι παρουσιάζονται ως κάποιου είδους ιερείς της “αλβανικής εκκλησίας”. Επισκέπτονται αρμενικές εκκλησίες στα κατεχόμενα εδάφη, παρουσιάζοντάς τες ως “αλβανικές”. Εκπρόσωποι της ίδιας ομάδας επισκέφθηκαν την αρμενική εκκλησία στο νησί Αχταμάρ της λίμνης Βαν στη σημερινή Τουρκία πριν από 10-15 χρόνια και παρουσίασαν την εκκλησία αυτή ως “αλβανική”. Πήγαν εκεί με τις σημαίες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Υποθέτω ότι ήταν εκπρόσωποι των ειδικών υπηρεσιών του Αζερμπαϊτζάν και ίσως και του θεάτρου δράματος του Μπακού”, είπε ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, στο Αζερμπαϊτζάν ασκείται ειδική εκκλησιαστική πολιτική και ο Μπαμπαγιάν πιστεύει ότι θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί αυτοκεφαλία για τη λεγόμενη «αλβανική εκκλησία». Αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν μέσω του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο εκδίδει ψευδή μαρτυρία για την αυτονομία των εκκλησιών. Ο σύμβουλος του Προέδρου του Αρτσάχ δήλωσε ότι οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν προσπαθούν επίσης ενεργά να ασκήσουν μια αντιαρμενική πολιτική μέσω της επισκοπής Μπακού της Ρωσικής Αποστολικής Εκκλησίας. Όμως λόγω των ενεργειών της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και της συνεργασίας με το Πατριαρχείο πάσης Ρωσίας ο επικίνδυνος αυτός φορέας είναι παθητικός. Ωστόσο, το καθεστώς του Αλίεφ δεν παύει να προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει ως γεωπολιτικό εργαλείο, κατέληξε ο σύµβουλος του προέδρου του Αρτσάχ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube