Weather Icon

Τατάρ – Τουρκία φρεσκάρουν κόκκινες γραμμές στο Κυπριακό και η Αθήνα κάνει… προσέγγιση

Τατάρ – Τουρκία φρεσκάρουν κόκκινες γραμμές στο Κυπριακό και η Αθήνα κάνει… προσέγγιση

Τατάρ: Εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα, δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε συμφωνία στην Κύπρο

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Την ώρα που η Άγκυρα εμφανίζεται να απλώνει χέρι συνεργασίας προς την Αθήνα, στην Κύπρο σπεύδει να φρεσκάρει, σε συνεργασία με τον Ερσίν Τατάρ, τις κόκκινες γραμμές στο Κυπριακό διαμηνύοντας πως δεν θα υπάρξει καμιά υποχώρηση από την κυριαρχική ισότητα. Όλες οι ενέργειες, σύμφωνα με νέα παραδοχή του Ερσίν Τατάρ, γίνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας. 

Σε δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ (πηγή ΓΤΠ) ανέφερε πως εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα, δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε συμφωνία στην Κύπρο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, συνέχισε. «Η κυριαρχία σημαίνει θέμα ύπαρξης. Οι μη κυρίαρχοι λαοί είναι καταδικασμένοι να χαθούν και να εξαφανιστούν από τη σκηνή της ιστορίας. Η κυριαρχία είναι η μόνη μας εγγύηση. Ως πρόεδρος της δημοκρατίας επιμένω πολύ σε αυτό το θέμα με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας». Αυτό είναι σωστό, είπε σημειώνοντας ότι αν υπάρξει συμφωνία, φυσικά θα είναι καλύτερα για όλους».

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σημείωσε πως όλοι χρειάζονται την ύπαρξη και τη διασφάλιση του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας εκ νέου πως χωρίς αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας δεν μπορεί να έρθει μια συμφωνία στην Κύπρο. Πρόσθεσε επίσης ότι όταν εξετάζουν το μέλλον της παρουσίας τους στην Κύπρο και την περιοχή διαπιστώνουν ότι «χρειαζόμαστε μια συμφωνία προκειμένου η Δημοκρατία της Τουρκίας, ως εγγυήτρια χώρα, να εδραιώσει περαιτέρω τη σταθερότητα όσον αφορά τόσο τη δική της ασφάλεια όσο και την ασφάλεια των ομογενών της». «Για να είναι δυνατή μια συνθήκη, πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία μας», είπε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, σε συνέντευξή του (πηγή ΓΤΠ) τόνισε από δικής του πλευράς πως «σε περίπτωση που κατοχυρωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς που είναι ουσιώδη δικαιώματα των αδελφών μας Τούρκων της Κύπρου, μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη στο νησί. Κανείς να μην σκεφτεί ότι θα γίνουν υποχωρήσεις από αυτό το όραμα και ότι οι Τούρκοι της Κύπρου θα μπορούσαν να χασομερήσουν με μοντέλα δοκιμασμένα πολλές φορές και αποτυχημένα».

Οι προσπάθειες του «ηγέτης της ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που παραγνωρίζουν την «τδβκ» – κατά την έκφρασή του – και τους Τούρκους της Κύπρου, «δεν έχουν καμία αξιοσημείωτη, αξιοπρόσεχτη σημασία για εμάς. Δεν υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει τον ρόλο του στην κατάληξη σε αποτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα σε περίοδο που ήταν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το 2017».

Αν η ΕΕ θέλει πράγματι να διαδραματίσει θετικό ρόλο την επίλυση του Κυπριακού, συνέχισε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους τούρκους της Κύπρου, όπως αναφέρθηκε στους Τ/κ, το 2004. «Πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη και την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, πρέπει να αξιολογήσει χωρίς προκαταλήψεις το όραμα λύσης και τις προτάσεις  συνεργασίας της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Από την συνάντηση της Γενεύης και εντεύθεν δεν είδαμε κανένα βήμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο κ. Οκτάι εννοώντας την άτυπη συνάντηση 5+1 τον Απρίλιο του 2021 και την πρόταση που κατέθεσε εκεί ο Ερσίν Τατάρ για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

«Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών μπορούν να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου αναγνωρίζοντας την τδβκ. Αυτό βρίσκεται πίσω από την έκκληση που απηύθυνε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο κ. πρόεδρός μας προς την διεθνή κοινότητα για αναγνώριση της τδβκ», υποστήριξε ο Φουάτ Οκτάι.

Αναθεώρηση σχέσεων με ΕΕ

Στα κατεχόμενα ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου τάχθηκε υπέρ αναθεώρησης των σχέσεων της τ/κ πλευράς με την Ευρωπαϊκή Ενωση.  Ο κ. Ερτουγρούλογλου τοποθετήθηκε γραπτώς για την πρόταση της ε/κ πλευράς για πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. 

Ο κ. Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά «εκμεταλλεύεται» την ΕΕ για να εμποδίσει την αναβάθμιση της θέσης των κατεχομένων στη διεθνή σκηνή. Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η ΕΕ διατηρεί ένα λεγόμενο γραφείο υποστήριξης με διπλωματική ασυλία στην τδβκ, την οποία δεν αναγνωρίζει ως κράτος. Το γραφείο αυτό σαμποτάρει το καθεστώς και τα θεμέλια της τδβκ με κάθε δραστηριότητά του». Η ΕΕ, πρόσθεσε, δεν ντρέπεται γι’ αυτό. «Πώς μπορεί η ΕΕ να εξηγήσει την ασυνέπεια και την αντίφαση της ύπαρξης διπλωματικής αποστολής σε μια χώρα που δεν αναγνωρίζει;», κατέληξε.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube