Weather Icon
Τεχνολογία , Υγεία 5 Απριλίου 2023

Bloomberg: Η χειρουργική συναντά την εικονική πραγματικότητα! Το ινδικό ιατρικό λογισμικό γίνεται παγκόσμιο

Bloomberg: Η χειρουργική συναντά την εικονική πραγματικότητα! Το ινδικό ιατρικό λογισμικό γίνεται παγκόσμιο

«Τρίψτε τον δάκτυλο του ασθενούς», είπε η φωνή στο αυτί μου. Καθώς το νυστέρι στο χέρι μου επρόκειτο να έρθει σε επαφή με τη σάρκα, με προειδοποίησε: «Αποφύγετε να τρυπήσετε το δάκτυλο γιατί περιέχει περισσότερες νευρικές απολήξεις που θα είναι πιο επώδυνες».

Χρησιμοποιώντας τα ακουστικά Quest 2 της Meta Platforms Inc., διεξήγαγα την πρώτη νοσηλευτική διαδικασία της ζωής μου σε ένα άκρως αυθεντικό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, με γάντια, βαμβακερές μπατονέτες, κάδους απόρριψης και, ναι, έναν ασθενή που με περίμενε να ζωγραφίσω αίμα για να ελέγξετε το επίπεδο γλυκόζης του. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα VR, το οποίο βοήθησε ακόμα και έναν αρχάριο σαν εμένα να το κάνει σωστά την πρώτη φορά, έχει σχεδιαστεί από νέους τεχνο-επιχειρηματίες από το Chennai, στη νότια Ινδία.

Η εταιρεία τους είναι μία από τις περισσότερες από 200 νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν από το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογικών Ερευνών της πόλης , ένα εγχείρημα που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση αλλά χρηματοδοτείται από αποφοίτους και εταιρείες . Το πεντάχρονο MediSim VR έχει προχωρήσει πέρα ​​από τη φάση εκκόλαψης: Με 2.000 μαθητές που εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή στα εργαστήρια που έχει δημιουργήσει σε ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές, αναδεικνύεται σε σοβαρό παίκτη.

Πρόσφατα, το MediSim VR πήγε στον γκουρού προσομοίωσης Gianluca De Novi της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ  ως σύμβουλος και συνδέθηκε με το Κέντρο Εκπαίδευσης, Προσομοίωσης και Καινοτομίας της Hartford HealthCare Corp. ή CESI. Ο στόχος είναι να σπάσει μεγάλες και προσοδοφόρες αγορές ιατρικής εκπαίδευσης όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία.

Οι δυνατότητες της Ινδίας στο λογισμικό εισέρχονται σε νέα φάση. Ο κλάδος που άρχισε να λειτουργεί  – αρχικά για να βοηθήσει στη διόρθωση του σφάλματος Y2K – παρέμεινε προσηλωμένος στην παροχή υπηρεσιών που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες με ένα κλάσμα του κόστους συγγραφής κώδικα στη Δύση. Ωστόσο, αυτή η ανδρεία στο εργασιακό αρμπιτράζ δεν κατάφερε να φτάσει στο επόμενο επίπεδο πολυπλοκότητας. Με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως η ιδιωτική  σουίτα αποκατάστασης βλαβών της Vembu Technologies , η χώρα δεν έχει ακόμη δημιουργήσει γνωστές επιτυχίες σε προϊόντα λογισμικού. 

Περιμένετε να αλλάξει αυτό. Ενώ πολλοί Ινδοί γράφουν κώδικα για εταιρείες της Silicon Valley, ορισμένοι, όπως ο Sundar Pichai της Alphabet Inc. και ο Satya Nadella της Microsoft Corp., διαχειρίζονται παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς. Αυτό ενεργοποιεί τώρα την επιθυμία των επιχειρηματιών να δημιουργήσουν εξειδικευμένα προϊόντα λογισμικού στο σπίτι και να τα μεταδώσουν σε παγκόσμιο επίπεδο – ως υπηρεσίες κατ’ απαίτηση στο cloud. Σε τελική ανάλυση, εάν οι πλάκες ακτίνων Χ από τη Δύση μπορούν να διαβαστούν στη Μπανγκαλόρ, γιατί οι μελλοντικοί γιατροί σε προηγμένα έθνη δεν μπορούν να μάθουν πώς να κάνουν μια χειρουργική επέμβαση σε μια εικονική ενότητα εκπαίδευσης γραμμένη χιλιάδες μίλια μακριά στο Τσενάι; 

σχετίζεται με το Bengaluru Reads Your Ray X. Το Chennai μπορεί να εκπαιδεύσει τον γιατρό σας
Ο αρθρογράφος Andy Mukherjee δοκιμάζει ένα ακουστικό VR. 
Φωτογραφία: Andy Mukherjee

Τα μανεκέν, στα οποία οι φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής μαθαίνουν παραδοσιακά την τέχνη τους, είναι συχνά ανεπαρκή για μια μεγάλη τάξη, χρειάζονται εντατικούς – και ακριβούς – πόρους εκπαιδευτών, και ωστόσο ο αντίκτυπός τους στη μάθηση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Η εικονική πραγματικότητα λύνει αυτά τα προβλήματα. Δίνει επίσης στους επαγγελματίες υγείας μια καλύτερη κατανόηση του τι να περιμένουν στον πραγματικό κόσμο. Η Sharmila Anand, γιατρός και εκπαιδευτικός που συμβουλεύει τους συνιδρυτές του MediSim VR, μου είπε ότι η πρώτη φορά που συνάντησε το Code Blue – νοσοκομειακή συντομογραφία όταν ένας ενήλικας αντιμετωπίζει επείγουσα ιατρική κατάσταση, όπως καρδιακή ή αναπνευστική ανακοπή – ήταν σε ζωντανό ασθενή.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Ο συνιδρυτής του MediSim VR και Chief Technology Officer Jeno Manickam Durairaj προέρχεται από τον κόσμο των παιχνιδιών υπολογιστών , ενώ ο Sabarish Chandrasekaran, ο διευθύνων σύμβουλος, είναι μηχανικός και MBA. Ασχολήθηκαν με λύσεις βασισμένες στην εικονική πραγματικότητα που ανατέθηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες για τα πάντα, από νέα μοντέλα τρακτέρ έως επερχόμενα έργα ακινήτων, όταν αποφάσισαν ότι αντί να καταλήξουν ως εταιρεία υπηρεσιών λογισμικού, έπρεπε να δημιουργήσουν ένα προϊόν. Όταν έφτασε η Adith Chinnaswami, μια εκπαιδευμένη λαπαροσκοπική χειρουργός, οι ιδρυτές γνώριζαν ότι η εξειδίκευσή τους επρόκειτο να είναι η ιατρική εκπαίδευση.

Αρχικά, επικεντρώθηκαν στις χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά σύντομα συνειδητοποίησαν ότι η εκπαίδευση του προσωπικού του νοσοκομείου σε ό,τι συμβαίνει εντός ή εκτός του χειρουργείου είναι μια ακόμη μεγαλύτερη αγορά. Τότε ήταν που προσγειώθηκαν στο Κέντρο Καινοτομίας Τεχνολογίας Υγείας στο  IIT Madras . (Το διάσημο κολέγιο μηχανικών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλιό όνομα για το Chennai.)

Οι ιατρικές σχολές είναι δεκτικές στην ιδέα γιατί απλώς φιλοξενούν τα εργαστήρια VR δωρεάν. Η MediSim χρεώνει στους Ινδούς φοιτητές ένα προσιτό ετήσιο τέλος άδειας περίπου 300 $ για τη χρήση των σταθμών της που κοστίζουν 12.000 $  ανά τεμάχιο για την κατασκευή. Μίλησα με τους Sivasri και Tamilselvi, τριτοετείς φοιτητές στο Puducherry Medical College. Εκτός από την πρακτική που βασίζεται σε μανεκέν, το ίδρυμά τους διαθέτει ήδη χρόνο για το εργαστήριο VR. Τώρα θέλουν περισσότερες εκπαιδευτικές ενότητες βασισμένες στην εικονική πραγματικότητα και περισσότερες δοκιμές για να ελέγξουν την επάρκειά τους. Το MediSim VR έχει τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ιατρική προσομοίωση. Μόλις μπορέσει να συμπεριλάβει απτική ανάδραση  – όπου οι μαθητές θα λάβουν μια αισθητηριακή αντίδραση από το σώμα του ασθενούς κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης χειρουργικής επέμβασης – τα μαθησιακά αποτελέσματα θα βελτιωθούν περαιτέρω, μου είπε ο Chinnaswami.

Πριν γίνει παγκόσμιος, η επιχείρηση εξωτερικής ανάθεσης υπηρεσιών της Ινδίας έκοψε τα δόντια της σε τεράστια εγχώρια έργα, όπως η μηχανογράφηση του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων σιδηροδρόμων. Οι εταιρείες προϊόντων ενδέχεται να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή. Από την πανδημία, η ινδική κυβέρνηση συνειδητοποίησε οδυνηρά ότι οι πόροι υγειονομικής περίθαλψης της χώρας χρειάζονται αναβάθμιση, τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική. Η πιο εύπορη νότια περιοχή τα πηγαίνει σχετικά καλύτερα, αλλά η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη στις μικρότερες πόλεις της βόρειας Ινδίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Εταιρείες όπως η MediSim είναι ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση της ιατρικής μάθησης που βασίζεται σε VR στο βασικό πρόγραμμα σπουδών. 

Παγκοσμίως, η εκπαίδευση υγειονομικής περίθαλψης που βασίζεται σε VR είναι μια βιομηχανία 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. «Είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου», λέει ο CEO της MediSim VR Chandrasekaran, ο οποίος αναμένει ότι η αγορά θα οκταπλασιαστεί έως το 2030. Ηγέτης της αγοράς είναι η Osso VR με έδρα το Σαν Φρανσίσκο .

Ένας στους εφτά γιατρούς στις ΗΠΑ είναι ινδικής καταγωγής. Οι νοσοκόμες από την Κεράλα έχουν μακρά παράδοση να φροντίζουν ασθενείς σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, ειδικά στον Περσικό Κόλπο. Τώρα είναι η σειρά του ινδικού ιατρικού λογισμικού να γίνει παγκόσμιο, οπλισμένο με δεδομένα εκπαίδευσης για χιλιάδες μαθητές στην εγχώρια αγορά. Η ινδική ιατρική εκπαίδευση ακολουθεί το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η προσαρμογή των εκπαιδευτικών ενοτήτων στα αμερικανικά πρότυπα δεν θα είναι πολύ δύσκολη. Ο καθετήρας είναι ο ίδιος παντού, παρόλο που αυτό που είναι γνωστό ως urobag στην Ινδία ονομάζεται τσάντα κλειστού κυκλώματος στην Αμερική. 

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube