Weather Icon
Δανία , ΗΠΑ , ΝΑΤΟ 24 Μαΐου 2023

Διαδοχή ΓΓ ΝΑΤΟ: Η πρόσκληση του Λευκού Οίκου στην Δανή πρωθυπουργό τής δίνει το χρίσμα;

Διαδοχή ΓΓ ΝΑΤΟ: Η πρόσκληση του Λευκού Οίκου στην Δανή πρωθυπουργό τής δίνει το χρίσμα;

Ο Στόλτενμπεργκ αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση του στα τέλη Σεπτεμβρίου

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν έχει αναδειχθεί σε δυνατή  υποψήφια για την ηγεσία του ΝΑΤΟ, μετά την πρόσκληση που έλαβε να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, όπως επισημαίνει το Politico.  

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει την Φρεντέρικσεν τον επόμενο μήνα, τροφοδοτώντας συζητήσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ για το αν οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τη Δανή ηγέτιδα για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, ο οποίος παραδοσιακά προορίζεται για έναν Ευρωπαίο, αλλά απαιτεί την ευλογία της Ουάσινγκτον. 

Ο σημερινός Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση του στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά από πολλαπλές παρατάσεις – αν και είναι πιθανό να παραμείνει για μερικούς μήνες ακόμη, αν οι ηγέτες της συμμαχίας δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε αντικαταστάτη.

Ο Δανός ηγέτης συμπληρώνει πολλά κουτάκια. Οι σύμμαχοι αναζητούν έναν πολιτικό με το κύρος ενός επικεφαλής κυβέρνησης, και δεδομένου ότι όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί του ΝΑΤΟ ήταν άνδρες, υπάρχει έντονη πίεση για την εξεύρεση μιας γυναίκας υποψήφιας. 

Ταυτόχρονα, η Δανία θεωρείται μια μετριοπαθής χώρα στη συμμαχία – ένας ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας που δεν είναι ωστόσο τόσο φιλοπόλεμος όσο ορισμένες χώρες στην ανατολική πτέρυγα. 

«Νομίζω ότι είναι μια σοβαρή υποψήφια», δήλωσε ένας δυτικοευρωπαίος διπλωμάτης. 

Ένας ανώτερος διπλωμάτης από την Κεντρική Ευρώπη επανέλαβε την ίδια αίσθηση. 

«Πράγματι θεωρείται σοβαρή από αρκετούς μεγαλύτερους συμμάχους», δήλωσε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η Δανή πρωθυπουργός «υπήρξε μάλλον σταθερή στην πορεία του πολέμου της Ουκρανίας».

Αλλά η Φρέντερικσεν προέρχεται από μια χώρα που κατείχε πρόσφατα τη θέση αυτή – ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ήταν Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μεταξύ 2009 και 2014.

«Μπορεί να μην είναι όλοι οι σύμμαχοι ευτυχείς να δουν έναν ακόμη υποψήφιο από μια σκανδιναβική χώρα», δήλωσε ο δυτικοευρωπαίος διπλωμάτης. 

Ο ανώτερος διπλωμάτης από την Κεντρική Ευρώπη ήταν ακόμη πιο ωμός, λέγοντας: «Υπάρχει μια ομάδα εθνών που είναι προδιαγεγραμμένη να ορίζει  Γενικό Γραμματέα;» 

Η Δανία υστερεί επίσης στις αμυντικές της δαπάνες, ένα ζήτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένες πρωτεύουσες. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, η Κοπεγχάγη δαπάνησε μόλις το 1,38% της οικονομικής παραγωγής για την άμυνα το 2022, υπολειπόμενη του στόχου της συμμαχίας για 2%.

«Ποιο μήνυμα σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες πρόκειται να παραχθεί;» ρώτησε ο ανώτερος διπλωμάτης από την Κεντρική Ευρώπη. 

Επιπλέον, παραμένει ασαφές πότε -και αν- ο Φρέντερικσεν θα είναι διαθέσιμη. 

Η ίδια έχει υποβαθμίσει τις εικασίες για πιθανή αλλαγή πόστου  επιμένοντας τον περασμένο μήνα ότι δεν είναι υποψήφια. Το γραφείο της δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την τελευταία φημολογία.

Άλλα ονόματα που κυκλοφορούν επί του παρόντος ως πιθανοί υποψήφιοι περιλαμβάνουν τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας, μια δημοφιλής προσωπικότητα εντός της συμμαχίας, αναφέρεται επίσης συχνά ως υποψήφια. 

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube