Weather Icon
Αυστραλία , Ινδία , Υγεία 12 Μαΐου 2023

Australian Today: Πρωτοποριακή έρευνα για τη μείωση των μολυσματικών ασθενειών! Μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

Australian Today: Πρωτοποριακή έρευνα για τη μείωση των μολυσματικών ασθενειών! Μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

Η Δρ. Ανουκρίτι Μαθούρ, ελπίζει ότι η δουλειά της μπορεί να μειώσει περαιτέρω το χάσμα στη γνώση του ανοσοποιητικού συστήματος και να την οδηγήσει να ιδρύσει το εργαστήριό της εστιασμένο στην ανοσολογία που θα προωθήσει τις συνεργασίες της Αυστραλίας και της Ινδίας.

Μια πρωτεΐνη μέσα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» από επιστήμονες ενάντια σε ένα κοινό βακτήριο που σε ακραίες περιπτώσεις ευθύνεται για την πρόκληση θανατηφόρου ασθένειας που τρώει τη σάρκα.

Οι επιστήμονες σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση ανακάλυψαν ότι αυτή η πρωτεΐνη βοηθά στην ανίχνευση και την προειδοποίηση για τα δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια,  το Clostridium perfringens. 

Ο Δρ.Ανουκρίτι Μαθούρ  επικεφαλής ερευνήτρια από τη Σχολή Ιατρικής Έρευνας John Curtin (JCSMR) στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU), δήλωσε στο The Australia Today: «Ο απώτερος στόχος μου είναι να βρω τρόπους να αξιοποιήσω τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους των μολυσματικών ασθενειών».

Ανυκρίτη 0 1
Εικόνα: Dr Anukriti Mathur, από το ANU John Curtin School of Medical Research (Πηγή: ANU)

Το 2022, η Μαθούρ βραβεύτηκε για τη διδακτορική της διατριβή, «Μικροβιακοί ενεργοποιητές του φλεγμονώδους». Η έρευνά της επικεντρώθηκε στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίσει τις βακτηριακές τοξίνες.

Διερευνά τους μοριακούς μηχανισμούς της έμφυτης ανοσολογικής αίσθησης σε μολυσματικές ασθένειες και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο Δρ Mathur λέει: «Βρήκαμε ότι τα βακτήρια παράγουν δύο τοξίνες που δρουν με διαφορετικούς τρόπους και επιτίθενται στο σώμα χρησιμοποιώντας μια διττή προσέγγιση. Η πρώτη τοξίνη ανοίγει τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου, ενώ η άλλη εισέρχεται στο κύτταρο και καταστρέφει τις εσωτερικές δομές του κυττάρου».  

βακτήρια εικόνα καμβά 2
Εικόνα: Dr Anukriti Mathur στο εργαστήριό της (Πηγή: ANU)

Το  βακτήριο Clostridium perfringens , στην καλοήθη μορφή του, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι μια κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Ωστόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις, είναι επίσης υπεύθυνο για την πρόκληση θανατηφόρων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της γάγγραινας.  

Οι συγγραφείς της μελέτης περιγράφουν την ικανότητα του NLRP3 να ανιχνεύει αυτές τις τοξίνες χρησιμοποιώντας την αναλογία ενός συστήματος οικιακής ασφάλειας «που διπλασιάζεται και ως ανιχνευτής πυρκαγιάς».  

Ο Κάλουμ Κάι, από την Σχολή Ιατρικής Έρευνας John Curtin, προσθέτει: «Βρήκαμε ότι το NLRP3 δρα με παρόμοιο τρόπο. Η πρωτεΐνη μπορεί να γίνει υπερδραστήρια και να προκαλέσει μια δυσανάλογη απόκριση που προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό και μπορεί να οδηγήσει σε σήψη, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή».

Ενεργοποιώντας μια αμυντική απόκριση, η ομάδα ANU ανακάλυψε έναν άγνωστο προηγουμένως ρόλο της πρωτεΐνης NLRP3 να «υπερενεργοποιείται» και να ανταποκρίνεται ακατάλληλα στη  μόλυνση με Clostridium perfringens  .

Οι επιστήμονες λένε ότι όταν συμβαίνει αυτό, οι μηχανισμοί ασφάλειας του σώματος που έχουν σχεδιαστεί για να μας προστατεύουν αποτυγχάνουν, οδηγώντας σε δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις όπως η σήψη. 

FomURi aAAEdjjK 3

Το ποσοστό θανάτου από μυϊκή νέκρωση, που προκαλείται από  το Clostridium perfringens , παραμένει  ανησυχητικά υψηλό, ξεπερνώντας το 50%, παρατηρεί η Δρ Μαθουρ:

«Κατανοώντας τον ρόλο που παίζει το NLRP3 στην ανίχνευση αυτών των θανατηφόρων τοξινών και των αμυντικών μηχανισμών που ενεργοποιεί για να προστατεύσει το σώμα, μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε νέες τεχνικές που στοχεύουν την πρωτεΐνη και «αποσβέσουν» την υπερδραστήρια απόκρισή της. Αυτό όχι μόνο θα βοηθούσε το σώμα να μην προκαλέσει ακραίες και δυνητικά θανατηφόρες αντιδράσεις στη μόλυνση, αλλά θα μπορούσε επίσης να μας βοηθήσει να βρούμε νέους τρόπους για να ξεπεράσουμε τα βακτήρια και ενδεχομένως να αναπτύξουμε νέες θεραπείες».  

Οι επιστήμονες του ANU χρησιμοποίησαν φάρμακα για να αμβλύνουν την αμυντική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από το NLRP3. Αυτό τους βοήθησε να αποκρυπτογραφήσουν τους μοριακούς μηχανισμούς που προκαλούν τις τοξίνες να ενεργοποιούν το σύστημα συναγερμού της πρωτεΐνης. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με την καλύτερη κατανόηση αυτών των μηχανισμών, οι επιστήμονες μπορούν να αρχίσουν να αποκαλύπτουν τρόπους ανάπτυξης νέων θεραπειών για να νικήσουν τα βακτήρια, για τα οποία οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες και όχι πολύ αποτελεσματικές.   

Ανυκρίτης 4
LR: Δρ. Paul Craft (Συμβούλιο CCACT), Καθηγητής Si Ming Man, Εξοχότητά της κα Linda Hurley, Dr Anukriti Mathur, Εξοχότατος Στρατηγός ο αξιότιμος David Hurley AC DSC (Retd), Roger Buckley (Πρόεδρος του Συμβουλίου CCACT). Εικόνα: Cancer Council ACT

Το 2022,  η Δρ. Ανουκτίρι Μαθούρ , ο καθηγητής Σι Μινγκ Μαν και ο καθηγητής Ναρτζί Τεόχ έλαβαν 65.000 δολάρια από το Cancer Council ACT για να ηγηθούν ενός ερευνητικού προγράμματος που διερευνά πώς ένας προηγουμένως αναγνωρισμένος αισθητήρας DNA προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου, τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο.

FXoCr6raUAI yQy 5
Εικόνα: Dr Anukriti Mathur (Πηγή: Twitter)

Η Δρ Μαθουρ επιθυμεί να ενδυναμώσει και να καθοδηγήσει νεαρά κορίτσια στον τομέα του STEM:

«Ήμουν προνομιούχος σε όλη μου τη ζωή με μέντορες και συναδέλφους που με βοήθησαν να εξελιχθώ και να εξελιχθώ σε έναν ανεξάρτητο ερευνητή που είμαι σήμερα. Πιστεύω ότι η ενδυνάμωση και η καθοδήγηση νεαρών κοριτσιών είναι ζωτικής σημασίας για να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στο STEM. Ως ακαδημαϊκός επόπτης, προσπαθούσα πάντα να υποστηρίξω, να προωθήσω και να παρακινήσω τις γυναίκες επιστήμονες της επόμενης γενιάς».

Η Δρ Μαθουρ ελπίζει επίσης ότι η δουλειά της μπορεί να μειώσει περαιτέρω το χάσμα στη γνώση του ανοσοποιητικού συστήματος και να την οδηγήσει να ιδρύσει το έμφυτο εργαστήριό της εστιασμένο στην ανοσολογία που θα προωθήσει τις συνεργασίες της Αυστραλίας και της Ινδίας.

«Κατά τη γνώμη μου, μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει καινοτομίες στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Η ίδρυση του Ταμείου Στρατηγικής Έρευνας Αυστραλίας-Ινδίας είναι ένα μεγάλο βήμα για τη δημιουργία ερευνητικής συνεργασίας και ευκαιριών μεταξύ των δύο εθνών. Ως Ινδο-Αυστραλός ερευνητής, τέτοιες ευκαιρίες χρηματοδότησης μας βοήθησαν να συνεργαστούμε με έξυπνα μυαλά και των δύο εθνών στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε παγκόσμια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμικροβιακής αντοχής».

ΠΗΓΗ: Australian Today

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube