Weather Icon
Ιράν , Συρία 12 Απριλίου 2023

Το Ιράν στέλνει όπλα στη Συρία με πρόσχημα την αποστολή βοήθειας για τους σεισμόπληκτους

Το Ιράν στέλνει όπλα στη Συρία με πρόσχημα την αποστολή βοήθειας για τους σεισμόπληκτους

Η Τεχεράνη στέλνει όπλα στη Δαμασκό για ενίσχυση Άσαντ και κατά του Ισραήλ

Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει πτήσεις που αποσκοπούν στην αποστολή βοήθειας για τις περιοχές της Συρίας που επλήγησαν από τους δίδυμους σεισμούς της Τουρκίας, για να φέρει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στη στρατηγική του σύμμαχο Συρία, δήλωσαν στο Reuters εννέα πηγές από Συρία, Ιράν, Ισραήλ και χώρες της Δύσης.

Οι πηγές δήλωσαν ότι στόχος ήταν να ενισχυθεί η άμυνα του Ιράν κατά του Ισραήλ στη Συρία και να ενισχυθεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Reuters είναι το πρώτο που αναφέρει αυτή την εξέλιξη.

Μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στη βόρεια Συρία και την Τουρκία, εκατοντάδες πτήσεις από το Ιράν άρχισαν να προσγειώνονται στα αεροδρόμια του Χαλεπίου, της Δαμασκού και της Λαττάκειας της Συρίας, φέρνοντας προμήθειες, και αυτό συνεχίστηκε για επτά εβδομάδες, ανέφεραν οι πηγές. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη Συρία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι προμήθειες περιελάμβαναν προηγμένο εξοπλισμό επικοινωνιών και μπαταρίες ραντάρ και ανταλλακτικά που απαιτούνται για μια προγραμματισμένη αναβάθμιση του συστήματος αεράμυνας της Συρίας που παρασχέθηκε από το Ιράν στον εμφύλιο πόλεμο, δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές και μια από δυτική χώρα.

Το Reuters μίλησε με αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, πηγές προσκείμενες στην ιρανική και ισραηλινή ηγεσία καθώς και με έναν Σύριο στρατιωτικό αποστάτη και έναν εν ενεργεία Σύρο αξιωματικό σχετικά με τις πτήσεις.

Όταν ρωτήθηκε εάν το Ιράν είχε χρησιμοποιήσει αεροσκάφη ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τους σεισμούς για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Συρία για να ενισχύσει το δίκτυό του εκεί και να βοηθήσει τον Άσαντ, η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη είπε: “Αυτό δεν είναι αλήθεια”.

Η κυβέρνηση της Συρίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Τοπικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το Ισραήλ αντιλήφθηκε γρήγορα τη ροή όπλων στη Συρία και ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία για να την αντιμετωπίσει.

Ο ταξίαρχος Γιόσι Κούπερβασερ, ένας μυστικός και πρώην επικεφαλής της έρευνας στον ισραηλινό στρατό καθώς και πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Στρατηγικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά των αποστολών βασίστηκαν σε πληροφορίες τόσο συγκεκριμένες που ο ισραηλινός στρατός γνώριζε ποιο φορτηγό σε ποια πομπή να στοχεύσει.

Σημαντικές κινήσεις

Ένας Ισραηλινός αμυντικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Reuters: “Υπό το πρόσχημα των αποστολών βοήθειας για τον σεισμό στη Συρία, το Ισραήλ έχει δει σημαντικές μετακινήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού από το Ιράν, που μεταφέρεται κυρίως σε μέρη”.

Είπε ότι η βοήθεια παραδόθηκε κυρίως στο βόρειο αεροδρόμιο του Χαλεπίου της Συρίας. Οι αποστολές οργανώθηκαν, είπε, από τη συριακή “Μονάδα 18000” της Δύναμης Κουντς, τον κατασκοπευτικό και παραστρατιωτικό βραχίονα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, με επικεφαλής τον Χασάν Μεντούι. Η επίγεια μεταφορά διεκπεραιώθηκε από τη Μονάδα Μεταφορών 190 της Δύναμης Κουντς με επικεφαλής τον Μπαχανέμ Σαχαρίρι, είπε. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους εν λόγω άνδρες για σχόλια. Οι Φρουροί της Επανάστασης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

“Τα πλήγματα του Ισραήλ στόχευαν επίσης μια συνάντηση διοικητών ιρανικών πολιτοφυλακών και αποστολές ηλεκτρονικών τσιπ για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων”, δήλωσε ο Σύρος στρατιωτικός αποστάτης συνταγματάρχης Αμπντουλτζαμπάρ Ακάιντι, ο οποίος διατηρεί επαφές με τον στρατό. Ο Ακάιντι δεν είπε πού έγινε η συνάντηση.

Ο διάδρομος του Χαλεπίου χτυπήθηκε από το Ισραήλ λίγες ώρες μετά από την προσγείωση δύο ιρανικών φορτηγών αεροσκαφών με αποστολές όπλων με το πρόσχημα της βοήθειας, δήλωσε περιφερειακή πηγή, πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από δύο άλλες δυτικές πηγές πληροφοριών.

Ο ταξίαρχος Εσμαΐλ Καανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που πάτησε το πόδι του στη ζώνη του σεισμού της Συρίας, λίγες μέρες πριν φτάσει ο ίδιος ο Άσαντ. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Καανί για σχόλιο. Οι Φρουροί της Επανάστασης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σε περίπτωση ανθρωπιστικής καταστροφής, επιτρέπεται στα ανθρωπιστικά αεροπλάνα του ΟΗΕ να αιτούνται δικαιώματα προσγείωσης από τις τοπικές αρχές και τα ανθρωπιστικά αγαθά εξαιρούνται από κυρώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση οι συριακές αρχές έχουν παραχωρήσει δικαιώματα προσγείωσης σε απευθείας πτήσεις που προέρχονται από τη Ρωσία και το Ιράν.

“Ο σεισμός ήταν μια θλιβερή καταστροφή, αλλά ταυτόχρονα ήταν η βοήθεια του Θεού για να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας στη Συρία στον αγώνα τους ενάντια στους εχθρούς τους. Φορτία όπλων στάλθηκαν αμέσως στη Συρία”, δήλωσε μια περιφερειακή πηγή κοντά στην ιερατική ηγεσία του Ιράν.

Πληροφορίες ακριβείας

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εδώ και χρόνια επιθέσεις εναντίον στόχων που έχουν περιγράψει ως συνδεόμενους με το Ιράν στη Συρία, όπου η επιρροή της Τεχεράνης έχει αυξηθεί από τότε που άρχισε να υποστηρίζει τον Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011.

Ένας αξιωματικός του συριακού στρατού που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι οι Ισραηλινοί εντείνουν τις προσπάθειες για να νικήσουν το Ιράν στη Συρία: “Γιατί τώρα; Απλά επειδή έχουν πληροφορίες ότι κάτι αναπτύσσεται γρήγορα. Πρέπει να το σταματήσουν και να το χτυπήσουν για να το επιβραδύνουν. Ο σεισμός δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες. Το χάος που ακολούθησε επέτρεψε στα ιρανικά αεροσκάφη να προσγειωθούν με ευκολία”, είπε.

Στον απόηχο των περαιτέρω σεισμών της 3ης Απριλίου, οι ισραηλινοί στόχευσαν αποθήκες όπλων στην οροσειρά Jabal Manea Kiswa νότια της Δαμασκού, όπου τα ιρανικά στρατεύματα και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν κατασκευάσει ίσως το πιο οχυρωμένο στρατιωτικό τους σημείο στη Συρία, σύμφωνα με μια πηγή ασφάλειας και δύο δυτικές πηγές πληροφοριών.

Ένας σταθμός ραντάρ που χρησιμοποιείται για drone χτυπήθηκε επίσης στις 3 Απριλίου, πρόσθεσε η περιφερειακή πηγή, επιβεβαιώνοντας όσα είπαν στο Reuters δύο δυτικές πηγές πληροφοριών: “Πιστεύουμε ότι οι ιρανικές πολιτοφυλακές έχουν μεταφέρει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών – έχουν ανανεώσει το απόθεμα που χάθηκε σε προηγούμενα χτυπήματα ισραηλινών drone”, είπε μια δυτική πηγή πληροφοριών, αναφερόμενη στις ιρανικές πτήσεις από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube