REAL TIME |

Weather Icon

Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε Ακσενέρ: Εμείς είμαστε Κούρδοι και Κούρδοι θα παραμείνουμε, βάλτο καλά στο μυαλό σου…

Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε Ακσενέρ: Εμείς είμαστε Κούρδοι και Κούρδοι θα παραμείνουμε, βάλτο καλά στο μυαλό σου…

“Πληρωμένη” απάντηση του Ντεμιρτάς στην Ακσενέρ

Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP Selahattin Demirtaş έστειλε μια ανοιχτή επιστολή στην αρχηγό του IYI Party Akşener και είπε: “Γιατί η διαπραγματευτική πολιτική που είναι σωστή για εσάς δεν είναι σωστή για το HDP;” Ο Ντεμιρτάς ολοκλήρωσε την επιστολή του στα κουρδικά με το «Να ξέρετε ότι είμαστε Κούρδοι».

Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP Selahattin Demirtaş, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη φυλακή της Αδριανούπολης για περισσότερα από έξι χρόνια, μοιράστηκε μια δημοσίευση που αφορά την Πρόεδρο του Κόμματος IYI Meral Akşener.

Στην ανοιχτή επιστολή του προς την Akşener, ο Demirtaş είπε: “Ως μέρος της Εθνικής Συμμαχίας, είχατε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τα μέρη της συμμαχίας σας. Γιατί η διαπραγματευτική πολιτική που έχετε δικαίωμα να κάνετε εσείς, δεν είναι δικαίωμα για το HDP; Αφού θα ψηφίσει και το HDP για υποψήφιο πρόεδρο της δημοκρατίας, γιατί δεν μπορεί να κάνει κι αυτό διαπραγμάτευση; Τι κακό μπορεί να υπάρχει αν το κάνουμε;”
Ο Ντεμιρτάς, αφού έθεσε τέσσερα ερωτήματα στην Ακσενέρ, ολοκλήρωσε την επιστολή του με κουρδικές λέξεις που σημαίνουν: “Η τελευταία λέξη, κύριε Akşener. Να ξέρετε ότι είμαστε Κούρδοι. Εμείς, ως Κούρδοι, έχουμε ταυτότητα, γλώσσα, πολιτισμό, τέχνη και ιστορία. Έχουμε δίκιο στον αγώνα μας. Να μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό!”

Έγραψε στα κουρδικά:

“Peyva dawî, birêz Akşener bila tu zanibe ku em Kurd in. Em gelê Kurd έχουν nasname, γλώσσα, cand, hûner û dirok in. Em di doza xwe de jî mafdarin. Bila qet nebe ji bîr kirin! “

«Γνωρίζετε ότι το κόμμα μας έχει παρουσία στη βουλή»

Ο Ντεμιρτάς είπε επίσης, “Το κόμμα μας HDP, όπως και το Κόμμα IYI, πήρε τη νομιμότητά του από τον λαό. Επιπλέον, το κοινό έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το HDP από το κόμμα σας, καθιστώντας το HDP τρίτο κόμμα στην Τουρκία.”

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ AKŞENER

Ο Ντεμιρτάς έθεσε επίσης ορισμένες ερωτήσεις στην Akşener, λέγοντας «Πρέπει να σας ρωτήσω ανοιχτά»:

Κύριε Πρόεδρε, σε αυτή την περίπτωση οφείλω να ρωτήσω ανοιχτά:

1- Θέλετε την ψήφο μου ως ψηφοφόρου του HDP; Πώς σκοπεύετε να με πείσετε, αφού με την ψήφο μου θα καθίσετε στα έδρανα της Αντιπροεδρίας και του υπουργείου; Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι δεν είπατε «δεν θέλω» τις ψήφους του HDP, οι οποίες επέτρεψαν στους δημάρχους της Συμμαχίας του Έθνους να κερδίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

2- Αν και το HDP δεν είπε ποτέ ότι θέλει κάποιο υπουργείο, κάποιοι φίλοι σας πλήγωσαν και περιθωριοποίησαν εμάς και τους ψηφοφόρους του HDP λέγοντας «Δεν θα δώσουμε υπουργείο στο HDP». Τώρα, αν αυτοί οι φίλοι σας είναι υποψήφιοι για να καθίσουν στα υπουργικά έδρανα και αυτό είναι εφικτό μόνο με τις ψήφους των ψηφοφόρων του HDP, δεν πρέπει να μας πείσετε για να σας ψηφίσουμε;

3- Παρόλο που το HDP δήλωσε ότι δεν θέτει άλλα αιτήματα εκτός από τις δημοκρατικές αρχές, είπατε, «Το CHP μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με το HDP, αλλά δεν μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις και τα αιτήματά τους δεν μπορούν να τεθούν σε αυτό το τραπέζι». Βλέπετε τα αιτήματα για εκδημοκρατισμό ως παραχωρήσεις;

Αν έρθετε στην εξουσία και οι απαιτήσεις του HDP δεν έρθουν στο τραπέζι της διαπραγάτευσης μαζί σας, ποιο τραπέζι μας προτείνετε; Σκέφτεστε να μας κατευθύνετε ξανά στην «αντιτρομοκρατική», όπως γίνεται εδώ και πενήντα χρόνια;

4- Ούτε το HDP ούτε οι ψηφοφόροι του HDP θα δεχτούν μια προσέγγιση από μια αυταρχική, επιβλητική ή κυρίαρχη σκοπιά, εκτός από μια διαπραγμάτευση κατά πρόσωπο μεταξύ ίσων. Δεν υιοθετούμε άλλη μέθοδο εκτός από την επίλυση των προβλημάτων μας στο πεδίο της δημοκρατικής πολιτικής, ειρηνικά, μιλώντας με σύγχρονο τρόπο. Υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος που προτείνετε;

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΣΤΑ ΚΟΥΡΔΙΚΑ: EM GELÊ KURD XWEDİ NASNAME

Ο Ντεμιρτάς ολοκλήρωσε την επιστολή του με κουρδικές λέξεις ως εξής:

“Peyva dawî, birêz Akşener bila tu zanibe ku em Kurd in. Em gelê Kurd έχουν nasname, γλώσσα, cand, hûner û dirok in. Em di doza xwe de jî mafdarin. Bila qet nebe ji bîr kirin! “

που σημαίνουν: “Η τελευταία λέξη, κύριε Akşener. Να ξέρετε ότι είμαστε Κούρδοι. Εμείς, ως Κούρδοι, έχουμε ταυτότητα, γλώσσα, πολιτισμό, τέχνη και ιστορία. Έχουμε δίκιο στον αγώνα μας. Να μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό!”

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΑΚΣΕΝΕΡ;

Στην ερώτηση «Μπορεί το HDP να συναντηθεί με το CHP;» η Akşener απάντησε, “Το CHP μπορεί να συναντηθεί με το HDP, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά δεν μπορούν ποτέ να μας το φέρουν στο τραπέζι των έξι”.

Ο Akşener είπε τα εξής σχετικά με την πιθανή συνάντηση CHP-HDP:

«Κάθε πολιτικό κόμμα πρέπει να σέβεται τις σχέσεις των πολιτικών κομμάτων μεταξύ τους. Διαπραγματεύσεις για να πάρουν υπουργεία δεν μπορούν να γίνουν. Ο διάλογος είναι κάτι άλλο. Είμαι κατά των μυστικών διαπραγματεύσεων, είμαι υπέρ της ειλικρίνειας και της διαφάνειας. Είναι σαφές ότι το CHP μπορεί να συναντηθεί με το HDP. Αλλά δεν μπορεί ποτέ να το φέρει στο τραπέζι μας.» 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube