Weather Icon

Γερμανός αναλυτής: Η συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Ερεβάν και Μπακού δεν θα ηρεμήσει την κατάσταση

Γερμανός αναλυτής: Η συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Ερεβάν και Μπακού δεν θα ηρεμήσει την κατάσταση

Η υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας δύσκολα θα ηρεμήσει τελείως την κατάσταση. Δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής Alexander Rahr στο Armenian News-NEWS.am.

“Θα είναι καλό αν δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά όλα εξαρτώνται από εξωτερικούς παίκτες διότι η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τα τελευταία 30 χρόνια σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες που ήθελαν να επηρεάσουν την πορεία των γεγονότων και πάλευαν για την επιρροή τους στην περιοχή. Μιλάμε για τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε.

Εάν οι εξωτερικοί παίκτες δεν αρχίσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για τους γεωπολιτικούς τους σκοπούς, τότε, σύμφωνα με τον ειδικ¨ο, μπορούμε να μιλάμε για μια θετική αλλαγή.

“Αν όμως οι εξωτερικοί παίκτες αρχίσουν να παίζουν γεωπολιτικά παιχνίδια και να συμπιέζουν ο ένας τον άλλον, χρησιμοποιώντας τη σύγκρουση για τους δικούς τους σκοπούς, η κατάσταση δεν θα ηρεμήσει.

Μια διεθνής πρωτοβουλία με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Τουρκίας και της Ρωσίας είναι προτιμότερη. Σε αυτή την περίπτωση, οι πιθανότητες επιτυχίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης θα ήταν υψηλότερες.

Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος η σύγκρουση να χρησιμοποιηθεί από τη Δύση για να προσπαθήσει να σπρώξει τη Ρωσία ακόμη περισσότερο έξω από την περιοχή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία να αντιδράσει και να σπρώξει τη Δύση ξανά έξω από τον Νότιο Καύκασο, μόλις τελειώσει η ουκρανική σύγκρουση, όταν τα χέρια της Μόσχας θα είναι λυμένα. Αυτή είναι η απειλή ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά”, τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube