Weather Icon

Πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ: Ο Αλίεφ να ξεμπλοκάρει το Αρτσάχ

Πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ: Ο Αλίεφ να ξεμπλοκάρει το Αρτσάχ

Ο Αλίεφ διαστρεβλώνει τα γεγονότα και το περιεχόμενο των εγγράφων σύμφωνα με ενημέρωση από την Αρμενία. Ο Νικόλ Πασινιάν χαρακτηρίζει εγγυήτρια δύναμη του Αρτσάχ τη Ρωσική Ομοσπονδία

Ρεπορτάζ: Λιάνα Μανουκιάν, el.armradio.am

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο εγγυητής της ασφάλειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι θα πρέπει να εκτελέσει αυτόν τον ρόλο.

Αναφερόμενος στη θέση της Αρμενίας ως εγγυητή της ασφάλειας σε περίπτωση κλιμάκωσης κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε- “Γιατί υπέγραψα την τριμερή διακήρυξη της 9ης Νοεμβρίου; Για έναν απλό λόγο, κατανοώντας ότι σε αυτή την κατάσταση η Αρμενία δεν μπορεί να είναι πλήρης εγγυητής της ασφάλειας του ΝΚ, οπότε υπήρχε ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα εγγυάται την ασφάλεια του ΝΚ.

Στην τριμερή διακήρυξη και στην επακόλουθη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με την οποία επιτρέπεται στον πρόεδρο της ΡΟ να εισάγει στρατεύματα στο ΝΚ, και συνοψίζοντα όλα αυτά, επιβαιβεώνεται ότι η Ρωσία είναι η εγγυήτρια της ασφάλειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όχι επειδή η Αρμενία δεν θέλει, αλλά επειδή, δυστυχώς, η Αρμενία δεν μπορεί να επιτελέσει πλήρως αυτή τη λειτουργία λόγω της ήττας της στον πόλεμο των 44 ημερών. Επομένως, συνδυάζοντας όλα αυτά τα επιχειρήματα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εγγυητής της ασφάλειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι η Ρωσική Ομοσπονδία.

Από την άλλη πλευρά, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ διαθέτει αμυντικό στρατό, τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να παρουσιάσει ως στρατό της Αρμενίας. Η Αρμενία δεν έχει στρατό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ”.

«Το πλαίσιο των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα πρέπει να αποφασίζεται από τον λαό του ΝΚ και την κυβέρνηση

“Το ζήτημα των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς και αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους. Πιστεύουμε ότι θα ήταν σωστό ο λαός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ήταν ο κύριος εμπνευστής αυτού του ζητήματος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικολ Πασινιάν.

Είπε ότι η κύρια συζήτηση θα πρέπει να γίνει μεταξύ του Μπακού και του Στεπανακέρτ. “Οι διεργασίες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χωρίς τους διεθνείς μηχανισμούς και εγγυήσεις είναι αδύνατο να προχωρήσουμε”, δήλωσε ο Πασινιάν, υπενθυμίζοντας ότι στο Μόναχο ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι υπάρχει διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα και τις εγγυήσεις των Αρμενίων του Καραμπάχ, αλλά μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν αποδείχθηκε ότι το Μπακού προσφέρθηκε να συζητήσει το θέμα της ενσωμάτωσης. “Ας δούμε πώς άλλαξε το λεξιλόγιο μέσα σε ένα μήνα. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις λέξεις, αλλά είναι οι συμφωνίες και η συνεχής πρακτική της μη τήρησης από το Αζερμπαϊτζάν. Και το εύρος των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του λαού τоυ Ναγκόρνο-Καραμπάχ , σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφασιστεί από το λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την κυβέρνηση”.

Μεγάλη πιθανότητα κλιμάκωσης της κατάστασης

“Υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη πιθανότητα κλιμάκωσης της κατάστασης τόσο κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία όσο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Είπε ότι το συμπέρασμά του βασίζεται στην ολοένα και πιο επιθετική ρητορική του Αζερμπαϊτζάν. “Υπάρχουν και κάποια άλλα δεδομένα”, δήλωσε ο Πασινιάν. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ρητορική του Αζερμπαϊτζάν αυξήθηκε τόσο πριν όσο και μετά τον πόλεμο.

Μίλησε επίσης για τους μηχανισμούς συγκράτησης. «Δεν είναι η Αρμενία που ξεκίνησε επιθετικές ενέργειες και κλιμάκωση, και αυτός είναι ο λόγος που η Αρμενία αποφάσισε να καλέσει παρατηρητές της ΕΕ”.

Ο Πασινιάν υπενθύμισε ότι πριν και μετά τον πόλεμο, το Αζερμπαϊτζάν εξηγούσε οποιαδήποτε κλιμάκωση από τις ενέργειες της Αρμενίας. “Καταλαβαίνοντας ότι δεχόμαστε επίσης ερωτήσεις από τους εταίρους μας, καθώς και από τους ευρωπαίους εταίρους μας, είπαμε ότι μπορούν να στείλουν παρατηρητές”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι ο κίνδυνος νέας κλιμάκωσης είναι πολύ υψηλός.

Απάντηση του Αζερμπαϊτζάν για τη συνθήκη ειρήνης

«Αν έχουμε μια κατάσταση όπου πρόκειται να υπογράψουμε ένα έγγραφο σε δύο ή τρεις ημέρες, είναι στην πραγματικότητα καλά νέα και όχι άσχημα, γιατί σημαίνει ότι έχουμε προχωρήσει στις διαπραγματευτικές διαδικασίες και έχουμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα», είπε στους δημοσιογράφους o πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι το αποτέλεσμα των ονείρων μας, αλλά, είναι ένα αποτέλεσμα που πρέπει να διασφαλίζει μια μακροπρόθεσμη ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη.

Υπάρχει κάποιο έγγραφο; Γνωρίζετε ότι στα μέσα Φεβρουαρίου δώσαμε στο Αζερμπαϊτζάν την απάντησή μας σε ένα ενδεχόμενο σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης (όντως υπάρχει σχέδιο). Και πριν από δύο ή τρεις ημέρες λάβαμε την απάντηση του Αζερμπαϊτζάν στο σχέδιό μας. Τι μπορώ να πω για αυτό το έγγραφο; Υπάρχει κάποια πρόοδος σχετικά με το έγγραφο; Θα πρέπει να τονιστεί ότι βλέπουμε κάποιο πρόοδο, αλλά όσο προχωράμε, τόσο περισσότερα θεμελιώδη προβλήματα προκύπτουν”, δήλωσε ο Πασινιάν.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα προβλήματα που δημιούργησε η αζέρικη πλευρά. “Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να διεκδικήσει εδαφικές διεκδικήσεις και φιλοδοξίες έναντι της Αρμενίας μέσω μιας πιθανής συμφωνίας ειρήνης και σχέσεων, κάτι που είναι λογικό αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς. Περαιτέρω βλέπουμε ότι με τις προτάσεις αυτού του κειμένου το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να λάβει εντολή για τη διεξαγωγή γενοκτονίας ή εθνοκάθαρσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μεταξύ άλλων υπό την υπογραφή της Αρμενίας. Φυσικά, αυτό αποτελεί επίσης μια κόκκινη γραμμή για εμάς.

Βλέπουμε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν ακολουθεί μια τέτοια γραμμή που εμείς να μην έχουμε ούτε ένα σύστημα εγγυήσεων για την εκτέλεση της υπογεγραμμένης σύμβασης, που είναι επίσης κόκκινη γραμμή για εμάς. Σήμερα έχουμε ένα γραπτό, υπογεγραμμένο έγγραφο, το οποίο δεν εφαρμόζεται. Μιλάμε για το 2020. Πρόκειται για την τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία ο διάδρομος του Λατσίν δεν έπρεπε να κλείσει με κανέναν τρόπο, αλλά έχει κλείσει. Ως εκ τούτου, αυτό τονίζει περαιτέρω την ευαισθησία της Αρμενία στο θέμα ότι κάθε έγγραφο που θα υπογραφεί θα πρέπει να έχει εγγυήσεις εφαρμογής, κατά προτίμηση και διεθνείς εγγυήσεις.

Ψεύδη Αλίεφ

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, προέβη σε μια εντελώς εξαιρετική δήλωση από πλευράς θράσους.

Σύμφωνα με το ΑΠΑ.αζ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Αλίγιεφ “έθιξε και το θέμα του διαδρόμου του Ζανγκεζούρ”.

“Τονίστηκε ότι η Αρμενία, αποφεύγοντας τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της τριμερούς δήλωσης, εμποδίζει την υλοποίηση του διαδρόμου Ζανγκεζούρ”, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλίγιεφ διαστρεβλώνει τα γεγονότα και το περιεχόμενο των εγγράφων, αλλά είναι η πρώτη φορά που το κάνει με θράσος. Ο Αλίγιεφ λέει ψέματα όταν μιλάει για τις δεσμεύσεις της Αρμενίας να ανοίξει τον “διάδρομο του Ζανγκεζούρ”. Ούτε ένα έγγραφο δεν προβλέπει το άνοιγμα ενός “διαδρόμου” μέσω του αρμενικού εδάφους. Το μόνο που “πρέπει” να κάνει η Αρμενία είναι να συμφωνήσει να ανοίξει τις επικοινωνίες, όπως ακριβώς πρέπει να κάνει το ίδιο το Αζερμπαϊζάν, να ανοίξει τις επικοινωνίες.

Ψεύτικη έκθεση για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αρμενία» ετοιμάζει το Αζερμπαϊτζάν

Στο πλαίσιο της αντι-αρμενικής προπαγανδιστικής εκστρατείας στο Αζερμπαϊτζάν, συντάχθηκε μια ψεύτικη έκθεση για “μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αρμενία”.

Η έκθεση συντάχθηκε από μια ομάδα οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το APA.az, περιέχει «λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, κακομεταχείρισης του άμαχου πληθυσμού, σχετικά με τα πρόσωπα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ποινικές υποθέσεις κατά δημοσιογράφων κ.λπ. στην Αρμενία το 2020-2022».

Στην έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα ότι “οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εφαρμόζουν πάντα διπλά μέτρα απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ ταυτόχρονα αγνοούν την αντιδημοκρατική και απάνθρωπη μεταχείριση του αρμενικού λαού τα τελευταία 2 χρόνια.

Το Μπακού σκοπεύει επίσης να διαδώσει την ψεύτικη “έκθεσή” του σε διεθνείς οργανισμούς.

Πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ: Αν ο Αλίγιεφ δεν θέλει να γίνει διεθνής επιτιθέμενος, πρέπει να ξεμπλοκάρει τον διάδρομο του Λατσίν

Στην παρούσα κατάσταση, όταν το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να αποκλείει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει την πίεση στο Αζερμπαϊτζάν. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ και ιδρυτικός πρόεδρος της διεθνούς πολιτικής συμβουλευτικής εταιρείας Rasmussen Global, ¨Αντερς Φογκ Ράσμουσσεν.

“Η ΕΕ έχει επιτύχει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα, και αυτό είναι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κρίσιμη πλατφόρμα για συζήτηση του θέματος. Ίσως ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ είναι ένας αυταρχικός όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος Αλίγιεφ θέλει να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με τον πρόεδρο Πούτιν και να γίνει διεθνής επιτιθέμενος. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλώ και πάλι τον Αλίγιεφ να σταματήσει τον αποκλεισμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Rasmussen: Ο αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν είναι παράνομος και απάνθρωπος

Σήμερα επισκέφτηκα τις νότιες περιοχές της χώρας για να δω με τα μάτια μου τις συνέπειες της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας. Αυτό αναφέρθηκε σε μια συνέντευξη με δημοσιογράφους από τον πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ιδρυτικό πρόεδρο του διεθνούς οργανισμού πολιτικών συμβούλων Rasmussen Global Anders Fogh Rasmussen.

“Επισκέφθηκα την όμορφη πόλη Τζερμούκ, όπου ο δήμαρχος έδειξε τις συνέπειες της επίθεσης από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και πώς αυτό επηρέασε τον τουρισμό. Νωρίτερα επισκέφθηκα τον διάδρομο του Λατσίν, τον μοναδικό σύνδεσμο μεταξύ του Καραμπάχ και της Αρμενίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο μοναδικός δρόμος που συνδέει τους Αρμένιους του Καραμπάχ με την Αρμενία αποκλείστηκε. Ο αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν είναι παράνομος και απάνθρωπος”, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, αυτός συναντήθηκε με μια ομάδα ανθρώπων που ζούσαν στο Καραμπάχ, και αυτοί μίλησαν για την κρίσιμη κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: “Ο αποκλεισμός σημαίνει ότι τα τρόφιμα και τα φάρμακα έρχονται σε πολύ μικρές ποσότητες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα και φάρμακα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική κρίση, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτός ο αποκλεισμός είναι παράνομος, πριν από εβδομάδες το Διεθνές Δικαστήριο υποχρέωσε το Αζερμπαϊτζάν να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κυκλοφορία μέσω του διαδρόμου του Λατσίν προς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική και το Αζερμπαϊτζάν είναι υποχρεωμένο να ανοίξει το διάδρομο του Λατσίν. Απευθύνομαι στον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ, ζητώ να σταματήσει αμέσως τον αποκλεισμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube