Weather Icon
Ενεργειακά , Ιράκ , Τουρκία 25 Μαρτίου 2023

Το Ιράκ κερδίζει βασική υπόθεση διαιτησίας για το κουρδικό πετρέλαιο κατά της Τουρκίας

Το Ιράκ κερδίζει βασική υπόθεση διαιτησίας για το κουρδικό πετρέλαιο κατά της Τουρκίας

Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση διαιτησίας στην μακροχρόνια διαμάχη του με την Τουρκία, η οποία επικεντρώνεται στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή, και δήλωσε ότι θα συζητήσει “μηχανισμούς” για να συνεχίσει να ρέει το πετρέλαιο, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου αποφάσισε υπέρ του Ιράκ την Πέμπτη, δήλωσε το Ιράκ. 

Έγγραφο που είδε το Bloomberg News και εκδόθηκε από το ιρακινό ναυτιλιακό γραφείο στο λιμάνι Ceyhan της Τουρκίας, αναφέρει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέπει πλέον τη φόρτωση αργού πετρελαίου προς όφελος της περιοχής του Κουρδιστάν χωρίς τη συγκατάθεση των ομοσπονδιακών αρχών του Ιράκ. Το έγγραφο επικαλείται αξιωματούχο της κρατικής εταιρείας Botas της Τουρκίας, που ειδοποίησε το ιρακινό ναυτιλιακό γραφείο.   

Στην υπόθεση διαιτησίας, η οποία τρέχει στο δικαστήριο που εδρεύει στο Παρίσι εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια, το Ιράκ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία παραβίασε μια συμφωνία διαμετακόμισης αγωγών του 1973, επιτρέποντας την εξαγωγή αργού πετρελαίου από την κουρδική περιοχή χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης.  

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube