Weather Icon

Επίθεση της ρωσικής Εκκλησίας κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Επίθεση της ρωσικής Εκκλησίας κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Φωτ.: Reuters

Σκληροί ισχυρισμοί κατά του ηγέτη της Ορθοδοξίας από εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας

To Πατριαρχείο της Μόσχας τραβά το σκοινί στην αντιπαράθεσή του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο -που έχει αναγνωρίσει την ανεξάρτητη εκκλησία της Ουκρανίας-, με εκπρόσωπό του να κατηγορεί σήμερα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι δεν είναι ικανός να είναι ηγέτης της Ορθοδοξίας και ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά των Εκκλησιών.

Σε δηλώσεις του στη ρωσική τηλεόραση, ο Βαχτάνγκ Κιπσίτζε, αντιπρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας, Κοινωνίας και ΜΜΕ, είπε ότι οι ενέργειες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίου, «ο οποίος παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των τοπικών Εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, θα απορριφθούν από την παγκόσμια Ορθοδοξία και ο ρόλος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο».

«Οσον αφορά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, γενικά δεν είναι καθόλου το είδος του ανθρώπου που, έστω και θεωρητικά, θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Και νομίζω ότι οι περισσότερες Εκκλησίες δεν είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αυτήν την ηγεσία. Ενώ είναι έτοιμος να αναγνωριστεί ως “ο πρώτος μεταξύ ίσων”, αυτό σε γενικές γραμμές δεν του αρκεί», είπε ο Β. Κιπσίτζε στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Solovyov Live.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι διεκδικεί την πλήρη υποταγή  σε αυτόν άλλων τοπικών ορθόδοξων Εκκλησιών και το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις τους, όπως κάνει, για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την Εκκλησία στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι αργά ή γρήγορα αυτή η πρακτική, αυτοί οι ισχυρισμοί θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ρόλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Αυτή η μέθοδος, αυτός ο τρόπος δράσης είναι εντελώς ακατάλληλος για την παγκόσμια Ορθοδοξία, και θα απορριφθεί, σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε ο Κιπσίτζε.

Πηγή: TASS, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube