REAL TIME |

Weather Icon

Στέφανος Καραβίδας: Γιατί οι Ρώσοι έριξαν το MQ-9 Reaper των ΗΠΑ; (ΒΙΝΤΕΟ)

Στέφανος Καραβίδας: Γιατί οι Ρώσοι έριξαν το MQ-9 Reaper των ΗΠΑ; (ΒΙΝΤΕΟ)

Στέφανος Καραβίδας: Γιατί οι Ρώσοι έριξαν το MQ-9 Reaper των ΗΠΑ;

Τα αίτια και τις προεκτάσεις της κατάρριψης του αμερικανικού drone παρακολούθησης στον Εύξεινο Πόντο από ρωσικά μαχητικά Sukhoi-27 ανέλυσε ο Στέφανος Καραβίδας.

To ρεπορτάζ

Το Reaper MQ-9 κατέπεσε στα διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, αφού χτυπήθηκε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, από ρωσικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Η Μόσχα παραδέχεται ότι αναχαίτισε το drone με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ τους που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρριψή του.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το drone εισήλθε, από τα ανοικτά της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014, στην ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού που έχει κηρύξει η ίδια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Σε αυτό το στάδιο δεν μπορώ να μιλήσω για κίνητρο ή πρόθεση (από την πλευρά της Ρωσίας), αλλά αυτό που μπορώ να πω απολύτως ξεκάθαρα είναι ότι πρόκειται για μια απερίσκεπτη και επικίνδυνη ενέργεια», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Το Κίεβο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν σκοπίμως το Reaper προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον.

Τα συντρίμμια του αμερικανικού drone, για την κατάρριψη του οποίου στη Μαύρη Θάλασσα κατηγορείται από τη Δύση, ανακοίνωσε ότι θέλει να ανακτήσει η Ρωσία, ενώ παράλληλα επιχειρεί να αποδείξει την εμπλοκή, όπως καταγγέλλει, των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ενώ η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι ερευνά τα κίνητρα της Μόσχας στο περιστατικό.

Το αμερικανικό υπορυγείο Άμυνας δημοσίευσε στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο – ντοκουμέντο από το περιστατικό με το μαχητικό Sukhoi της Ρωσίας και το αμερικανικό drone MQ9 «Reaper» που σημειώθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στο βίντεο ντοκουμέντο το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος διακρίνεται αρχικά να ρίχνει καύσιμα στο drone MQ-9 και μετά να το χτυπάει. Το βίντεο κόβεται προς στιγμήν. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η εικόνα επιστρέφει, και είναι εμφανές ότι ο έλικας έχει πάθει ζημιά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube