Weather Icon

Βήματα αναβάθμισης στρατηγικών συμμαχιών της Κύπρου

Βήματα αναβάθμισης στρατηγικών συμμαχιών της Κύπρου

Επισκέψεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε Αίγυπτο και Ισραήλ

  Κώστας Βενιζέλος   

Στη Λευκωσία προετοιμάζουν αυτό το χρονικό διάστημα επισκέψεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Τα ταξίδια αυτά συνδέονται με την προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας που προσδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, αλλά και με πρωτοβουλίες, που θα αναπτυχθούν σε διμερές επίπεδο, όπως και σε τριμερές, σε συνεργασία με την Αθήνα. 

Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών στην περιοχή, στην γειτονιά μας, η ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων σε περισσότερους τομείς, ειδικά στα ενεργειακά, οικονομία αλλά και στα ζητήματα της ασφάλειας, συνιστούν βασικούς πυλώνες εξωτερικής πολιτικής στους οποίους δίνει ιδιαίτερο βάρος η Λευκωσία. Πρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών καθώς και υπηρεσιακοί εργάζονται για τις δυο επικείμενες αυτές επισκέψεις, ώστε να επιτευχθούν οι επιδιώξεις, που τίθενται. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κάιρο, στις 4-5 Απριλίου και η ατζέντα των συζητήσεων με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Άμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, θα είναι πλούσια. Θα συζητηθούν τα ενεργειακά, οι εξελίξεις στην περιοχή, η τουρκική επιθετικότητα, η διεύρυνση των συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα και τομείς. Η Αίγυπτος, ως η μεγαλύτερη χώρα της περιοχής, με ισχυρή επιρροή, μπορεί- σύμφωνα με τη Λευκωσία- να βοηθήσει αποτρεπτικά στις τουρκικές μεθοδεύσεις για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Η Αίγυπτος έχει λειτουργήσει και λειτουργεί αποτρεπτικά σε κινήσεις της Άγκυρας στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας. Τα αποτελέσματα των τουρκικών ενεργειών για αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας δεν είναι για την Άγκυρα η αναμενόμενη κι αυτό οφείλεται και στο Κάϊρο, όπως, ασφαλώς και σε άλλες χώρες. Αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυπριακή πλευρά θέλει η ενίσχυση της συνεργασίας με την Αίγυπτο να έχει διάρκεια και στρατηγικό βάθος. Για το Κάιρο η Λευκωσία αποτελεί γέφυρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το ενεργειακό παιχνίδι είναι πιο σίγουρο με τη συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής. Σημειώνεται ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο πρωτίστως οι Ευρωπαίοι, λόγω του Ουκρανικού έχουν στρέψει την προσοχή τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κι αυτό το γνωρίζουν όλοι οι παίκτες της γειτονιάς. Είναι δε σαφές πως επείγει το θέμα της εξεύρεσης εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά αναξιοποίητα κοιτάσματα. 

Στο Ισραήλ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις 10-11 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι από τους πρώτους, που έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αμέσως μετά την εκλογή του ήταν ο Ισραηλινός ομόλογός του, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επενδύει στις σχέσεις με τη Λευκωσία. Το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι  Κύπρος και Ελλάδα προσφέρουν στη χώρα του στρατηγικό βάθος και μια διέξοδος προς την Ευρώπη. Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου έχουν, μεταξύ άλλων, να συζητήσουν τα θέματα της ενέργειας όπως και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, Eurasia interconnector  ενώ  από το Τελ Αβίβ επανήλθε και το έργο για την κατασκευή  του αγωγού EastMed, αν και φαντάζει απομακρυσμένη η υλοποίηση του. Περαιτέρω θα συζητήσουν και τρόπους  συνεργασίας των δύο χωρών σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, όπως για την κατάσβεση πυρκαγιών και την αντιμετώπιση κρίσεων στην περιοχή.

Τριμερής συνάντηση

Σημειώνεται συναφώς ότι στις 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος θα είναι ο οικοδεσπότης, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του την προηγούμενη ημέρα, 30 Μαρτίου ενώ έχει ήδη επικοινωνήσει και με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ. Διμερείς συναντήσεις θα έχει ο κ. Κόμπος και με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Αίγυπτου, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης.

Στην μεγάλη εικόνα είναι σαφές πως η Λευκωσία επενδύει στρατηγικά στην περιοχή, στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες καθώς θεωρεί πως μπορεί να ενισχύσει το ρόλο της και να αναδείξει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Και σε αυτό το κομβικό σημείο, με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, την κρίση στα ενεργειακά και τη στάση της κατοχικής Τουρκίας, η εδραίωση των συνεργασιών, διμερών και τριμερών στην περιοχή και χρήσιμες είναι- και εάν σωστά τύχουν διαχείρισης- και αποτελεσματικές. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα φλερτάρει με Κάιρο και Τελ Αβίβ, χωρίς ωστόσο, να διαφαίνεται πως  η όποια βελτίωση των σχέσεων τους να απειλήσει να ανατρέψει εκείνες με Λευκωσία και Αθήνα. 

Η εμπλοκή της Ε.Ε. περνά από Παρίσι και Βερολίνο

Οι κινήσεις της Λευκωσίας στην περιοχή για ενίσχυση των πυλώνων συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη γίνονται παράλληλα με άλλες ενέργειες και πρωτοβουλίες σε άλλα πεδία. Η Κυπριακή Δημοκρατία προωθεί συστηματικά και εντατικά την πρωτοβουλία της για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό και ενόψει τούτου, όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο περιθώριο των εργασιών του οποίου θα έχει επαφές για να επεξηγήσει την πρότασή του. Πρόκειται για ένα δύσκολο μεν εγχείρημα, ωστόσο, είναι πρόδηλο πως η απόφαση της κυπριακής πλευράς είναι ότι η πρόταση θα προωθηθεί μέχρι τέλους. Η Λευκωσία επενδύει σε αυτή την προσπάθεια της στην υποστήριξη, που μπορεί να τύχει η πρωτοβουλία της από το Παρίσι και το Βερολίνο. Η Γαλλία με την πρόσκληση που έχει απευθύνει ο Πρόεδρος Μακρόν προς τον κ. Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί το Παρίσι, θεωρήθηκε από τη Λευκωσία ως πολύ ενθαρρυντική ένδειξη. Κυρίως γιατί γνωρίζουν στη γαλλική πλευρά πως προτεραιότητα Χριστοδουλίδη σε αυτή τη φάση είναι να πετύχει την εμπλοκή της Ε.Ε. Πέραν από τη Γαλλία, για τη Λευκωσία στόχος παραμένει να πεισθεί και ο άλλος ισχυρός εταίρος μας στην Ένωση, η Γερμανία και να στηρίξει την πρωτοβουλία. Ο Πρόεδρος αναμένεται ότι θα έχει μια πρώτη συζήτηση για το θέμα με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της επικείμενης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η εμπλοκή της Ε.Ε. συνδέεται και με το διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας και επί τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ονόματα υπόψη της, πλην όμως δεν εξαρτάται η επιλογή μόνο από την ίδια. Εξαρτάται από τους εταίρους μας στην Ένωση, αλλά και από τη στάση της Άγκυρας έναντι της πρωτοβουλίας γενικά και της επιλογής του ειδικού απεσταλμένου ειδικά. 

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον και αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις αναφορικά με τη συνεργασία των δυο χωρών. Στο πεδίο αυτό εργάζεται η Λευκωσία αλλά και η ομογένεια.

Είναι σαφές, πάντως, ότι σε αυτή τη φάση, όπως επιβεβαιώνεται και από την επίσκεψη της αναπληρώτριας Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, στην Κύπρο, δεν υπάρχουν προοπτικές για να σπάσει το αδιέξοδο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν βήματα. Όλα θα εξαρτηθούν από την ενημέρωση ΝτιΚάρλο προς τον Γενικό Γραμματέα και πως ο τελευταίος θα αποφασίσει να κινηθεί. Θα εξαρτηθεί και από το ενδεχόμενο να υπάρξουν αιφνιδιαστικές κινήσεις από την Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να «σπάσει» τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube