Weather Icon
Τουρκία 27 Απριλίου 2023

Τι συνέβη το βράδυ της Τρίτης με την υγεία του Ερντογάν;

Τι συνέβη το βράδυ της Τρίτης με την υγεία του Ερντογάν;

 Τα παλαιά περιστατικά με την υγεία του Τούρκου Προέδρου φουντώνουν τις φήμες

Μόλις 16 ημέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές, η κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει συναγερμό, αφότου ακύρωσε το ταξίδι της προεκλογικής του εκστρατείας για δύο συνεχόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου ενός προηγουμένως προγραμματισμένου ταξιδιού για μια τελετή υψηλής επικοινωνιακής σημασίας στο νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας στη Μερσίνα την Πέμπτη. 

Η ακύρωση έρχεται μετά από φόβο για την υγεία του Ερντογάν μετά από το περιστατικό κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης το βράδυ της Τρίτης.

“Σήμερα, θα ξεκουραστώ στο σπίτι με τη συμβουλή των γιατρών μου”, έγραψε ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter την Τετάρτη.

Οι αξιωματούχοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσαν ότι ο Ερντογάν θα παρευρεθεί στην τελετή μέσω βίντεο αντί αυτοπροσώπως, σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο.

Φήμες για έμφραγμα

Μάλιστα το βράδυ της Τετάρτης, φήμες κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Τούρκος πρόεδρος έπαθε έμφραγμα του μυοκαρδίου και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Μάλιστα σύμφωνα με τις φήμες η οικογένειά του είχε ειδοποιηθεί και βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Λίγη ώρα αργότερα η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, υπό τον Φαχρετίν Αλτούν διέψευσε τις φήμες, ενώ κάμποση ώρα αργότερα και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έγραψε ότι ο Ερντογάν πάσχει από κρυολόγημα, η κατάσταση δεν είναι σοβαρή και ότι σε λίγες ώρες θα επανέλθει πλήρως.

Η κατάρρευση στην εκπομπή

Ο 69χρονος Ερντογάν, επιδιώκοντας νέα θητεία, φαινόταν να υπέφερε από κάποια ασθένεια κατά τη διάρκεια κοινής εκπομπής στις 25 Απριλίου στους φιλοκυβερνητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Kanal 7 και Ulke. 

Χιλιάδες θεατές που παρακολούθησαν τη συνέντευξη είδαν τον αρχισυντάκτη του Ulke TV, Χασάν Οζτούρκ, να σταματάει στη μέση της ερώτησης, να σηκώνεται από την καρέκλα του σε κατάσταση συναγερμού και μια φωνή εκτός κάμερας να αναφωνεί “o Θεός να μας βοηθήσει” προτού διακοπεί εσπευσμένα η ροή για διαφημίσεις. Δεν υπήρχαν κάμερες στον πρόεδρο καθώς εκτυλίχθηκε η στιγμή, με αποτέλεσμα πολλοί Τούρκοι να κάνουν εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το αν ο Ερντογάν είχε καρδιακή προσβολή ή επιληπτική κρίση.

Μετά από 20 λεπτά, ένας μελαγχολικός Ερντογάν επέστρεψε στη συνέντευξη, υποβαθμίζοντας τον φόβο για την υγεία ως μια μικρή ενόχληση που προκαλείται από ταραχώδεις εκστρατείες. “Είναι ένα σοβαρό στομαχικό σφάλμα”, είπε, εξηγώντας ότι είχε έρθει στη συνέντευξη αργά το βράδυ παρά τη συμβουλή του γιατρού του. Ευχαρίστησε όλους όσους εξέφρασαν τις ευχές τους και τελείωσε τη συνέντευξη μετά από άλλα 10 λεπτά.

Δημοσιογράφος του αντιπολιτευόμενου Halk TV σχολιάζοντας το περιστατικό τονίζει το ότι οι αντιδράσεις των παρευρισκομένων δεν δικαιολογούν τα περί απλού κρυολογήματος, καθώς από το σοκ και τις απότομες κινήσεις τους φαίνεται πως εκείνη τη στιγμή εκτυλίσσεται ένα πριστατικό και δεν μιλάμε για απλούς πόνους.

Ο παρουσιαστής της Sozcu TV, Φατίχ Πορτακάλ αναρωτήθηκε: “Είναι μόνο ένα κρυολόγημα; Καθώς εκεί στη συνέντευξη υπάρχει κάποια δράση. Συμβαίνει κάτι και δεν το βλέπουμε. Όταν ακούς το ‘ω Θεέ μου’ εκφράζεται όταν συμβαίνει κάτι, το βλέπεις και το λες. Όταν υπάρχει πανικός. Σε διαφορετική περίπτωση όταν κάθεται κάποιος δεν καταλαβαίνεις πως κρυολόγησε ή δεν λες ‘ω Θεέ μου’. Εκεί συμβαίνει κάτι, υπάρχει ένα γεγονός και για αυτό λένε ‘ω Θεέ μου’. Έρχονται σε μας διάφορες πληροφορίες αλλά δεν μπορούμε να τις πούμε. Όμως γνωρίζουμε τις ενοχλήσεις του Ερντογάν. Υπήρχαν φήμες πως είναι επιληπτικός, όπως και ότι είχε χειρουργηθεί στο έντερο”.

Η υγεία του Ερντογάν ήταν ένα συνεχές ζήτημα από το 2006, όταν ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του, τροφοδοτώντας φήμες ότι είχε επιληψία ή διαβήτη ή και τα δύο. Μετά από χειρουργική επέμβαση στο κάτω έντερο του το 2011, ορισμένοι ντόπιοι δημοσιογράφοι και ξένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι είχε προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου , υποθέτοντας μάλιστα ότι είχε μόνο δύο χρόνια ζωής. Και πάλι πριν από δύο χρόνια, φούντωσαν οι φήμες για τον θάνατο του προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν εξαφανίστηκε για τρεις ημέρες αντί να παρευρεθεί σε μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη.

Μετά τον τηλεοπτικό τρόμο, ένας από τους πρώτους που έστειλε ευχές στον Ερντογάν ήταν ο πολιτικός αντίπαλός του, ο ήπιος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος θα τον αμφισβητήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Μαΐου και, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, σε αποφασιστικός δεύτερος γύρος δύο εβδομάδες αργότερα.

Παρά την αντιπαράθεση νωρίτερα την Τρίτη, όταν ο Ερντογάν αρνήθηκε να σφίξει το χέρι του Κιλιτσντάρογλου κατά τη διάρκεια τελετής για την 61η επέτειο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έγραψε στο Twitter τις ευχές του στον Ερντογάν αμέσως μετά το περιστατικό, όπως και άλλα μέλη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης. “Είθε ο Ερντογάν να γίνει σύντομα καλά και συνεχίζουμε την [εκλογική διαδικασία] με ειρήνη και καλή υγεία”, έγραψε στο Twitter ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του Κόμματος Ευδαιμονίας.

“Οι ευχές του Κιλιτσντάρογλου είναι πολύτιμες”, δήλωσε ο Μπουλέντ Τουράν, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, στο CNN-Türk την Τετάρτη. “Η πολιτική, εξ ορισμού, είναι φορτωμένη με πολεμικές. Αλλά η ανθρωπιά και η ευγένεια είναι σημαντικές.”

Το πρωί της Τετάρτης, το γραφείο του προέδρου ανακοίνωσε το πρόγραμμα των τελετών του Ερντογάν σε τρεις πόλεις, αλλά ο πρόεδρος έγραψε το μεσημέρι στο Twitter ότι “ξεκουράζεται” για την ημέρα και ότι στη θέση του θα παρευρεθεί ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. 

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος ήθελε να είναι σε καλή φόρμα για την τελετή στον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας, ο οποίος κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom. Ο Ερντογάν είχε προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να παραστεί στην τελετή, αλλά ο Ρώσος ηγέτης δεν θα έρθει. Αντίθετα, θα μιλήσει στην τελετή μέσω τηλεδιάσκεψης. Το ίδιο θα κάνει και ο Ερντογάν, ανέφεραν πηγές αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Στις 27 Απριλίου, το πρώτο φορτίο καυσίμων θα παραδοθεί στο Akkuyu, τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στη νότια επαρχία της Μερσίνας. Το εργοστάσιο γλίτωσε αλώβητο από τον φονικό σεισμό που κατέστρεψε 11 επαρχίες στη νότια Τουρκία και σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Η υγεία του Ερντογάν θέμα συζήτησης

Η υγεία του Ερντογάν ήταν ένα θέμα συζήτησης στην Τουρκία από τις ημέρες της πρωθυπουργίας του. Δημοσιογράφοι, ξένοι αναλυτές και απλοί άνθρωποι έχουν συχνά εικάσει το εάν ο πρόεδρος είχε διαβήτη, επιληψία ή καρκίνο. Το 2006, ο Ερντογάν μεταφέρθηκε εσπευσμένα χωρίς τις αισθήσεις του σε νοσοκομείο. Ενώ ο πρωθυπουργός αναμφίβολα θα προτιμούσε να κρατήσει την επίσκεψη κρυφή, έγινε πρωτοσέλιδο όταν ο οδηγός και οι σωματοφύλακές του πήδηξαν από το αυτοκίνητο και σε κατάσταση αμόκ χτυπούσαν τις πόρτες, με το κλειδί να παραμένει στη μίζα, ενεργοποιώντας το σύστημα αυτόματου κλειδώματος. Καθώς ο Ερντογάν βρισκόταν αναίσθητος μέσα, οι φρουροί του προσπαθούσαν να σπάσουν το παράθυρο του θωρακισμένου αυτοκινήτου, με τη βοήθεια εργαζομένων σε ένα κοντινό εργοτάξιο που έφεραν βαριοπούλες.

Όταν ο Ερντογάν χειρουργήθηκε στο έντερό του το 2011, ντόπιοι δημοσιογράφοι και διεθνείς αρθρογράφοι ισχυρίστηκαν ότι είχε προχωρημένο καρκίνο. Στη συνέχεια, λίγους μήνες μετά την επέμβαση, η τουρκική εφημερίδα Taraf δημοσίευσε ένα email μεταξύ δύο συναδέλφων της Stratfor που εδρεύει στις ΗΠΑ, το οποίο παρέχει γεωπολιτική ανάλυση, υποστηρίζοντας ότι οι γιατροί αφαίρεσαν ένα τμήμα 20 εκατοστών (8 ιντσών) του παχέος εντέρου του Ερντογάν.

“Η πρόγνωση δεν φαίνεται καλή, ωστόσο. Ο χειρουργός είπε ότι υπολόγιζαν δύο χρόνια για αυτόν”, έγραφε το email. Καθώς οι φήμες κυκλοφόρησαν, ο Ερντογάν αρνήθηκε να συζητήσει τις ιδιαιτερότητες της υγείας του, αλλά επιτέθηκε στο ρεπορτάζ ως καθαρό ψέμα. “Είναι ο Θεός και μόνο ο Θεός που ξέρει πόσο θα ζήσει ο καθένας μας”, είπε ο Ερντογάν σε μια οργισμένη ομιλία του στο κόμμα του. “Όταν έρχεται η ώρα του θανάτου, δεν μπορείς να τον μετακινήσεις ούτε μια ώρα μπροστά ούτε πίσω”.

Πιο πρόσφατα, φήμες για τον θάνατο του Ερντογάν κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Νοέμβριο του 2021, όταν απροσδόκητα ακύρωσε μια επίσκεψη σε μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη και άδειασε το πρόγραμμά του. Ένα βίντεο με τον Ερντογάν να φαίνεται να περπατά με δυσκολία και ένα μακρύ tweet από έναν πρώην βουλευτή του AKP που καλούσε τον Ερντογάν “να καθαρίσει τον καρκίνο του” τροφοδότησε επίσης τις εικασίες. Ξαφνικά χιλιάδες άρχισαν να δημοσιεύουν απόψεις και ευχές για την υγεία του προέδρου στα social media. Μερικοί άνθρωποι μοιράστηκαν φωτογραφίες από χαλβά, ο οποίος για τους Τούρκους χρησιμοποιείται όπως τα κόλυβα και προσφέρεται στη μνήμη των νεκρών, με το hashtag #ölmüş (#dead). Σύντομα σατιρικά βίντεο καλωσόρισαν τον Ερντογάν στη μετά θάνατον ζωή.

Την επόμενη μέρα, η ισχυρή Διεύθυνση Επικοινωνίας δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο με τον Ερντογάν να περπατά, λέγοντας: “Εμπιστοσύνη στους φίλους, φόβος στους εχθρούς”. Το μήνυμα ακολούθησε ανακοίνωση ότι ξεκίνησαν δικαστικές έρευνες σε 30 άτομα που μοιράζονταν “χειραγωγικό περιεχόμενο” στο Twitter χρησιμοποιώντας το hashtag “νεκρό”.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube