Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Απριλίου 2023

Ο Διακυβερνητικός Αναπτυξιακός Φορέας Ανατολικής Αφρικής αναλαμβάνει δράση για την επίτευξη ανακωχής στο Σουδάν

Ο Διακυβερνητικός Αναπτυξιακός Φορέας Ανατολικής Αφρικής αναλαμβάνει δράση για την επίτευξη ανακωχής στο Σουδάν
Οι ηγέτες του Νότιου Σουδάν, του Τζιμπουτί και της Κένυας ορίσθηκαν από τον Διακυβερνητικό Αναπτυξιακό Φορέα Ανατολικής Αφρικής (IGAD) να έρθουν από κοινού σε επαφή με τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν προκειμένου να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες. Παράλληλα, ο IGAD απηύθυνε έκκληση στον επικεφαλής του τακτικού στρατού, στρ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν, και τον αρχηγό των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης», στρ. Μωχάμαντ Χαμντάν Ντάγκαλο, να σταματήσουν άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, ορίσθηκαν ο Πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιρ, του Τζιμπουτί, Ισμαήλ Ομάρ Γκελλέ, και της Κένυας, Ουίλιαμ Ρούτο, να επικοινωνήσουν άμεσα, τόσο με τον επικεφαλής του τακτικού στρατού του Σουδάν, στρ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν, όσο και με τον αρχηγό των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης», στρ. Μωχάμαντ Χαμντάν Ντάγκαλο, προκειμένου να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να αρχίσει μία διαδικασία διαπραγμάτευσης προς επίλυση της θεσμικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Στη χθεσινή διαδικτυακή διάσκεψη δεν συμμετείχε ο ηγέτης της Ερυθραίας, Ησαΐας Αφουέρκι.
Νωρίτερα χθες, ο Πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιρ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Όπως αναφέρουν σουδανικές δημοσιογραφικές πηγές, ο Πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν ενθαρρύνθηκε από την Αίγυπτο να αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία προκειμένου να επιλυθεί η σουδανική κρίση το συντομότερο δυνατόν.
Πρόκειται για την πρώτη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του είδους, που αναλαμβάνει ο περιφερειακός οργανισμός IGAD, ο οποίος ιδρύθηκε το 1996 με κύριο στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με την πάροδο των ετών, και κατόπιν πρωτοβουλίας της Αιθιοπίας, διευρύνθηκε το πολιτικό πλαίσιο της διακυβερνητικής συνεργασίας των χωρών-μελών του. Ιδρυτικά μέλη του IGAD είναι το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία, το Σουδάν και η Ουγκάντα. Το Νότιο Σουδάν κατέστη μέλος του IGAD το 2011 και από το 2018 η Ερυθραία επανήλθε στον Οργανισμό.
Γαβριήλ Χαρίτος – 17/4/2023

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube