Weather Icon
Κίνα , Λατινική Αμερική 27 Απριλίου 2023

Μετά τη Βραζιλία, η Αργεντινή: Πληρωμές με yuan, αντί για δολάρια στις εισαγωγές από Κίνα

Μετά τη Βραζιλία, η Αργεντινή: Πληρωμές με yuan, αντί για δολάρια στις εισαγωγές από Κίνα

Στα βήματα της Βραζιλίας

Η απόφαση αυτή αναμένεται να βελτιώσει τις προοπτικές του καθαρού συναλλαγματικού αποθέματος της Αργεντινής τόνισε ο Αργεντίνος ΥΠΟΙΚ, Sergio Massa

Τις ραγδαίες εξελίξεις που δρομολογούνται σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την αποδολαριοποίηση έρχεται να επιβεβαιώσει η απόφαση της Αργεντινής να αρχίσει να πληρώνει για τις εισαγωγές της από την Κίνα με yuan παρά με δολάρια.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Sergio Massa έχοντας στο πλευρό του τον Κινέζο πρέσβη Zou Xiaoli, η Αργεντινή θα πληρώνει σε yuan για τις εισαγωγές της από την Κίνα εγκαταλείποντας σταδιακά το δολάριο, κάτι που όπως είπε, αναμένεται να βελτιώσει τις προοπτικές του καθαρού συναλλαγματικού αποθέματος της Αργεντινής.

Στα βήματα της Βραζιλίας

Όπως έγινε γνωστό, η Αργεντινή σκοπεύει να πληρώσει εισαγωγές από την Κίνα αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε yuan τον Απρίλιο, και κατόπιν θα πληρώνει σε yuan εισαγωγές της τάξης των 750 εκατομμυρίων δολαρίων σε μηνιαία βάση.
Σημειώνεται πως αντίστοιχη απόφαση είχε λάβει στα τέλη Μαρτίου και η Βραζιλία με τον πρόεδρο Lula να διερωτάται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα «γιατί να είναι υποχρεωμένες όλες οι χώρες να κάνουν τις συναλλαγές τους σε δολάρια;».

Βελτίωση συναλλαγματικού αποθέματος

Ο Massa υποστήριξε πως η εγκατάλειψη του δολαρίου στις συναλλαγές με την Κίνα θα «βελτιώσει τις προοπτικές του καθαρού (συναλλαγματικού) αποθέματος της Αργεντινής» και «θα επιτρέψει να διατηρηθούν το επίπεδο της δραστηριότητας, ο όγκος των εισαγωγών, ο ρυθμός των συναλλαγών» ανάμεσα στις δύο χώρες και «τα επίπεδα οικονομικής λειτουργίας που έχει ανάγκη η Αργεντινή».
Η απόφαση της Αργεντινής έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα είναι σε μια κρίσιμη στιγμή όσον αφορά τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάρια λόγω της απότομης πτώσης στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων λόγω μιας ιστορικής ξηρασίας αλλά και της πολιτικής αβεβαιότητας εξαιτίας των προγραμματισμένων εκλογών για το 2024.

Βουτιά για το pesos

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφεται την ώρα που το pesos της Αργεντινής υφίσταται εδώ και μέρες μεγάλη πτώση έναντι του δολαρίου, καθώς στην παράλληλη, ανεπίσημη αγορά η ισοτιμία πλησιάζει τα 500 pesos για ένα δολάριο, όταν η επίσημη ισοτιμία βρίσκεται στο επίπεδο 227:1.
Μέσα σε μια εβδομάδα δηλαδή απώλεσε περίπου το 20% της αξίας του.

Τοπικά νομίσματα

Ο Κινέζος πρέσβης υπογράμμισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση προκειμένου να «προστατευθούν και να αναπτυχθούν οι παγκόσμιες αγορές και να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για να διευθετούν τις συναλλαγές».
Αν και έχει αρχίσει να γίνεται παγκοσμίως μεγάλη συζήτηση για την αποδολαριοποίηση, το δολάριο αντιπροσωπεύει για τον Απρίλιο το 42% των νομισμάτων που χρησιμοποιούνται στο διεθνές εμπόριο, έναντι 33% του ευρώ, 6% της βρετανικής λίρας, 5% του yen και μόλις 2% του yuan.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube