Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό εργαλείο στις συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων που μαίνονται για πάνω από ένα χρόνο.

Τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο, το Κίεβο τα θεωρεί ως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ουκρανικών δυνάμεων έναντι των Ρώσων.

«Τα ”πουλιά” αλλάζουν την πορεία του πολέμου και σώζουν τις ζωές στρατιωτών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο Ουκρανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την Καινοτομία, την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και την Τεχνολογία και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Μιχάιλο Φέντοροβ.

Εκθειάζοντας τη χρήση τους στον πόλεμο, ο Φέντοροβ συνόδευσε την ανάρτησή του με βίντεο και φωτογραφίες που εικονίζουν μεγάλο αριθμό drones.

«Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών του έργου United24, το ”Drone Army” έκλεισε συμβόλαια για 3.200 συγκροτήματα UAV, για πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια. Το δόγμα της χρήσης των UAVs άλλαξε εντελώς. έχουν εκπαιδευτεί ως χειριστές drone», ανέφερε ο Φέντοροβ.

Τι εννοείς όμως με το «Drone Army»;  Σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο Kyiv Independent, πρόκειται για ένα κοινό έργο του ουκρανικού υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της οργάνωσης United24. Το έργο βοηθά στον εφοδιασμό Ουκρανών στρατιωτών με drones, καθώς και στην εκπαίδευσή τους για να τα χρησιμοποιούν.

Ναυτεμπορική