ΗΠΑ , Κίνα 31 Μαΐου 2023

Channel News Asia: Η Κεντρική Ασία είναι επικριτική κατά της προσπάθειας της Κίνας να οικοδομήσει μία εναλλακτική τάξη πραγμάτων των ΗΠΑ

Channel News Asia: Η Κεντρική Ασία είναι επικριτική κατά της προσπάθειας της Κίνας να οικοδομήσει μία εναλλακτική τάξη πραγμάτων των ΗΠΑ

Η Κεντρική Ασία είναι επικριτική εναντίον των προσπαθειών της Κίνας να κυριαρχήσει δημιουργώντας μία εναλλακτική και παραμερίζοντας την τάξη πραγμάτων που ηγούνται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το Channel News Asia, το οποίο είναι ένα πολυεθνικό κανάλι ειδήσεων της Σιγκαπούρης.

To άρθρο τιτλοφορείται ως ” Η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην Κεντρική Ασία ως μέρος των παγκόσμιων σχεδίων να προσφέρει μια εναλλακτική στη Δύση” και υπογράφεται από τον Στέφαν Βολφ,  Γερμανός πολιτικός επιστήμονας, ειδικός στη διεθνή ασφάλεια, ιδιαίτερα στη διαχείριση, τη διευθέτηση και την πρόληψη εθνικών συγκρούσεων και καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ενώ οι ηγέτες των G7 προετοιμάζονταν για την πρόσφατη σύνοδό τους στην Ιαπωνία, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ φιλοξένησε τους ομολόγους του από την Κεντρική Ασία από το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Ο Σι στην εναρκτήρια ομιλία του μίλησε για το «όραμά του για μια κοινότητα Κίνας-Κεντρικής Ασίας με κοινό μέλλον». Αυτό θα βασίζεται σε τέσσερις αρχές: Αμοιβαία βοήθεια, κοινή ανάπτυξη, παγκόσμια ασφάλεια και αιώνια φιλία.

Ενώ η σχέση μεταξύ Κίνας και Κεντρικής Ασίας πλαισιώνεται συχνά με όρους ασφάλειας και ανάπτυξης, έχει επίσης μια πολιτική πλευρά. Όλα αυτά είναι εμφανή στις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία περισσότερης περιφερειακής συνεργασίας που ξεκίνησαν στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με το Channel News Asia. Σύμφωνα με το Channel News Asia, προτείνονται δεσμοί μεταξύ κινεζικών υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών και των ομολόγων τους στην Κεντρική Ασία, αυξάνοντας τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές και δημιουργώντας μηχανισμούς όπως το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Κεντρικής Ασίας-Κίνας. Όλα αυτά είναι πιθανό να εδραιώσουν περαιτέρω τον κυρίαρχο περιφερειακό ρόλο της Κίνας.

Η Κίνα σε αντάλλαγμα θα απομονώσει τους κυρίως αυταρχικούς ηγέτες της Κεντρικής Ασίας από τη δυτική οικονομική και πολιτική πίεση να προχωρήσουν προς τη δημοκρατία και να προστατεύσουν την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα έναντι κάθε ρωσικού τυχοδιωκτισμού.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube