Weather Icon
Νίκος Μελέτης , Τουρκία 19 Απριλίου 2023

Ερντογάν: Κηρύσσει πόλεμο στον… ιμπεριαλισμό, «πουλάει» αεροπλανοφόρα, drones και τανκς

Ερντογάν: Κηρύσσει πόλεμο στον… ιμπεριαλισμό, «πουλάει» αεροπλανοφόρα, drones και τανκς

Ο ιμπεριαλιστής Ερντογάν πουλάει… αντι-ιμπεριαλιστική τρέλα

Με το ερώτημα «σε ποιόν εμπιστεύεστε τον Αιώνα της Τουρκίας» να αναδεικνύεται σε κεντρικό σλόγκαν ο Ερντογάν ξέσπασε χθες από το Αφιόν Καραχισάρ εναντίον των «ιμπεριαλιστών και των υπεργολάβων τους», κατηγορώντας ευθέως τον αντίπαλο του Κ.Κιλιτσντάρογλου ως όργανό τους. Να θυμίσουμε ότι στο προεκλογικό μανιφέστο του ΑΚΡ στην ίδια κατηγορία είχε συμπεριληφθεί και η Ελλάδα, καθώς η πολιτική της χώρας μας έναντι της Τουρκίας χαρακτηρίστηκε ως «παράδειγμα άσκησης ιμπεριαλιστικής πολιτικής δι’ αντιπροσώπου» (σ.σ ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πλήξουν την Τουρκία).

Τα μεγαλοϊδεατικά αυτά οράματα δεν είναι νέα στην πολιτική αντίληψη του Τ.Ερντογάν και ήδη με τη συνέντευξή του στο περιοδικό «Kriter Dergi», τον Οκτώβριο του 2021 είχε παρουσιάσει αναλυτικά το πως βλέπει τον ρόλο της Τουρκίας σε έναν πολυπολικό κόσμο, όχι μόνο ως μια τοπική -περιφερειακή δύναμη αλλά ως παγκόσμιο παίκτη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να ενισχύσει αυτή την πολιτική προσέγγιση παρά το γεγονός ότι οι σεισμοί του Φεβρουαρίου έδειξαν με άγριο τρόπο τις αδυναμίες της Τουρκίας να αντιμετωπίσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην καρδιά της τουρκικής ενδοχώρας.

Όμως αυτά κάθε άλλο παρά πτοούν τον Τ.Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί μεθοδικά να ανακτήσει έδαφος, να πείσει ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί την ανοικοδόμηση της χώρας, την αποκατάσταση των πληγών που άφησε ο Εγκέλαδος και κυρίως να εμφανισθεί ως ο μοναδικός εγγυητής ανύψωσης της Τουρκίας σε σημαντικό διεθνή παίκτη, παρά τις τωρινές δυσκολίες.

Για δυο περίπου μήνες ο ίδιος και όλος ο κρατικός -κομματικός μηχανισμός αφοσιώθηκε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν οι σεισμοί. Τώρα προεκλογικά μοίρασε κλειδιά για νεοαγειρόμενα σπίτια, έδωσε βοηθήματα (μερικές φορές άκομψα, μοιράζοντας ο ίδιος χαρτονομίσματα), υπόσχεται ότι μέχρι το τέλος του Μπαϊραμιού θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα συντρίμμια από τις πόλεις και ότι σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα αποδοθούν νέες υποδομές και νέες κατοικίες στους σεισμοπαθείς.

Όμως αυτή η καμπάνια δεν αρκεί για τον Τούρκο ηγέτη. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τον ίδιο εκλογική αναμέτρηση προβάλει η ανάγκη επαναφοράς του Δόγματος της Τουρκικής Ισχύος και σε αυτό πλέον φαίνεται ότι ο Τ.Ερντογάν έχει επενδύσει για τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας.

Η καθέλκυση του αποβατικού σκάφους Anadolu, τουρκικής κατασκευής εντάχθηκε στην προεκλογική καμπάνια του Τούρκου ηγέτη. Το Anadolu ήδη βρίσκεται στο Λιμάνι της Κωνσταντινούπολης ανοικτό σε επισκέψεις του κοινού. Αγκυροβολημένο στις όχθες του Βοσπόρου, προκαλεί τα βλέμματα και επιχειρεί να τονώσει το εθνικιστικό αίσθημα των Τούρκων πολιτών. Βεβαίως, λίγοι ασχολούνται με το γεγονός ότι αυτό το σχέδιο ξεκίνησε με στόχο να αποδώσει στην Τουρκία (με την βοήθεια των Ισπανών που προσέφεραν τις τεχνικές προδιαγραφές) ένα σύγχρονο αεροπλανοφόρο. Τελικά το σκάφος που παραδόθηκε στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα μπορεί να μεταφέρει ένα τάγμα, μερικά ελικόπτερα και UAV’s (με αναδιπλούμενα πτερά) χωρίς αυτό φυσικά να μειώνει τις δυνατότητες που έχει αναπτύξει πλέον η τουρκική αμυντική βιομηχανία. Ένας κλάδος που δημιουργήθηκε σχεδόν εκ του μηδενός στην διάρκεια της 20ετους ηγεσίας του Ερντογάν, συνδέθηκε στενά με το κράτος και με ισχυρές πολιτικά οικογένειες, μεταξύ αυτών και εκείνης του γαμπρού του Σ.Μπαϊρακτάρ.

Μόνο τον τελευταίο μήνα η τουρκική κυβέρνηση παρουσίασε μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα που κάποτε φάνταζαν αδύνατα για την Τουρκική Πολεμική Βιομηχανία: Ενα πρωτότυπο μοντέλο του 5ης γενιάς μαχητικού TFX (που ακόμη βεβαίως θα χρειαστεί αρκετό καιρό και μεγάλες επενδύσεις προκειμένου να είναι έτοιμο επιχειρησιακά), το ελαφρύ μαχητικό- εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hurjet, ενώ η κρατική εταιρία ΤΑΙ αποκάλυψε την πρώτη φωτογραφία του Anka-3, ενός drone με δυνατότητες stealth.

Η εταιρία BAYKAR που ανήκει στον γαμπρό του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ μετά τις επιτυχίες των Drones που κατασκεύασε στην αρχική φάση του πολέμου στο Ουκρανικό μέτωπο, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνει τις δοκιμές για μη επανδρωμένο μαχητικό KIZILEMA.

Για τις 23 Απριλίου προγραμματίζεται να παραδοθεί το πρώτο τουρκικής κατασκευής τανκ ALTAY, με την εταιρεία που το κατασκευάζει να υπόσχεται την μαζική παραγωγή του στις αρχές του 2025.

Χθες στο Εσκισεχίρ και στο Αφιόν Καραχισάρ ο Τ.Ερντογάν εκτός από τα επιτεύγματα της αμυντικής βιομηχανίας, υποσχέθηκε ότι σύντομα θα παραδοθεί τουρκικής κατασκευής ηλεκτρομηχανή για τους σιδηροδρόμους, θα αξιοποιηθούν κοιτάσματα σπάνιων γαιών και το τουρκικό φυσικό αέριο από την Μαύρη Θάλασσα θα φθάσει σε 17 συνοικίες και πόλεις, σε μια προσπάθεια να δείξει μια «μεγάλη εικόνα» αποφεύγοντας τα μικρά…

Και το «αντιιμπεριαλιστικό» ξέσπασμά του δείχνει που θα στοχεύσει τις επόμενες ημέρες: «…Πηγαίνετε να ρωτήστε τους Τουρκοκύπριους των οποίων τα δικαιώματα προστατεύουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητήστε τους να σας πουν σε ποιους υποκλινόμαστε και σε ποιους δεν γονατίζουμε με τη στάση μας, τον αγώνα μας, την αντίστασή μας… Ω έθνος μου, είσαι μάρτυρας, ολόκληρη η πολιτική μας ζωή έχει περάσει πολεμώντας τους ιμπεριαλιστές και τους υπεργολάβους τους. Σπάσαμε την εξουσία της κηδεμονίας, αμφισβητήσαμε τον ιμπεριαλισμό. Σπάσαμε ξανά τα κόλπα των ιμπεριαλιστών ενάντια στη χώρα μας με τη Συρία και τους υπεργολάβους τους.

Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου (σ.σ. της απόπειρας πραξικοπήματος), ο κ. Κεμάλ δραπέτευσε από τα τανκ και κατευθυνόταν προς το δημαρχείο. Ήμασταν με τους ανθρώπους μας στο αεροδρόμιο Yeşilköy. Βάλαμε το στήθος μας με το έθνος μας ενάντια στους πυροβολητές των ιμπεριαλιστών. Κόψαμε τους κρουνούς των ιμπεριαλιστών μην επιτρέποντας πια τα λόμπι συμφερόντων που ρούφηξαν το αίμα του έθνους σαν βδέλλες για χρόνια. Μετατρέψαμε τα σενάρια καταστροφής των ιμπεριαλιστών σε κουρέλια, δουλεύοντας για την ειρήνη κρατώντας τη χώρα μας μακριά από συγκρούσεις στην περιοχή μας. Με τη χρήση του εθνικού μας νομίσματος, έχουμε μπερδέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ιμπεριαλιστών… Ποιος είναι αυτός που γνώρισε κρυφά τους ιμπεριαλιστές, δούρειος ίππος του ΔΝΤ ; Ξέρεις ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, σωστά; Ναι, ο κύριος Κεμάλ (Κιλιτσντάρογλου) …».

Βεβαίως όλη αυτή η καμπάνια και η προβολή της ισχύος της Τουρκίας απευθύνεται κυρίως σε ένα εθνικιστικό κοινό το οποίο σε μεγάλο βαθμό ήδη ψηφίζει παραδοσιακά τον Ερντογάν και τον στενό σύμμαχο του Μπαχτσελί και είναι ερωτηματικό κατά πόσο μπορεί να προσελκύσει την κρίσιμη εκείνη μάζα ψηφοφόρων που θα κάνει την διαφορά στις κάλπες της 14ης Μαΐου…

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube