Weather Icon
ΗΠΑ , Ισραήλ , Κύπρος , Τουρκία 28 Απριλίου 2023

Μενέντεζ στο Φόρουμ των Δελφών! Ανάχωμα σε επικίνδυνους ηγέτες τύπου Ερντογάν και Πούτιν η πρωτοβουλία «3+1»

Μενέντεζ στο Φόρουμ των Δελφών! Ανάχωμα σε επικίνδυνους ηγέτες τύπου Ερντογάν και Πούτιν η πρωτοβουλία «3+1»

Η σκοπιμότητα και η σπουδαιότητα του διακοινοβουλευτικού σκέλους της πρωτοβουλίας «3+1» αναλύθηκε και επισημάνθηκε σε ειδικό πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Με συντονιστή τον Έντι Ζεμενίδη, επικεφαλής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης ανέπτυξαν διεξοδικά τα οφέλη για την πρόοδο, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από τη συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με τη συνεργασία και την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Θερμά μηνύματα έστειλαν ο Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Γερουσίας καθώς και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Ζεμενίδης εισαγωγικά επισήμανε ότι ο Μπομπ Μενέντεζ «αποτελεί» τον Μάικλ Τζόρνταν της ομάδας που έχει αναλάβει την πρόοδο του διαλόγου μεταξύ των χωρών.

Στο μήνυμα που ακολούθησε αμέσως μετά ο κ. Μενέντεζ επισήμανε με έμφαση ότι η πρωτοβουλία «3+1» όχι μόνον αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ευρύτερη συνεργασία αλλά και ανάχωμα σε «επικίνδυνους ηγέτες» όπως ο Ερντογάν και ο Πούτιν που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο για την επίτευξη των σκοπών τους.

Σημείωσε ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ μοιράζονται τις ίδιες αξίες και τόνισε ότι παράλληλα με τις ενεργειακές συνδέσεις πρέπει να τονιστεί και η σπουδαία δουλειά που γίνεται στην Αλεξανδρούπολη η οποία εκτός από κεντρικός ενεργειακό κόμβος μπορεί να γίνει η «Σούδα του βορρά», κλειδί για την ασφάλεια της περιοχής.

Η πρωτοβουλία «3+1» κατέληξε πρέπει να μην μείνει μόνον στην ενέργεια αλλά και επεκταθεί και στην αμυντική συνεργασία καθώς η ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή γεμάτη υποσχέσεις. «Ας συνεχίζουμε να χτίζουμε».

Πιο αναλυτικά ο κ. Μενέντεζ είπε: «Το τριμερές σχήμα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, συν τις ΗΠΑ, πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ενέργεια. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι με τους στρατιωτικούς εταίρους και συμμάχους μας. Οι συλλογικές μας δυνατότητες με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Όπως είδαμε τον τελευταίο χρόνο, επικίνδυνοι ηγέτες, όπως ο Ερντογάν ή ο Πούτιν, είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο. Η καλύτερη άμυνα κατά μιας τέτοιας επίθεσης είναι να έχουμε ισχυρές συμμαχίες με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές τους αξίες. Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κράτη που πιστεύω ότι είναι ενωμένα με τέτοια κοινά συμφέροντα και αξίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες από τις αλλαγές να τίθενται σε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων»

Στο δικό της μήνυμα η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι η πρωτοβουλία εκτός από τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας αποτελεί και κλειδί για μια νέα στρατηγική ασφάλειας στην περιοχή.

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη προόδου και σταθερότητας.

Στη συνέχεια, στις τοποθετήσεις των παρόντων ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του, αλλά το πιο σημαντικό όπως είπε είναι ότι στην Κύπρο την στηρίζουν όλες οι δυνάμεις από τη δεξιά ως την αριστερά.

Ο Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του Κογκρέσου στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ σημειώνοντας πόσο σημαντικός είναι ο διακοινοβουλευτικός διάλογος που αναπτύσσεται.

Επισήμανε δε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν τάσσεται απέναντι σε κανέναν, αλλά προωθείται για να εμπεδώσει τη συνεργασία και την κατανόηση μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών.

Ο Δημήτρης Καιρίδης προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά λέγοντας ότι εάν η Τουρκία δεχθεί να συμμετάσχει ισότιμα σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες τότε φυσικά είναι καλοδεχούμενη. Συμπλήρωσε δε με έμφαση ότι είναι μια από τις ελάχιστες φορές ιστορικά όπου μέλη του αμερικανικού κογκρέσου συνομιλούν με σχέση ισοτιμίας απέναντι σε μια πρωτοβουλία.

Φόρουμ Δελφών: Ανάχωμα σε επικίνδυνους ηγέτες τύπου Ερντογάν και Πούτιν η πρωτοβουλία «3+1» λέει ο Μενέντεζ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube