Weather Icon

Foreign Policy: Σύνδεση Νέου Δελχί με Μέση Ανατολή! Η Ινδία σχεδιάζει εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου για να αντιμετωπίσει το αποτύπωμα της Κίνας στον Κόλπο

Foreign Policy: Σύνδεση Νέου Δελχί με Μέση Ανατολή! Η Ινδία σχεδιάζει εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου για να αντιμετωπίσει το αποτύπωμα της Κίνας στον Κόλπο

Η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να καταβάλουν τις κοινές τους προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την Κίνα πέρα ​​από την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και στη Μέση Ανατολή, αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Foreign Policy.

Για να αντιμετωπίσει το αποτύπωμα της Κίνας στον Κόλπο, η Ινδία σχεδιάζει ένα φιλόδοξο έργο συνδεσιμότητας που στοχεύει να συνδέσει το Νέο Δελχί με τη Μέση Ανατολή, ανέφερε το περιοδικό Foreign Policy. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ατζίτ Ντόβαλ είχε συνάντηση με τους ομολόγους του στις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην οποία συμμετείχε και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Οι ηγέτες συζήτησαν ένα κοινό έργο υποδομής που θα συνδέει τις χώρες της Μέσης Ανατολής μέσω σιδηροδρόμου.

Το φιλόδοξο έργο συνδεσιμότητας στοχεύει να συνδέσει τη Μέση Ανατολή με την Ινδία μέσω δρόμων, σιδηροδρόμων και θαλάσσιων λιμένων. Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια συναντήσεων της ομάδας I2U2 — η οποία περιλαμβάνει επίσης το Ισραήλ — τον περασμένο χρόνο, ανέφερε ο Axios. Ο όμιλος I2U2 – ένα σχετικά νέο όχημα για τη συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας στη Μέση Ανατολή – δεν οραματιζόταν ως οντότητα επικεντρωμένη στην Κίνα, δεδομένης της στενής εμπορικής συνεργασίας που απολαμβάνουν τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και το Ισραήλ με την Κίνα, ανέφερε το Foreign Policy.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει επισημοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι το τελευταίο δεν αποτελεί επίσημο μέρος του έργου, αλλά η συμμετοχή της στο I2U2 υποδηλώνει ότι θα έχει κάποιο ρόλο. Το έργο συνδεσιμότητας δείχνει πόσο επωφελείται η Ινδία από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, τη συμφωνία της εποχής Τραμπ που εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών από τους Άραβες γείτονές του. Η συμφωνία επέτρεψε τη δημιουργία της ομάδας I2U2 και οι συζητήσεις εκεί οδήγησαν στη νέα πρωτοβουλία, ανέφερε το Foreign Policy.

Η προτεινόμενη πρωτοβουλία σηματοδοτεί ότι η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να καταβάλουν τις κοινές τους προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την Κίνα πέρα ​​από την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και στη Μέση Ανατολή. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βλέπει το έργο συνδεσιμότητας ως έναν τρόπο εξισορρόπησης της κινεζικής ισχύος στην περιοχή. “Κανείς δεν το είπε φωναχτά, αλλά αφορούσε την Κίνα από την πρώτη μέρα”, δήλωσε στο Axios πρώην ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος.

Το έργο συνδεσιμότητας στοχεύει να αξιοποιήσει την ικανότητα της Ινδίας ως παρόχου υποδομής. Το ιστορικό της περιλαμβάνει την κατασκευή του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού συστήματος στον κόσμο στην Ασία και συνεισφορές σε διασυνοριακές ρυθμίσεις κοινής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω της νέας πρωτοβουλίας, οι Ινδοί αξιωματούχοι ελπίζουν να αναπτύξουν ένα βαθύτερο αποτύπωμα υποδομής στη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπίσουν το BRI της Κίνας. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, στο καλύτερο σενάριο, η Ινδία θα μπορούσε τελικά να επωφεληθεί από χερσαίους και θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους που εκτείνονται από το Ισραήλ και τα ΗΑΕ μέχρι το λιμάνι του Πειραιά της Ελλάδας και μετά στην Ευρώπη.

Η Ινδία θέλει να συμμετάσχει σε μια νέα πολυμερή προσπάθεια για να απωθήσει το αυξανόμενο αποτύπωμα της Κίνας στη Μέση Ανατολή–καθοδηγούμενη από τις επενδύσεις της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) και από μια πρόσφατη στρατηγική συμφωνία με το Ιράν. Συγκεκριμένα, το Πεκίνο μεσολάβησε επίσης πρόσφατα για μια συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ, ανέφερε το Foreign Policy. Η Μέση Ανατολή είναι ένας ολοένα και πιο σημαντικός χώρος για την Ινδία, δεδομένων των εμπορικών συμφερόντων της εκεί και των πολλών εκατομμυρίων Ινδών που εργάζονται στην περιοχή και στέλνουν εμβάσματα στην πατρίδα τους.

Επιπλέον, πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν επισκέφθηκε το Νέο Δελχί. Αν και έφυγε νωρίς λόγω κρίσης με τη Γάζα, πιθανότατα σχεδίαζε να συναντηθεί με Ινδούς συνομιλητές σχετικά με το έργο συνδεσιμότητας. Σε δήλωση που κυκλοφόρησε πριν από την επίσκεψη, ο Κοέν είπε ότι η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, ανέφερε το Foreign Policy.

Η Ινδία έχει τώρα ευκαιρίες να κλιμακώσει την επιρροή, το εμπόριο και τη διπλωματία πέρα ​​από την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού – όλα σε ένα χρόνο ενώ ασκεί την προεδρία των G-20, απολαμβάνει ταχεία οικονομική ανάπτυξη και ξεπερνά την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube