Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Στο σημείο χωρίς επιστροφή η ρήξη μεταξύ της Τουρκίας και του Εβραϊκού Κράτους

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Στο σημείο χωρίς επιστροφή η ρήξη μεταξύ της Τουρκίας και του Εβραϊκού Κράτους

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι σχέσεις του Εβραικού Κράτους με την ισλαμική Τουρκία εισήλθαν πλέον στη φάση της οξύτατης και “βίαιης” φραστικά διπλωματικής και όχι μόνο αντιπαράθεσης.

Από τα τέλη του Οκτωβρίου του 2023, και αφού περίμενε να δει τις διεθνείς αντιδράσεις, με καθυστέρηση -είναι η αλήθεια- επέλεξε να υποστηρίξει την τρομοκρατική πράξη της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και να ξεκινήσει τα γνωστά: για τον …”Χίτλερ” Νετανιάχου και για το …”ναζί” κράτος του Ισραήλ.

Έκανε την επιλογή του και είναι πλέον τελική. Τις προηγούμενες φορές έβριζε τους Ισραηλινούς, αλλά στο τέλος τους έγλυφε με τον χείριστο τρόπο και τους παρακαλούσε να τα βρούν. Ευθύνεται βεβαίως και η φιλελεύθερη πτέρυγα της ισραηλινής πολιτικής σκηνής, που έδειχνε πάντα ένα περίεργο και σίγουρα ανάρμοστο “τουρκολαγνισμό”.

Τώρα, οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ταγίπ Ερντογάν είναι οι αντίπαλοι του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ. Διότι πάνω απ’ όλα, και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, οι Ισραηλινοί είναι πατριώτες, αγαπούν την Πατρίδα τους και πολεμούν γι’ αυτήν. Δεν συμφωνούμε με τις δολοφονίες των αμάχων Παλαιστινίων και τις καταδικάζουμε χωρίς καμία αναστολή.

Αυτή την εβδομάδα, το Εβραϊκό Λόμπι βοήθησε σημαντικά τον δικηγόρο Ανδρέα Ακάρα για τη συλλογή υπογραφών Αμερικανών νομοθετών και υπέγραψαν την επιστολή εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησης του, την οποία έστειλαν στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν.

Αυτό είναι το λιγότερο. Υπογείως ξεκίνησε μία συντονισμένη προσπάθεια που έχει στόχο την αμυντική σχέση της Αμερικής με την κατοχική Τουρκία και ειδικά τον εξοπλισμό της με τα αμερικανικά μαχητικά F-16. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλουν δυναμικά οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι ακτiβιστές.

Όλα αυτά στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένονται και άλλες …εκπλήξεις για την Τουρκία, καθώς δόθηκε εντολή από την Ιερουσαλήμ να κτυπηθεί η κατοχική χώρα στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα.

Στην ευρύτερη γειτονιά μας ακούγεται ότι το Ισραήλ δραστηριοποιείται με παράγοντες που έχουν “θέματα” με την Τουρκία. Αυτόματα το μυαλό των περισσοτέρων πάει στους Κούρδους μαχητές του PKK. Αλλά δεν είναι μονο αυτοί που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από την ισλαμική Τουρκία.

Το Ισραήλ διατηρεί σχέσεις -ιδιαίτερα οι μυστικές υπηρεσίες- και με τους Κούρδους του Ιράκ, οι οποίοι δυστυχώς έχουν γονατίσει μπροστά στον ερντογάν. Οι κλίκες που κυβερνούν το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι διαφθαρμένες μέχρι το …μεδούλι.

Την ίδια στιγμή, το Εβραϊκό Κράτος διατηρεί μία ανάρμοστη σχέση με το Αζερμπαϊτζάν, που καθημερινά δολοφονεί Αρμένιους. Έχουν αυξηθεί οι φωνές που απαιτούν από την Ιερουσαλήμ να τερματίσει αυτή την απαράδεκτη σχέση. Ακούμε ότι η Ιερουσαλήμ βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης αποφάσεων. Πρέπει να αναγνωρίσει και την Γενοκτονία των Αρμενίων. Άργησε πολύ…

Τα πράγματα έχουν “βρωμίσει” στον ύψιστο βαθμό. Τα σχοινιά έχουν τεντώσει τόσο πολύ που με ένα απλό άγγιγμα θα σπάσουν. Η κατάσταση για το Ισραήλ είναι κρίσιμη. Παίζεται αυτή καθ’ αυτή η ύπαρξη του. Ή θα παίξει τον περιφερειακό ρόλο που του έχουν χαρίσει απλόχερα οι Αμερικανοί ή θα ταλανίζεται σε πολέμους, τους οποίους ξεκινούν οι εχθροί του, το Ιράν και η Τουρκία, χωρίς να συμμετέχουν οι ίδιοι.

Οι συμμαχίες του με τους εχθρούς της Τουρκίας πρέπει να αναβαθμιστούν σε στρατιωτικές και στρατηγικές. Πρέπει να απαντήσει και στην Τεχεράνη και στην Άγκυρα, όπως αρμόζει σε ένα ισχυρότατο στρατιωτικά κράτος, όπως είναι το Ισραήλ.

Κυκλοφορούν πολλά σενάρια και ακούμε για σχεδιασμούς, που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της γειτονιάς της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μείνουν μόνο στα σχέδια.

Την ίδια στιγμή, το Εβραϊκό Κράτος πρέπει να λάβει την μεγάλη απόφαση: Να σταματήσει να σκοτώνει αθώους στο όνομα της προστασίας του. Άλλο η συντριπτική πλειοψηφία των άμοιρων Παλαιστινίων, και άλλο η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι. Όλοι αυτοί καθοδηγούνται από την Τεχεράνη και την Άγκυρα. Αυτοί είναι οι πραγματικοί εχθροί των όπου γης Εβραίων…

Το νέο σχέδιο της Αμερικής για να τελειώσει ο πόλεμος και να επανέλθει η ειρήνη, είναι εξαιρετικό. Οι αιώνιοι εχθροί του Ισραήλ θα δημιουργήσουν μαζί του διπλωματικές σχέσεις και θα συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη που θα αναπτυχθεί στην περιοχή. Οι Ισραηλινοί ηγέτες πρέπει να αποδεχθούν το αμερικανικό σχέδιο για να τελειώσει μία για πάντα η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή.

Γνωρίζουμε ότι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματεία Αντόνιο Γκουτέρες, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή της στην Κύπρο και άλλες χώρες με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι ΔΕΝ θα υπάρξει ενημέρωση του εκτελεστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, αλλά μόνο του Γενικού Γραμματέα.

  • Πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μας διευκρίνισαν ότι η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ είναι προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. Οπότε θα ενημερώσει τον ίδιο. Απ’ εκεί και πέρα θα αποφασίσει ο κ. Γκουτέρες, αφού μελετήσει την έκθεση της για τον αν θα υπάρξει συνέχεια στην αποστολή της.

Το γεγονός ότι δεν θα ενημερώσει το Σ.Α., δεν είναι μία κακή εξέλιξη. Αντίθετα. Διότι αν ενημέρωνε το Σ.Α. και αν έλεγε στα μέλη του τα ευρήματά της, πιθανότατα το εκτελεστικό σώμα του ΟΗΕ θα κήρυσσε τη λήξη της διαδικασίας. Δεν θα είχε να προτείνει κάτι άλλο.

Το ερώτημα, λοιπόν, αφορά τον κ. Γκουτέρες και την τελική απόφαση του. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε κάποιον αυτή τη στιγμή που να την γνωρίζει. Μπορούμε να κάνουμε μία πρώτη υπόθεση, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα προσπαθήσει να βρει τον τρόπο ώστε να μην λήξει η αποστολή της κ. Ολγκίν.

Οπότε η προβλεπόμενη διαδικασία είναι η εξής:

  • Η κ. Ολγκίν θα ετοιμάσει την έκθεση της και αναμένουμε να την παραδώσει στον Γενικό Γραμματέα την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου. Ο κ. Γκουτέρες θα συγκαλέσει την ομάδα του Κυπριακού, αλλά την τελική απόφαση θα την λάβει ο ίδιος.

Διπλωματικές πηγές εικάζουν ότι η έκθεση της κ. Ολγκίν θα είναι λίγο πολύ νερόβραστη, δεν την περιμένουν να σπάσει αυγά, παρά το γεγονός ότι η ίδια είδε πρόσωπο με πρόσωπο την άρνηση της τουρκικής πλευράς σε όλες τις προτάσεις που έκανε η προσωπική απεσταλμένη του κ. Γκουτέρες.

Το λογικό θα ήταν να περιγράψει την τελευταία εικοσάλεπτη συνάντηση της με τον Ερσίν Τατάρ. Τα είχε όλα, και πάνω απ’ όλα την άνευ προηγουμένου αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.

Οι πηγές μας είπαν ότι αν αποδώσει ευθύνες θα πρόκειται για θαύμα. Έτσι όμως δεν εξυπηρετείται ο σκοπός της επανέναρξης των συνομιλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη. Ο άβουλος Αντόνιο Γκουτέρες ας σεβαστεί τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube