Weather Icon

Επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Κάιρο – Θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης με Σίσι

Επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Κάιρο – Θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης με Σίσι

Συνεχίζουν μαζί Κύπρος και Αίγυπτος

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Πραγματοποιώντας μόλις της δεύτερη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε να πάει στο Κάιρο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταδείξει τη σημασία που έχει για την Κύπρο η συνεργασία με Αίγυπτο. «Η Αίγυπτος, είναι η δεύτερη μου επίσκεψη μετά την Ελλάδα και αυτό έχει και συμβολική, αλλά πολύ περισσότερο ουσιαστική σημασία», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης,  «αφού αντανακλά απόλυτα την ξεκάθαρη πολιτική μας βούληση για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας, αυτό που θεωρούμε ως στρατηγικό συνεταιρισμό».

Νίκος Χριστοδουλίδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι έστειλαν το μήνυμα ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν χέρι-χέρι να πορεύονται και να συνεργάζονται τόσο για αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή όσο και ευρύτερα. Ιδιαίτερης σημασίας η αλληλοστήριξη που προσφέρουν μια χώρα στην άλλη, η Κύπρος εντός της ΕΕ και η Αίγυπτος στο χώρο της Ισλαμικής Διάσκεψης. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Σίσι υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας, η οποία είχε ωθήσει τις δύο χώρες σε σύσφιγξη των δεσμών τους. Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «και στην πραγματοποίηση στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο της επόμενης Συνόδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων». Σημείωσε επίσης ότι «η Αίγυπτος είναι η πρώτη χώρα με την οποία η Κύπρος ξεκίνησε τέτοιου είδους συνεργασία, τέτοιου είδους συναντήσεις κοινές». Επίσης ανάφερε ότι προσβλέπουν στην πραγματοποίηση της επόμενης μας συνάντησης με την Ελλάδα, «ενώ ανταλλάξαμε απόψεις και για περαιτέρω διεύρυνση των σχηματισμών αυτών, πάντοτε σε Ad hoc βάση και με άλλες χώρες της περιοχής».

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι θεωρεί «ιδιαίτερα σημαντική στην παρούσα συγκυρία, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις τόσο στην περιοχή μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο, τη σύγκλιση των προσεγγίσεων ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Κύπρο ως προς την αντιμετώπιση όλων αυτών των περιφερειακών και των διεθνών ζητημάτων, η οποία θα πρέπει να βασίζεται πάντοτε στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Σύμφωνα με τον ΠτΔ «αυτή η στάση, η κοινή στάση αρχών που τηρούμε, η προσήλωσή μας σε αρχές, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας και η συμμόρφωση και των δύο χωρών προς τους κανόνες εθιμικού δικαίου, όπως για παράδειγμα, η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, διασφαλίζουν και αποδεικνύουν ότι η συνεργασία μας, η κοινή μας προσέγγιση, δεν είναι ούτε εφήμερη ούτε ευκαιριακή».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αλ Σίσι είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες απολαμβάνουν σχέσεις  στρατηγικής σημασίας και συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε στην ουσιαστική ενίσχυση των διμερών σχέσεων επί Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν θέματα Ενέργειας και μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στις μονάδες ρευστοποίησης του στην Αίγυπτο, καθώς και το θέμα ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και της πράσινης ενέργειας. 

Είπε ακόμα ότι η Αίγυπτος προσβλέπει σε συνεργασία με την Κύπρο σε αναπτυξιακούς και παραγωγικούς τομείς. Τόνισε την ανάγκη οι χώρες να σέβονται την απόλυτη κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι στο Κυπριακό, η Κύπρος έχει τη στήριξη της Αιγύπτου και προσπαθεί πάντα να συμβάλει στην επίλυση του μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Συνδρομή ΕΕ για μεταναστευτικό 

Στη διάρκεια των δηλώσεών του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή θα εργαστεί για την ενίσχυση των ευρωαιγυπτιακών σχέσεων «αλλά την ίδια στιγμή για αναγνώριση από πλευράς Βρυξελλών του σημαντικού και καθοριστικού ρόλου που η Αίγυπτος διαδραματίζει για να υπάρξουν συνθήκες σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει την Αίγυπτο στο μεταναστευτικό. «Σήμερα στην Αίγυπτο φιλοξενούνται τουλάχιστον 7 εκατομμύρια μετανάστες και η Αίγυπτος είναι μια χώρα η οποία, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, δεν λαμβάνει την οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση από πλευράς ΕΕ».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube